Путин залага на севернокорейските войски да си върне Курск

Контингентът бележи първото разполагане на чужда армия във войната
24 окт 2024 21:30, Гергана Попова
171
Путин залага на севернокорейските войски да си върне Курск
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици севернокорейски войници са заснети във военни бази в Далечния изток на Русия, трениращи преди това, което Киев и неговите западни съюзници казват, че е разполагане за участие във войната на Владимир Путин срещу Украйна, пише Financial Times.

Още по темата
Контингентът бележи първото разполагане на чужда армия във войната, откакто президентът на Русия нареди пълномащабно нахлуване в Украйна през 2022 г., въпреки че Москва също се обърна към съюзници, включително Северна Корея и Иран, за оръжия в отговор на западната военна подкрепа за Украйна.

Преди това Пхенян достави на Русия артилерийски боеприпаси и други оръжия, като балистичната ракета KN-23, която беше придружена от севернокорейски офицери, изпратени да наблюдават използването им на бойното поле.
Силата вероятно е твърде малка, за да обърне хода на войната , тъй като Русия ще трябва да удвои своя контингент от 50 000 души в Курск, за да изтласка украинските войски и да проведе нова вълна от мобилизация, за да постигне големи успехи по украинската фронтова линия, според пред украински анализатори.

Но способността на Северна Корея да помогне да компенсира числеността на Русия може да създаде повече проблеми на Украйна, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник за сухопътна война в Кралския институт на обединените сили.

„Може да имат доста добра кохезия. Може да имат разумен морал. Те може да са в състояние да действат в мащаб, който руснаците се борят да [постигнат]“, каза Уотлинг. „Това е доста ниска летва да бъдеш по-добър от това, което руснаците имат в момента.“

Севернокорейските подкрепления идват на фона на признаци, че Русия се бори да попълни силите си в лицето на зашеметяващите жертви в Украйна, които западни служители оценяват на над 600 000 убити и ранени.

Според представители на западното разузнаване Путин се е противопоставил на молбите на висшето си ръководство да разпореди нов кръг от мобилизация, като вместо това е предлагал огромни бонуси на доброволците за записване.

Въпреки че това помогна на Русия да поддържа темп от 30 000 новобранци на месец през по-голямата част от тази година, няколко руски региона драстично увеличиха размера на изплащанията през последните месеци, което показва, че армията може да се бори да привлече повече мъже.

Белгородска област, която граничи с Курск, повиши бонуса си при подписване за новобранци трикратно от Rbs800 000 ($8300) през август до Rbs3mn през октомври – сума, променяща живота, когато средната месечна заплата в региона миналата година беше 55 000 Rbs ($570) .

Вътрешните борби са накарали Русия да подсили силите си от чужбина, казаха представители на западното разузнаване. „Северна Корея е новият най-добър приятел на Русия“, добави един от официалните лица.
"Въпреки че Русия вероятно ще се сблъска с очевидни проблеми с командването и контрола, нейният опит в ръководенето на операции с правителствени войски, подкрепяни от Иран сили и милиции в гражданската война в Сирия би дал на командването на Москва очевиден модел, върху който да надгражда", каза Уотлинг.

Войските, изпратени в Русия, са от Единадесета армия на Северна Корея, елитна част, известна като „Корпус на бурята“, според Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

„Това не са обикновени севернокорейски войници, повечето от които никога не са получавали адекватно бойно обучение“, каза Го Мьонг-хюн, старши сътрудник в южнокорейския държавен Институт за стратегия за национална сигурност в Сеул. „Това са добре оборудвани, добре обучени мобилни леки пехотинци.“

За разлика от украинската фронтова линия, където войските се защитават и атакуват от установени позиции, в Курска област фронтовата линия не е определена. Това означава, че Русия не може да използва своите най-изпитани методи: непрекъснати пехотни атаки, придружени от постоянна артилерия.

