Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения, Украйна премина тази линия
3 сеп 2024 07:03, Елка Василева
250
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Снимка: архив, БГНЕС

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Investor.bg.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

Още по темата
За анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Русия
Обвиниха висш руски служител на отбраната в подкуп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна ще загуби още територии.
155
6
 
1
 
! Отговори
Сът преди 2 седмици
Сега на мода сред беднume копейки е опорката за военно-космическите сили! Бухаххаха. Военно-космическите сили на Русия могат да изтрият от лицето на Земята,който град си поискат. Но разбира се само милосърдието на другаря Путин ги спира! Иначе Русия да се приключили света за има-няма една седмица! Военно-космическите сили разполагат с невиждани оръжия,като бластери,наномети,лазерни гаубици монтирани на космически кораби и най-мощното им оръжиue- Zвездата на смърта!!! Треперете Сащ и ЕС!
154
3
 
10
 
! Отговори
Гей сценки преди 2 седмици
Кадиров защо гледа като нaeбан?
153
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна е агресор.
152
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна губи територии с всеки изминал ден.
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия провежда СВО на собствена територия която е международно призната, Русия няма войски на чужда територия. А Украйна нахлу на чужда територия, юридически Русия е страна жертва на агресия и има право да се защитава от окупаторите като нанася удари дълбоко на територията на ЕС където се подготват във военни лагери окупационните украински войски и по заводите които произвеждат техника която окупаторите използват, както и енергийни обекти в ЕС които захранват тези заводи.
150
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Въздушно-космическите сили на Русия могат да устроят истински ад във всеки град и всяка точка на Европа.
149
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако НАТО загуби в Украйна без Русия да използва ядрено оръжие, това означава стратегическо порежение за Запада - и НАТО и ЕС ще се разпаднат, цялата западна система заедно с долара си отива, а САЩ ще са само една регионална сила като Бразилия. И точно това ще стане, когато фронта в Донбас се разпадне. Така че Курск няма да е последната провокация, ще направят всичко възможно да принудят Русия да използва ядрено оръжие, само това може да спаси запада.
148
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ядрен удар е единственото спасение - ще измрът няколко десетки хиляди украинци - голяма работа, те и сега измряха към милион и без ядрен удар, а радиацията е в Украйна и бързо ще се разнесе. И тогава Западът ще каже, ами ето, направихме всичко за Украйна, помагахме, ама какво да се прави, диктатора Путин пусна атома, какво сега и ние всички ли да умрем, ами дайте сега да се обединим, са укрепим НАТО и ЕС, да укрепим долара. Само ядрен удар може да спаси НАТО и запада, за това ще има още други провокации да предизвикат Русия.
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Курск, добре! Трябва втори клин за втората дyпка!
146
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Курската авантюра- 10хил. и броенето продължава...
145
2
 
3
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
В САЩ навлязоха откъм мМексико 20 млн терористи и никой не пусна ядрена бомба на Мексико. УжасТ.
144
3
 
5
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Да, в Курск мисля още е в сила контратерористична операция, а не СВО. Нещо журналляятта не са наясно за какво иде реч. Ако те атакува терорист, не си длъжен да пускаш ядрена бомба.
143
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна е образец на достойнство и даде пример на страните от НАТО как да късат червени парцалени ленти при изцепки на слабучая!
142
1
 
2
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 2 седмици
Да, в Курск мисля още е в сила контратерористична операция, а не СВО. Нещо журналляятта не са наясно за какво иде реч. Ако те атакува терорист, не си длъжен да пускаш ядрена бомба.
141
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България създала Русия.И тук има хора които са нашмъркани като наркоманчето в Киев.
140
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Победата над укритие е неизбежна.
139
5
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ Е ВЕЛИКА. преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ СЪЗДАДЕ РУСИЯ, БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАКРИЕ РУСИЯ. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
138
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна смачка мита за "червените линии", затова Медведев освен да води беседи в гората вече едва се показва. Взеха му ролята да се прави на ядрен кл о ун.
137
3
 
5
 
! Отговори
Роза Римбаева преди 2 седмици
Да бъде и пребъде делото на Големия брат РУСИЯ