"Децата чудо" на Путин - елитът на руския шпионаж

Те изглеждат като средностатистическия мил и дружелюбен съсед
15 юни 2024 07:38, Елка Василева
83
"Децата чудо" на Путин - елитът на руския шпионаж
Хайдрун и Андреас Аншлаг. Снимка: архив, БГНЕС

Те са смятани за елита на руския шпионаж, а Владимир Путин ги нарича "деца чудо". Това са т.нар. "нелегални" - руски шпиони под прикритие и с фалшива самоличност. Какво се знае за тях?

Те изглеждат като средностатистическия мил и дружелюбен съсед. Някои са семейства с деца, други са студенти, трети са учени. В Русия са смятани за елита на шпионажа, а президентът Владимир Путин ги нарича "деца чудо". Това са т.нар. "нелегални", пише Дойче веле.

Става дума за хора от руските тайни служби, които под фалшива самоличност с години или дори с десетилетия живеят в чужбина със задачата да осигуряват информация или да изпълняват поръчки, разказва германската обществена медия АРД. За разлика от шпионите, които официално работят в посолствата и консулствата, т.нар. "нелегални" не се ползват от дипломатическа защита. И ако бъдат разкрити, ги заплашват продължителни присъди. Както казва пред АРД ръководителят на Федералната служба за защита на Конституцията (контраразузнаването) Томас Халденванг, по всяка вероятност и в Германия има много такива хора.

Шпионите на Русия са навсякъде

След края на Студената война в Германия само веднъж са били разкривани руски "нелегални", припомня АРД. През октомври 2011 година семейна двойка с фалшивите имена Хайдрун и Андреас Аншлаг е арестувана, осъдена на затвор и впоследствие депортирана в Русия. Двамата се представяли за израснали в Южна Америка австрийци и в продължение на десетилетия шпионирали в Германия. Може би най-важният източник на двамата шпиони е нидерландски дипломат, който дълги години им е предоставял секретни документи на НАТО.

От началото на руската инвазия в Украйна насам бяха разкрити няколко руски "нелегални" в Нидерландия, Гърция, Норвегия и Словения, информира АРД. Сред тях е един руснак, представял се за бразилец, който е следвал в Ирландия и в САЩ, преди да започне стаж в Нидерландия в Международния наказателен съд.

В Норвегия пък е задържан изследовател в университет, който се занимавал с геополитическото значение на Арктика. И той твърдял, че е бразилец.

В словенската столица Любляна през декември 2022 г. е задържано семейство с деца - хора, за които се смята, че са шпиони, осигурявали финансирането на други "нелегални" в Европа. Следователите намерили при обиска големи суми пари в брой.

По данни на германското контраразузнаване Русия осъществява активна шпионска дейност в Западна Европа. "Смятаме, че Русия прибягва към всички възможни инструменти за шпионаж, включително убийство на противници", казва пред АРД шефът на службата Томас Халденванг.

От месеци европейските разузнавателни служби предупреждават интензивно за възможни саботажи и палежи, зад които биха могли да се крият руски шпиони. В Полша вече бяха извършени арести, а в Бавария по подозрение за шпионаж бяха задържани двама мъже, които освен това са обвинени, че са искали чрез саботажи да попречат на военната подкрепа за Украйна.

Според шефа на германското контраразузнаване Федералната република е във фокуса на вниманието на руските служби. Интерес представляват най-вече информации от отбранителната политика, въоръжаването, подкрепата за Украйна и санкциите срещу Русия. "Противопоставяме се енергично", изтъква в тази връзка Халденванг.

В службите за сигурност смятат, че в момента "нелегалните" са по-важни за Русия от когато и да било. Тъй като след руското нападение срещу Украйна стотици служители на руските посолства бяха екстрадирани от Европа, броят на хората, които биха могли да шпионират за Русия под дипломатическа защита, спадна значително, припомня АРД. Поради това, както гласи прогнозата на службите за сигурност, Русия ще залага все повече на т.нар. "нелегални", които така и така отдавна пребивават под прикритие в Европа.

Програмата с "нелегалните" е задействана непосредствено след създаването на Съветския съюз през 1922 година. Още тогава КГБ разпраща шпиони с фалшиви биографии по целия свят, за да събират информация и да следят дисидентите и опозиционерите. След края на Студената война този вид шпионаж продължава, като нови и нови "нелегални" се изпращат и по линия на руското военно разузнаване ГРУ.

Европейските служби за сигурност предполагат, че в Русия има и подпрограма за изпращането на "нелегални", която предвижда по-кратко обучение и по-повърхностно фалшифицирани биографии. В тези случаи изпращането на тези хора в чужбина става по-бързо, обяснява АРД.

