Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: НАТОШолцПутин
Още от Русия
Потънали в джобове кеш: На какво се дължи чистката в отбраната на Русия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
10
 
17
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 седмици
ВИЕ ШОЛЦ И СТОЛТЕНБЕРГ НЕ СЕ ОПИТВАИТЕ ДА ЯДЕТЕ МЕД С МЕЧКАТА.ПОМНИТЕ ЛИ КЪДЕ СЕ ВЕЕШЕ РУСКОТО ЗНАМЕ ПРЕЗ 1945? НЕ ГО ЗАБРАВЯИТЕ,ПАК ЩЕ СЕ СЛУЧИ. ВИЕ САТАНИ ПРЕДИЗВИКВАТЕ НЕПРЕКЪСНАТО РУСИЯ,ПЪК ПОСЛЕ НЕ ВИ ХАРЕСВА.
421
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АМИ МАЙ ВЧЕРА КИНЖАЛИТЕ СА ПОСЕТИЛИ ПАК ЕДНО "ХОТЕЛЧЕ" ВЪВ РАЙОН ЗМИЕВЕ. И НА ЕКСКУРЗИЯ ПРИ БАНДЕРА СЕ ЗАПЪТИЛИ ОКОЛО 300 "ГОСТИ" ОТ ВСУ И НАЕМНИЦИ
420
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Айде - СБИЙТЕ СЕ НАЙ-НАКРАЯ! СБИЙТЕ СЕ, БЕ!
419
6
 
17
 
! Отговори
Какъв преди 3 седмици
Мечешки го дири нато в страна която не е член на нато?
418
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя фашист взел да плаши Путин ,абе той го е страх от сащ и НАТО и ЕС умира от страх ,брей кви наивни хитлеристи ,всички тия путим си *** слага в джоба ,бой по фашисти ,Слава Русия
417
9
 
26
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 3 седмици
И откога Уссрайна е територия на НАТО?!?!?И изобщо НАТО държава ли е или май беше "отбранителен съюз"?!? А дедото на Шмолци не беше ли СС-овец?!? Въпросите са риторични бай дъ уей...
416
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Скоро англо-саксонците ще видят десет слънца
415
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоз пък кой ли ще го пита какво ще отстъпва и какво не. То нека да слушат още господарите си от САЩ и накрая пак ще се вее руското знаме над Райхстага. Изтрещяха и тез швабстери.
414
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ние се сърдим на нашите че се лашкаме насам натам зависи от тоягата, ама великата Германия нещо е по зле и от нас. Така са я натиснали господарите че няма изправяне.
413
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ТО ПЪК ПУТИН ША ДОДЕ И ША ТИ КАЖЕ! - Я МРЪДНИ МАЛКО БЕ.
412
7
 
41
 
! Отговори
един преди 4 седмици
С канцлери като меркел и шолц държавата Германия пропада все повече. Все по-често си мисля, че без канцлер като например Аденауер пропадането на Германия ще продължи.Слугин***ж и нек***дърност, точно както и в нашата любима Родина.
411
9
 
58
 
! Отговори
Гошо преди 4 седмици
Ало Шолц, а ти пита ли Путин? На времето гарантирахте че НАТО няма да се разширява на изток и ви повярваха, сега никой не ви вярва.
410
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да те излъже см радлив п ръч като Путин си е майтап .Макрон пък ще го умиротворява, лелее ее .
409
47
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако януари 2022г НАТО ОТАН беше заявила категорично Ако руски войски навлязат на територията на Украйна,то те ще срещнат войски на НАТО ОТАН И Путин беше дотук.Нямаше бомбардировки,жертви,разрушения,10 милиона украинци бежанци,трилиона загуби,хибридна война и дезинформация от Русия Абе разберете Западняци,с БЯСНО КУЧЕ не се разговаря,не се умиротворява.ИЗБИВАТ МУ СЕ ЗЪБКИТЕ И РАЗСТРЕЛ...АМА ПУСТО ЗАПАДНО НЕХАЙСТВО...
408
7
 
43
 
! Отговори
Вальо преди 4 седмици
И Хитлер така викаше : Kein Schritt zurueck ! и загуби половин милион войници само около Сталинград
407
8
 
51
 
! Отговори
ама преди 4 седмици
господин Шолц знае ли, че Украйна не е член на като и ЕС? След 2 световна война западна германия е под командването на Великобритания и САЩ/ сателит!
406
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига да имат пари да си издържат ЕС немците могат да водят войната, но да не стане войната като климата идиоотско оправдание защо няма пари в ЕС и защо ще живеем по- зле!
405
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Georgiev 427 - На това неможене руснаците си взеха 20% от Украйна. Смятай пък ако можеха колко щяха да вземат.
404
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сара Вагенкнехт към Шолц: Платиха ли ти или те държат за тoпkитe? Той трябва да обясни на обществеността защо внезапно вече не е проблем за Украйна да нанася удари по руска територия с германски оръжия, въпреки че самият той предупреждаваше за това от месеци, позовавайки се на заплахата от война за страната ни, каза тя.
403
41
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крайно време е кремълските фашаги да ядат натовската хурка. Май има разлика между ВСУ и НАТО. И този път Германия, Франция, Велокбритания, Италия, САЩ и Япония са заедно.