Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно

Киев има правото на самоотбрана, убеден е той
31 авг 2024 08:45, Анисия Иванова
175
Столтенберг: Нахлуването на Украйна в Курска област е законно
Снимка: БГНЕС/EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил в интервю за германския вестник "Ди Велт ам Сонтаг", че нахлуването на Украйна в руската област Курск е законно заради правото на Киев на самоотбрана.

Украинската офанзива започна на 6 август. Киев твърди, че е завзел десетки селища и над 1200 квадратни километра територия.

"Украйна има право да се защитава. И според международните закони това право не спира на границата", твърди Столтенберг в интервю за "Ди Велт", публикувано днес.

По думите му руските войници, танкове и бази в област Курск са легитимни мишени според международното право. Генералният секретар на НАТО твърде още относно офанзивата, че Киев не е информирал предварително Алианса, който "не е изиграл никаква роля в нея".

Нахлуването в Курска област обаче не променя почти нищо на фронта в Източна Украйна, пише Франс прес, и отбелязва, че там Русия продължава да отбелязва постепенен напредък, като вчера е превзела три населени места.

Столтенберг също приветства ангажимента на Германия да остане най-големият европейски военен донор на Украйна и вторият по големина в света, въпреки че Берлин подготвя съкращения на помощта си за Киев в бюджета за следващата година. Правителството на канцлера Олаф Шолц беше подложено на яростни критики за решението миналата седмица. Той казва, че Германия ще продължи да доставя оборудването на украинската армия с превъзходно оръжие и личен състав.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че армията е изправена пред "изключително трудна" ситуация край стратегическия град Покровск в Донецк, който руските сили наближават все повече.

Стана ясно и че Зеленски е уволнил командващия военновъздушните сили Никола Олешчук след като в понеделник един от предоставените на Украйна от западните й съюзници самолети Ф-16 беше поразен, а пилотът загина. Украински депутат заяви, че машината е била свалена по погрешка от украинската противовъздушна отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от Русия
Политолог: Целта на Русия във войната не е просто Украйна и НАТО, а Америка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
22
 
! Отговори
Украйна преди 2 седмици
Не съществува като държава. Комунистическа Украйна бе 52 милиона 1989 и една от най-големите икономики в Европа с втората армия след РСФСР, ядрена сила с над хиляда балистични ракети. Днес няма и 20 милиона, разрушена енергетика и промишленост и пред капитулация в близките една-две години.
122
4
 
6
 
! Отговори
Нагъзакис преди 2 седмици
До Българин --- Може мечката да ми скачка предника със задните си части. Ще стане един месец от неспециалната украинска операция и от втория ден започнахте да тласкате укрите, докато ви изтласкаха и изтрепаха всьо двукрако, а другите се предадоха. Голема армия има. Да идват Космисечките овенни русиянски сили, че дано нещо се промени.
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
***
120
3
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
До Българин: Ти си всъщност idi ot, добре че Русия не се управлява от такива като тебе..
119
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЕСЪМНЕНО НАХЛУВАНЕТО НА УКРИТЕ В КУРСКА ОБЛАСТ Е ЗАКОННО, НО ОЧЕВИДНО Е АРХИГЛУПАВО, КАКТО ЩЕ ПОКАЖЕ И КРАЯТ МУ!!!...
118
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Законно е това, което прави победителя. САЩ все още смятат, че те винаги да победители и всичките им агресии са законни. Смешно е точно САЩ да се позовават на международното право, което те редовно нарушават.
117
4
 
24
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Само тази сутрин украинските сайтове три пъти са опреснили информацията за напредъка на Русия под Покровск.
116
8
 
32
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Русия ще отговори подобаващо и задоволително на всички след Украйна идва вашия ред треперете има защо мечка щева гази
115
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заявление на МИД на РФ: Русия не се отказва от Трибунала над киевския режим.
114
8
 
30
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Русия на всички ще отговори подобаващо и задоволително с лихвите след Украйна идва и вашия ред
113
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Задача за изкуствения интелект: ако 2.5г. война, 600хил. загинали и 200млрд. долара са нужни на Украйна да завземе 500кв.м. от Русия, която е над 17млн. кв.м.....колко години, жертви и ресурси са необходими на Украйна да превземе цяла Русия ???
112
9
 
3
 
! Отговори
Столтенберг преди 2 седмици
Е закона, правото и ваш Господ Бог!
111
1
 
40
 
! Отговори
Василев преди 2 седмици
Защо се стигна до тази братоубийствена война? Загиват обикновени хора,които нямат нищо общо с причините за възникването на конфликта.С подклаждането на организации използващи нацистки символи. С измислената "оранжева революция",с извършения държавен преврат,масовото избиване на рускоговорящи.И това с подкреоара на западните сили и най- вече на САЩ.Украинците са хвърлени в месомелачката .Интересите са съвсем други.Жалко и за нас.
110
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Столтенберг: Одобряваме нахлуването на укро-бандерата в Курска област.
109
0
 
19
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 2 седмици
КАКВО ОЧАКВАТЕ ЕВРЕЙН ОПРАВДАВА ЕВРЕЙН ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НОРМАЛНО....АКО ГО ПИТАТЕ ЗА ГЕНОЦИДА ИЗВЪРШВАН ОТ ИЗРАЕЛ В ПАЛЕСТИНА ЩЕ КАЖЕ ЧЕ СЪЩО Е ЗАСОНЕН И ОПРАВДАН....ДИМ ДА ГИ НЯМА ПРЕЗ КОМИНА...
108
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По логиката на Столтенберг какво общо има на САЩ с близкият изток? Ако става дума за буферна зона от близкия изток до САЩ радтоението е доста даже има океан между двата континента)) или искате да спасявате Израел за бъдещето ви планове?
107
1
 
36
 
! Отговори
Малък Праз преди 2 седмици
Украйна няма да задържи тези територии. Това е яно и на запад. През това време се открива пътят към Славянск и Краматорск и пълното освобождение на донецка област в административните и граници. Солтенберг е обикновен чиновник, в НАТО решаващият глас има президентът на САЩ. И там е разковничето. Дори Солтенберг се ослушва накъде ще духне вятърът. Не, че Тръмп ще извади САЩ от НАТО, но ще принуди натовците да си плащат в пъти повече от сега.
106
2
 
25
 
! Отговори
да преди 2 седмици
путин си върти синджирчето....върна си руските републики, сега тия нещастници в чувала в курск ще ги изпотрепе, ще забумка пак киев...пък тия амсалаци нека си дрънкат!
105
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До копейката - копейка, свърши едно полезно нещо поне в живота си и почни да си пъхаш дилдото докато се молиш с всички сили на Путин икона да не закача България. Мерси!
104
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Война в Украйна щеше да има при всички положения, да не мислите, че НАТО 10г. въоръжава и подготвя най многочислената армия в европа ей така за лудо, ако Русия не ги беше изпреварила укрите след като ги подготвят и въоражат веднага щяха да нахлуят в Крим, който беше анексиран най демократично с референдум.