Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: НАТОШолцПутин
Още от Русия
Потънали в джобове кеш: На какво се дължи чистката в отбраната на Русия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
382
3
 
19
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 4 седмици
Сега разбрах най-после.Столтенберг е доказал пред НАТО,че това е въпрос на самозащита на Украйна и да не ке безпокоят.Путин обаче,ако не е съгласен Столтенберг ще трябва да застане пред руските ракети и да вика къш,къш и да ти прогони.Едва ли Запада ще нанесе ядрен удар по Русия заради няколко "Кинжала" без ядрен заряд и да унищожи десетина руски града,а оттам да изстрелят ракети за 500 западни града,заради някой натовски град обект на руска демонстрация,па знае ли се.Не съм хвърлял боб.
381
10
 
40
 
! Отговори
!!! преди 4 седмици
Първо - НАТО няма територия! Второ - нито сантиметър "да", но километри "ще"! И трето -руската армия ще раздава супа по улиците на Берлин, ако не престанете с безумните англосаксонски шизофрении!
380
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много бързо германците са забравили за урока, даден им от Русия през ВСВ.
379
6
 
11
 
! Отговори
УЖАС преди 4 седмици
Бе как ще му дадат ракети Таурус?САЩ да не би да влязат в ядрена война,ако онзи от Кремъл реши и разбомби някоя натовска държава?Ще обяви това за ответен удар и че е против ескалация и така ще си остане.
378
5
 
7
 
! Отговори
Страх лозе пази преди 4 седмици
Ми тогава що Германия не му даде ракети Таурус с обхват 500 км,до Москва са над 600.
377
4
 
29
 
! Отговори
Обективен преди 4 седмици
Цитат от вчерашно изказване на Директора на вашингтонския институт за ядрени изследвания Питер Кузник : " ....украинската войска е изтощена и силно отстъпва в численост и въоръжение....отчаяния запад е решен на ядрена война и поголовно изтребление за да предотврати победата на Русия над Украйна....".
376
4
 
17
 
! Отговори
Споко! преди 4 седмици
И Путин така!!!
375
2
 
10
 
! Отговори
Визионер преди 4 седмици
Шолц сигурно има предвид, че Украйна предстои да стане страна - член на НАТО и като такава, територията й трябва да бъде защитавана от Нато. Засега - без пряка намеса във войната.
374
7
 
34
 
! Отговори
Юлиян преди 4 седмици
Откъде накъде "скопена"държава без конституция,само с "набор от правила" съставен от победителите във Втората Световна Война ще се опитва да задава "дневния политически ред" в Европа.Още повече,че американците ги"кастрираха" наново,като ги заставиха да се откажат от евтините руски енергийни ресурси и суровини.Германия е зависима държава,като Европа.Тя вече не играе в "първите цигулки".
373
12
 
35
 
! Отговори
Юлиян преди 4 седмици
Путин към Шолц:Става въпрос за територията на Украйна,ако не си разбрал?НАТО-то да си "кряка в блатото".Нито милиметър навътре от украинската граница!
372
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тия отправят към Путин някакви безумни закани. Какви територии на нато ги кара някой да отстъпват? Май съвсем са излезли от територията на реалността.
371
9
 
15
 
! Отговори
Юлиян до пияното преди 4 седмици
Личи си,че постоянно си в плен на"алкохолната мъглявина"."Глюпако",ядрена война ли ти се е присънила?Западната пропаганда и алкохолът са ти взели и онова,което нямаш-акъла.Гледай си там"пърцуцата"и не мисли за неща,които са извън твоите умствени възможности.И за пиянде не ставаш.Посредствен и недоучен си като сегашните управляващи западни политици и държавници.Ако си решил да се самоубиваш като тях,няма по верен способ от това да изпитваш ядрената мощ на Русия.Накъде без похмелья,"глюпако"?
370
8
 
10
 
! Отговори
отеклия монгол преди 4 седмици
на снимката е загрижен за....собствената си безопасност!!!
369
12
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Дрогаре пyтюнeандерталци. Прочетете краткото разказче-басня на нашия велик писател Светослав Минков. Казва се "Джуджето Тинтирин". Кратко е наистина, няма да ви отнеме много време. И дано схванете поуката, но надали. Има го безплатно в Читанка
368
5
 
14
 
! Отговори
Хммм преди 4 седмици
Няма да се учудя тия продажните политици от европейския парламент да подготвят някой атентат или да направят постановка с атаки от руснаците в Европа, за да могат да ни въвлекат в изкуствено създаден конфликт. Изкуствено защото на никой не му се бие срещу руснаците, просто няма за какво. Някои гърбоноси богоизбрани искат просто да станат още по-богати на гърба на хорската мъка и смърт.
367
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Китай също има. И те са насочени срещу запада.
366
6
 
10
 
! Отговори
Юлиян до 412 преди 4 седмици
И тя ще завърши като предишната с "парад" на Червения площад-без колани,одрипавели,окъсани и унили.Едва влачещи обувките си без връзки,с погледи наведени към земята,наведени точно като "изпаднали германци".
365
7
 
3
 
! Отговори
До долния аутист преди 4 седмици
То щото само расия има ракети
364
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нищо няма да има. Запада ще бъде занулен, този път завинаги. Една ракета по нпото "атлантически съвет" и тоя с опорките ще иска да бяга по островите, ако оцелее.
363
3
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 4 седмици
Евроатлантическата"фауна"-"зелени еуглени,амеби и пр. чехълчета",още ли не сте разбрали,че вчера заради пожара в Коми руснаците са унищожили най-голямото хранилище на природен газ на територията на Украйна и Европа,където се съхраняваше газ и на ЕС.Се съхраняваше!