Но Русия се възползва от предимствата на въздушната си мощ в района на Курск, като бомбардира собствените си села, където засече украинско присъствие, принуждавайки тези войници да бягат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от Русия
Лукашенко: Войски на Ким в Украйна ще ескалират конфликта
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Още чакаме Абрамсите да обърнат нещата? Или бяха Ф16? Или наемниците? Или извънземните
41
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Хахахаха, пълни измислици. Той Курск е почти освободен след 20,000 украйнск загуби. От вчера новините са че точно в Курск в този момент има обкръжени 2,000 уркиии и няма измъкване.
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Как е ЕС?
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А френския легион?
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Ким чакаше удобен момент да прати 1 млн. бесни корейски кучета срещу запада и сега му се отвори възможност. Жалко за украинците защото азиатските войници са тигри и ще падне голям бой по Украйна.
37
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
36
4
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 4 часа
Смях, смях и пак смях. Това е най-евтината пропаганда, която съм чувал за този конфликт. Не се считам за достатъчно глупав, за да чета статията. Украйна изгуби в курската авантюра 35000 човека и камари натовско оръжие. Е, браво на севернокорейците, които са 2000 и успяха да нанесат такива вреди на СВУ и американските ЧВК в Курска област. Възхищавам се на тези 2000 супергерои. Хахаха :)
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
21 - 12 000 УКРИ. А УТИЛИЗИРАНИ 26 000. ТЕЯ ДРУГИТЕ 14 000 НАЕМНИЦИ ЛИ СА.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
За Киев определено може да помогне Северна Корея. Пхенян има специални бригади които са част от външнотърговския баланс на страната и се намират в много страни, това са много дисциплинирани, организирани и квалифицирани работници които изпълняват главно строителни проекти. И Киев, и Лвов ще възстановят ако се наложи.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Курската офанзива е един фарс. Украинците дори не са близо до град Курск а се крият по селца и горички.
32
5
 
8
 
! Отговори
Малко предистория преди 4 часа
Путин: Другарю Ким, бихте ли изпратили десетина хиляди бойци в Украйна? Ким: Сега бойците ми са заети с прибиране на реколтата, не е удобно. Путин: Значи сами да се бием, а в Украйна има и американски военни. Ким: Американци? Веднага тръгваме! Защо не ми казахте веднага!
31
1
 
5
 
! Отговори
Тц, тц, тц преди 4 часа
Тоя тотално изтрещя. Когнитивно му състояние е известно като Ефекта на Дъннинг Крюгер, или иначе казано как глупавите са твърде глупави, за да осъзнаят, че са глупави.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Путин каза на пресконференцията на БРИКС, че 2 хиляди от ВСУ и чужди наемници са обкръжени в Курск, и Русия пристъпва към тяхното унищожаване, няма да има взимане на пленници или предаване.
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Значи няма да можем да си върнем Крим. Лошо зельони, лошо.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Хитър ход на Путин мисля!!!-:)
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Този контингент от Северна Корея няма да се бие срещу Украйна! Най-вероятно ще го ползват като последна преграда срещу мобилизираните руснаци,които вече не желаят да воюват и мислят за край на службата! Затова на руския войник трябва да е ясно - отпред е Украйна,а връщане назад няма да има! Дали Кадиров се досеща,че същото чака и неговата Тик-Ток войска?
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Е що така бе Миме ами великата червене да не би да е на привършване?
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Курск е руска територия, какво от това че Русия кани на нея севернокорейците и как точно това влиза в работата на Украйна? Това, че украинските окупатори са в Курск е нарушението тук, а не че Русия е поканила севернокорейците на територията си.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Къде ги държат тия малки джонки, къде спят , какво ядат. Тая водка не е за вас жълти маймуни, пия водка , пикам саке
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Какво значение има,Русия и лично президента Путин,кого праща в Русия,да се бие срещу Украинските Хохли дръзнали да " завземат" руска територия в Курск?? Никакво ! Това означава че Путин " официално", Не желае да притеснява Руското общество!!-:) Кой има нещо против това???!-:)) И защо???!