Путин залага на севернокорейските войски да си върне Курск

Контингентът бележи първото разполагане на чужда армия във войната
24 окт 2024 21:30, Гергана Попова
172
Путин залага на севернокорейските войски да си върне Курск
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици севернокорейски войници са заснети във военни бази в Далечния изток на Русия, трениращи преди това, което Киев и неговите западни съюзници казват, че е разполагане за участие във войната на Владимир Путин срещу Украйна, пише Financial Times.

Още по темата
Контингентът бележи първото разполагане на чужда армия във войната, откакто президентът на Русия нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г., въпреки че Москва също се обърна към съюзници, включително Северна Корея и Иран, за оръжия в отговор на западната военна подкрепа за Украйна.

Преди това Пхенян достави на Русия артилерийски боеприпаси и други оръжия, като балистичната ракета KN-23, която беше придружена от севернокорейски офицери, изпратени да наблюдават използването им на бойното поле.
Силата вероятно е твърде малка, за да обърне хода на войната , тъй като Русия ще трябва да удвои своя контингент от 50 000 души в Курск, за да изтласка украинските войски и да проведе нова вълна от мобилизация, за да постигне големи успехи по украинската фронтова линия, според пред украински анализатори.

Но способността на Северна Корея да помогне да компенсира числеността на Русия може да създаде повече проблеми на Украйна, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник за сухопътна война в Кралския институт на обединените сили.

„Може да имат доста добра кохезия. Може да имат разумен морал. Те може да са в състояние да действат в мащаб, който руснаците се борят да [постигнат]“, каза Уотлинг. „Това е доста ниска летва да бъдеш по-добър от това, което руснаците имат в момента.“

Севернокорейските подкрепления идват на фона на признаци, че Русия се бори да попълни силите си в лицето на зашеметяващите жертви в Украйна, които западни служители оценяват на над 600 000 убити и ранени.

Според представители на западното разузнаване Путин се е противопоставил на молбите на висшето си ръководство да разпореди нов кръг от мобилизация, като вместо това е предлагал огромни бонуси на доброволците за записване.

Въпреки че това помогна на Русия да поддържа темп от 30 000 новобранци на месец през по-голямата част от тази година, няколко руски региона драстично увеличиха размера на изплащанията през последните месеци, което показва, че армията може да се бори да привлече повече мъже.

Белгородска област, която граничи с Курск, повиши бонуса си при подписване за новобранци трикратно от Rbs800 000 ($8300) през август до Rbs3mn през октомври – сума, променяща живота, когато средната месечна заплата в региона миналата година беше 55 000 Rbs ($570) .

Вътрешните борби са накарали Русия да подсили силите си от чужбина, казаха представители на западното разузнаване. „Северна Корея е новият най-добър приятел на Русия“, добави един от официалните лица.
"Въпреки че Русия вероятно ще се сблъска с очевидни проблеми с командването и контрола, нейният опит в ръководенето на операции с правителствени войски, подкрепяни от Иран сили и милиции в гражданската война в Сирия би дал на командването на Москва очевиден модел, върху който да надгражда", каза Уотлинг.

Войските, изпратени в Русия, са от Единадесета армия на Северна Корея, елитна част, известна като „Корпус на бурята“, според Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

„Това не са обикновени севернокорейски войници, повечето от които никога не са получавали адекватно бойно обучение“, каза Го Мьонг-хюн, старши сътрудник в южнокорейския държавен Институт за стратегия за национална сигурност в Сеул. „Това са добре оборудвани, добре обучени мобилни леки пехотинци.“

За разлика от украинската фронтова линия, където войските се защитават и атакуват от установени позиции, в Курска област фронтовата линия не е определена. Това означава, че Русия не може да използва своите най-изпитани методи: непрекъснати пехотни атаки, придружени от постоянна артилерия.

