Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно

Киев има правото на самоотбрана, убеден е той
31 авг 2024 08:45, Анисия Иванова
175
Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно
Снимка: БГНЕС/EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил в интервю за германския вестник "Ди Велт ам Сонтаг", че нахлуването на Украйна в руската област Курск е законно заради правото на Киев на самоотбрана.

Украинската офанзива започна на 6 август. Киев твърди, че е завзел десетки селища и над 1200 квадратни километра територия.

"Украйна има право да се защитава. И според международните закони това право не спира на границата", твърди Столтенберг в интервю за "Ди Велт", публикувано днес.

По думите му руските войници, танкове и бази в област Курск са легитимни мишени според международното право. Генералният секретар на НАТО твърде още относно офанзивата, че Киев не е информирал предварително Алианса, който "не е изиграл никаква роля в нея".

Нахлуването в Курска област обаче не променя почти нищо на фронта в Източна Украйна, пише Франс прес, и отбелязва, че там Русия продължава да отбелязва постепенен напредък, като вчера е превзела три населени места.

Столтенберг също приветства ангажимента на Германия да остане най-големият европейски военен донор на Украйна и вторият по големина в света, въпреки че Берлин подготвя съкращения на помощта си за Киев в бюджета за следващата година. Правителството на канцлера Олаф Шолц беше подложено на яростни критики за решението миналата седмица. Той казва, че Германия ще продължи да доставя оборудването на украинската армия с превъзходно оръжие и личен състав.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че армията е изправена пред "изключително трудна" ситуация край стратегическия град Покровск в Донецк, който руските сили наближават все повече.

Стана ясно и че Зеленски е уволнил командващия военновъздушните сили Никола Олешчук след като в понеделник един от предоставените на Украйна от западните й съюзници самолети Ф-16 беше поразен, а пилотът загина. Украински депутат заяви, че машината е била свалена по погрешка от украинската противовъздушна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Русия
Политолог: Целта на Русия във войната не е просто Украйна и НАТО, а Америка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига сте драматизирали това в Куркс. Ся кво да се прави, Курск замина и без тва е няква смотана област
102
3
 
22
 
! Отговори
копейката преди 2 седмици
Разбира се, че е законно, също така ще бъде законно да бъде атакувани Лондон, Париж, Брюксел, Копенхаген, Берлин, Варшава, Вилнюс, Рига, Талин, Букурещ, София и т.н. с атомни бомби, нали?! По същата логика ....
101
1
 
16
 
! Отговори
Путин В.В. преди 2 седмици
Бай Йенс, е силно заблЮден!
100
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нахлуването на САЩ в Ирак, Сирия и други държави също е законно нали?
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото и украинци да биват избивани , за руснаците въобще няма да говорим , пък били те и мирни граждани , на тоя ypoд му е през " законното " , важното е кариерата да върви , пък ако ще и Светът да замине в небитието.
98
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Живи няма да излязат от Курск
97
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баба Меца каза,че който влезе в хралупата,няма да излезе.
96
1
 
16
 
! Отговори
какво да се прави преди 2 седмици
Ако продължават да пращат пушечно месо в Курск за да пазят няколко превзети села фронтът в Донбас ще рухне. Ако се изтеглят от Курск - тогава защо беше нахлуването и целия ПР?
95
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нахлуването е от три седмици. Чак сега ли Столтенберг измисли това позорно оправдание на явната агресия на украйна.
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Законно не знам дали е , но със сигурност е мaлoyмнo защото ще произведе единствено безсмислена загуба на човешки животи , независимо от чия страна , нищо друго няма да постигне , на за такива като теб закон и мaлoyмue са едно и също .
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този норвежец е голям бот,по зле и от байдън!
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е то това не е двоен стандарт ами двайсет и двоен но за всеки честен човек стана ясно че украйна е агресор и окупатор подкрепян в случая от Нато и неговия лидер Столтенберг.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами тоя войнолюбец както какъв се изказва,аз си мислех,че ООН е организацията която трябва да решава кое нахлуване,от кого и къде е законно,нали така наречените западни демокрации непрекъснато ни убеждават,че живеят по законите на ООН и изискват решение за всяко тяхно действие или бездействие...
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Веселине иска ти се да си тррол ама нямаш вътък. Хич та няма.
89
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
самоотбрана срещу цивилно невъоръжено население, затова ли в телефоните на пленените пише, че отиват на сафари, да убиват руснаци
88
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е то това не е двоен стандарт ами двайсет и двоен но за всеки честен човек стана ясно че украйна е агресора и окупатор подкрепян в случая от Нато и неговия лидер Столтенберг.
87
8
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Естественно ,че е законно.Украинците сс руснаци и просто си щъкат из земите,както руснаците са украинци и си щъкат законно в земите.Незаконното в тая работа е,че тия бипилярни съветски психари са връз ИЗКОННА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ. Е ТЕ ТВА Е НЕЗАКОННОТО,ТОВАРИЩ СТОЛТЕНБЕРГ!Незайщконна е и употребата на Българската думичка БЕРГ,БУЛГ,БУРГ ,господинчо,защото нямаш честта дс си Българин!
86
2
 
16
 
! Отговори
Законно е преди 2 седмици
Не сте чели законодателството на НАТОто, а то е кратко и ясно - Член 1 и единствен: Всяко действие или бездействие на НАТОто е законно.
85
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя със " законните " нахлувания дали въобще отчита кой ги води войните , всеки случай не нормалните хора , тях ги ползват за ресурс , или смята , че законът са те .
84
2
 
18
 
! Отговори
Човек преди 2 седмици
А ядрен удар над Лвов и масивен термобаричен над Киев законен също ще е нали!!!