Русия залага и до днес на късите вълни

По данни на разследващия екип на АРД при т.нар. "нелегални" Русия и до днес продължава да залага на един класически инструмент, който изглежда като реликва от Студената война: късите вълни. Именно по този начин се предават поръчките на шпионите. И тъй като принципно всеки би могъл да чуе тези съобщения, по правило остава неясно към кого точно са отправени. Посланията са кодирани и могат да бъдат прочетени само чрез съответния шифър.

Твърди се, че от началото на войната срещу Украйна активността на приписваните на Русия предаватели се е увеличила. А това означава, че вече внедрените шпиони вероятно получават повече нови поръчки. Или пък че броят на т.нар. "нелегални" е нараснал още повече.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: шпионажРусия
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
в Германия живеят между 2 000 000/5 000 000- руснаци- защо във фалирала Европа- връщайте ги в благоденстваща Русия!
60
0
 
0
 
! Отговори
Помня преди 2 дни
Такива мили съседи доносници имахме някога и ние.Псувахме ги , ама на ум.
59
0
 
0
 
! Отговори
Това преди 2 дни
Вече го четох преди три дни.
58
0
 
1
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 3 дни
Не са като някой "медии" директно а се крият, а? XDDD
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Успех на Русия в шпионажа!
56
4
 
3
 
! Отговори
DW=WC преди 3 дни
Жълтокафяв пропаганден 80нящ медиен отходен канал излива поредната порция жълтокафяви лечебни водорасли,с които СалмонЕЛКА подмладява кожата на лицето си срещу скромната сума от 100 гривни на пасквилче :) :) :)
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Западните либерасти съвсем хистерясаха в стремежа си да оплюват Русия! В безмерната си злоба и жлъч не се усещат колко са смешни и много,много жалки!!!
54
7
 
16
 
! Отговори
Маги преди 3 дни
Изклюмителни! Мноо е яко и ме кефят шпионите на Путин. Слава на Русия.
53
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Едни ловят нелегали, други гонят попове.
52
0
 
1
 
! Отговори
хахахахаааа......... преди 3 дни
До Анонимен57 ...От къде знаеш?
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Вижте видеоклипът "Как сциентолозите управляват парите си? - за младисте с Георги Детелинов" - известния в Булгария и Украина Сциентолог Марк де Турк на 30:50 обяснява колко разумно е да вложиме 30% от парите си в "Исторически парк"заснет в студиуто на "Together Bulgariа" на Ивелин Михайлов от Величие.
50
5
 
2
 
! Отговори
ЕС и НАРО продажници преди 3 дни
До Гедер Що продавате земята на чужденци. Кой прие закона и конституция за часна земя в 1989 г. Да не е Живков и ДС??
49
4
 
3
 
! Отговори
До Гедер8 преди 3 дни
Ти верно ли си представяш как Путин нахлува у Варна и щурмува Албена? Да знаеш, едни юнаци сега развиват бизнес в БГ с продажба на бункери. Потърс23и ги в нета и защити семейството си!
48
2
 
7
 
! Отговори
Съботен виц преди 3 дни
Статията е някакъв виц. Но пък у наше село сума ти чичковци и лелки с блясък в очите, плам в сърцето и романтични спомени за ДС с готовност изнасят вътрешна информация на всеки, който им каже, че е руски шпионин и ще се бори да не им из..п.растят децата или да ги изтровят с ГМО. Ей така си сътрудничат безплатно, и те не знаят на кой.
47
12
 
5
 
! Отговори
Гедер преди 3 дни
Почти всички руснаци които имат имоти по черноморието са пенсионирани офицери или държавни служители. Реално притежават 500 хил.имота по Черноморието, не учат български, не комуникират с българи , ограждат се с бариери и не допускат никой .Броя им е около 300 Хил.. Почти всички са дислоцирани по бреговата линия . Какво правим ,ако акостират няколко руски кораба и от тях слязат униформени с маски и без отличителни знаци и получат подкрепа от тези 300 хил.руснсци по Черноморието. Става Крим 2.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тия пак много филми са гледали,живеем в 21ви век ,какви предаватели на къси вълни,какви са тия глупости бе аланкоолу .
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Френския серял Фалшива самоличнос показа некои интересни неща. Захари Бахараов играеше КГБ фриц но ислянска държава го застреляха.
44
1
 
4
 
! Отговори
Папо преди 3 дни
Значи в руския анклав в *Камчия* където живеят изолирано 20 хил.руснсци и всичко е с бариери и табели на руски , 80% явно са шпиони и имат пагони под якетата.
43
5
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 3 дни
Е то в руската орда , народа е разделен на две. Едните са обикновени работници , другата половина са държавни служители ,всички вербувани от службите,всички с досиета и картони и реално те държат в подчинение първата половина. Както беше казано в един цитат "В Русия всичко е канцеларии и казарми"
42
6
 
4
 
! Отговори
Урсула Фен преди 3 дни
И кво стана? Нали рашистите бяха слаби?