Но Русия се възползва от предимствата на въздушната си мощ в района на Курск, като бомбардира собствените си села, където засече украинско присъствие, принуждавайки тези войници да бягат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Лукашенко: Войски на Ким в Украйна ще ескалират конфликта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
2
 
! Отговори
Смех... преди 3 часа
АМИ, ДА ВИКА ПАК АМЕРИКАНЦИТЕ, БЕ.....ХАХАХА....КАТО ПРЕЗ ВСВ!!!!
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пyтьтy пак излъга! Нямало корейски войници на тяхна страна!
101
3
 
2
 
! Отговори
Смех... преди 3 часа
ПУТИН ПАК ЗАЛОЖИ НА ГРЕШНА КАРТА.....БЕХА АРАБИ, ИНДИЙЦИ, АФРИКАНЦИ....СЕГА КОРЕЙЦИ.....ХАХАХА....ЗАКЪСАЦИЯ С ТОВА СВО....ХАХАХАААА
100
1
 
1
 
! Отговори
Белоустов преди 3 часа
Ошибатся можно, врать нельзя. Можно толко срать.
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
За дапобедят Украйна, руснаците трябва да търсят помощ от Америка! Кypeйците са шушумиги!
98
5
 
8
 
! Отговори
Любопитен българин преди 3 часа
Какво стана с опорките, че руските фашисти имали много малко загуби и че ей сега щели да си върнат Курска област? Защо руските наколенки пак останаха прелъстени и излъгани?
97
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха преди 3 часа
Ония в Камчатка, юроджендърите ги пратиха в ОкраИна. Страх лозе пази.
96
7
 
4
 
! Отговори
блицкриг преди 3 часа
Корейците днес дадоха осем офицери фира
95
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Генерал Хаймарс наплюдава за корейчетата , кат се посъберат ще ги поздрави подобаващо.
94
3
 
2
 
! Отговори
Голям преди 3 часа
Стратег е джуджи ботокса
93
1
 
7
 
! Отговори
Юлиян до анонимен 85 преди 3 часа
Да,да,зле,много зле!При Курахово,Покровск,Торецк, Горняк, Селидово.Навсякъде "зле",много "зле"!Ако продължава да е все така "зле" Зеленски ще трябва да си скъса тениската.А след това накъде?
92
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
На пyтя жлътите умрели от глад дрОгаре стават само да газят студенти и цивилни с танковете като през 1956та...
91
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
На Прав път си Вова! Американският Империализъм разбира само от Бой,Бой и пак Бой!!!-:) Така че БОЙ!!!
90
3
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 3 часа
Това за корейските войници е "партенка" на западняците и Зеленски за да могат и те да включат взападните войски в участие в Украйна ,защото губят украинците и хора и територия.Сега в Курск са обкръжени към 2000 украинци и се унищоават ...но това засега Днес няма да пише,щото чака някоя завдна медия не публикува,а пък те ако не им се разреши ... абе с една дума свобода на словто и Бисмарк бе прав за лъжата ...
89
2
 
6
 
! Отговори
да, бе преди 3 часа
сън не спите да разберете какво мисли путин....ами питайте го, той ще ви каже, прям човек е...
88
3
 
3
 
! Отговори
Зевзека преди 3 часа
Оставете Путин, вижте какво става с ШИШИ,къде е.Едни казват че е в Сърбия,други бил избягал в Катар.Печатници,долари,евро.
87
2
 
5
 
! Отговори
Юлиян до анонимен преди 3 часа
Доставката на "пушечно" и "кайма" е монопол на Киев,ама нещо започна силно да намалява,та май няма да им останат мъже за "дамазлък"!
86
3
 
7
 
! Отговори
Pen преди 3 часа
Много знаете на какво разчита Путин .... Мисиpки
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Най-вероятно Прасчо е искал да се покаже и да види неговите войници кво могат в реална война. Разбира се преди това е искал отдобрение от другаря Си, без негово разрешение Кимчо не може и да пръцне. Путягин разбира се няма думата защото иначе Прасчо ще спре доставките на снаряде и ракете,нищо, че всяка четвърта от тях е дефектна,ама без тях още по-зле.
84
1
 
8
 
! Отговори
Невъзможно е преди 3 часа
Преди време, 1989 година, в КНДР имаше ориз за две седмици. Така ни съобщи демократичната преса на Запада, а и нашите *** не останаха назад. Тоест, вече няма севернокорейци. Може би са марсианците. Марс е Червена планета, комунистическа.