Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили

Обвиненията за шпионаж към двама задържани били недоказани
18 юли 2024 20:15, Нели Христова
729
Москва ни размаха пръст: България да спре да преследва русофили
Снимка: БГНЕС

Русия призовава българските власти да прекратят наказателното преследване срещу представители на национално движение "Русофили", заяви на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местния клон на движението Златомир Дьовленски.

По-рано стана ясно, че при операция на Териториална дирекция Национална сигурност - Пловдив съвместно с Окръжна прокуратура - Пловдив на 8 юли са задържани две лица, заподозрени в разпространение на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК.

Още на следващия ден двамата задържани бяха пуснати под гаранция на стойност 5000 лв. Заподозрените са председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив, както и бивш служител на ДАНС.

Обвиняемите прекараха 24 часа в ареста. Срещу тях има и забрана да напускат пределите на страната.

Ако бъдат бъдат признати за виновни, двамата може да получат наказание от 2 до 8 години лишаване от свобода, съобщи БТА.

"Недоказани обвинения в шпионаж са били отправяни срещу активисти на национално движение "Русофили" и преди", каза Захарова и добави: "Призоваваме българските власти да останат в рамките на правовия ред и да се откажат от преследване на свои граждани въз основа на скалъпени и несъстоятелни обвинения".

По думите на говорителката, подобни действия на българските власти, обявяващи се за демократично обществено устройство, демонстрират единствено "неуважение към правата и свободите на човека, включително на правото на свобода на словото".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


729
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
1
 
0
 
! Отговори
до 407 преди 2 месеца
До До ,400 - аз ти намекнах защо никой не е дошъл, но ти не можа да ме разбереш. "Просто си много як и хората ги е страх да дойдат да се разправят с тебе" - ето. Сега разбра ли какво искам да ти кажа?
362
1
 
8
 
! Отговори
блатото ПУТЕЛАНДИЯ преди 2 месеца
Русия не е СССР , а най-гадната и и фашизирана част останала след разпада и. Територия от зомбирани и алкохолизирани мужици където прекрасно виреят държавници с болни имперски амбиции - копие на Хитлер !
361
2
 
1
 
! Отговори
До 406 преди 2 месеца
И украинската ти баба ли го каза това или Америка за България
360
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ти не видя ли че сам си пишеш и отговаряш,айде занимавай се със себе си лично
359
1
 
6
 
! Отговори
ПРОСЪЛЗИХ СЕ преди 2 месеца
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ са имали няколко войни след ОСВОБОЖДЕНИЕТО. И още ще имат. Какво драматизирате толкова? Все едно че ще воюваме с родната си M A Й К A, когато България е М A Й К A на Русия, защото и е дала Православие и Азбуки.
358
1
 
8
 
! Отговори
рашиски квик преди 2 месеца
Русията в сегашния си вид е държава от типа на Северна Корея с армия oт пандизчии и крепостни, чиито войници в 21 век крадат тоaлетни чинии като военни трофей ....
357
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Къде си видел кАпейка да работи? Седи в панелката и чака от на баба си пенсията
356
0
 
1
 
! Отговори
До 391 преди 2 месеца
И в тая война не гръмва нито една пушка и България въпреки ,че е на страната на губещите ВСВ е единствената губеща страна ,която си увеличила територията.Съшата тая територията,която си е нейна и е загубила през Балканска и Междусъюзническата и Първата Световна война
355
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Уплаши ли се бе украинска копейко на Илашчук --Много направо не съм спал като знам, че *** си чакате сандвичите от пасольството
354
1
 
6
 
! Отговори
Не знам дали знаете? преди 2 месеца
Полша са на нож сега. Там ако мъцне русофил, както си позволяват в България - приключва. А Полша е на един хвърлей от България. Не знам дали знаете?
353
0
 
3
 
! Отговори
И аз им преди 2 месеца
Размахвам пръст, среден
352
0
 
0
 
! Отговори
до 384 преди 2 месеца
До До 379 - ами ще дойда да довършим спора на работата ти, не се притеснявай. Какво работиш?
351
0
 
0
 
! Отговори
До 390 преди 2 месеца
Уплаши ли се бе украинска копейко на Илашчук
350
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Призна ли си бе ***, че си мишка ве КАПЕЙКО на сандвичи от пасольството. А командирскии бинокъл немаш ли ве да видиш на мутрофеевна долните гаще?
349
1
 
0
 
! Отговори
истината преди 2 месеца
Не ги преследва, а ги третира както руснак украинец.
348
0
 
1
 
! Отговори
До 385 преди 2 месеца
И кой беше тоя Пеевски
347
0
 
0
 
! Отговори
До 379 преди 2 месеца
А така ли стана ,Ами аз през деня си имам работа
346
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия и Китай, мачкайте еурожендърите розови долни западни подложки
345
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как са убили 200 хиляди руски войници, цялата армия е 290 хиляди с 50 хил румънци, българи и сърби? От 240 хил турците убили 200 хиляди? Че те са ги помляли! Всички сериозни историци, български и руски дават около 30 хил убити и 60 хил ранени, общо на Балканския и Кавказкия фронт! Тази цифра е съвсем пропагандна и произволна!
344
2
 
0
 
! Отговори
До 375 преди 2 месеца
И ти дойде ли бе украинска копейко да ти навра железния български лев в устата да си счупиш зъбите и да престанат да ти се провиждат копейки щото тук не е Урколадия