Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО

Дипломацията ще е успешна само от позиция на силата
2 юни 2024 20:09, Стела Стоянова
530
Шолц към Путин: Няма да отстъпим и сантиметър от територията на НАТО
Снимка БГНЕС, архив

Действията на НАТО в последно време за укрепване на източните граници на алианса са насочени към възпиране на Русия, каза днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че на Москва трябва да ѝ стане ясно, че пактът ще е готов да се защитава, ако стане необходимо.

В изказване на Източногерманския икономически форум, в който участва също литовската министър-председателка Ингрида Шимоните, Шолц заяви, че Германия играе водеща роля в присъствието на НАТО в балтийските републики по границата с Русия, което води началото си от почти едно десетилетие.

"И тъй като заплахата от Русия ще остане, ние и други съюзници решихме миналата година да разположим допълнителни формирования в балтийските републики, както и да развърнем там цяла бригада на постоянна основа в бъдеще", каза Шолц.

"Този обрат в отбранителната политика е необходим, за да покажем на Русия: готови сме да браним всяка педя от територията на НАТО срещу евентуална атака", подчерта германският канцлер.

Той се аргументира, че дипломацията ще бъде ефективна само от позиция на силата, и добави, че е от ключово значение балтийските републики да могат да разчитат изцяло на съюзниците си от НАТО, които да им се притекат на помощ в случай на руска атака.

"Това е послание към нас самите. Това обаче е и послание към Русия. Защото надеждността на този ангажимент, разбира се, също е част и от сметките, които си прави Русия", каза Шолц.

По-рано тази седмица руският президент Владимир Путин предупреди държавите от НАТО да не позволяват на Украйна да използва доставените от тях оръжия за удари по територията на Русия, след като няколко западни страни вдигнаха ограничения за използване на оръжия, изпратени на Киев.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък тези предупреждения, като каза, че пактът вече ги е чувал много пъти и че самозащитата не е ескалация, посочва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


530
Още по темата: НАТОШолцПутин
Още от Русия
Потънали в джобове кеш: На какво се дължи чистката в отбраната на Русия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
0
 
1
 
! Отговори
До 452 преди 3 седмици
Кълвач, аз не съм чувал някой от НАТО да заплашва с унищожение или нападение Русия, нито с ядрено оръжие. Вземи пак си прегледай опорките с унищоженията. На всички в НАТО им е пределно ясно, че в ядрена война победител няма. Джуджака няма вече какво да губи, освен остатъка живота си, но тия около него имат. И не се знае дали ще решат, че животеца и скътаните пари и имоти са им по-ценни от амбициите на бункерния гном.
441
1
 
0
 
! Отговори
Хххх преди 3 седмици
До 451Ей кълвач...НАТО не е проблем за Русия...просто след това НАТО няма да съществува...при пряка атака над Русия от коя да е натовска държава Русия ясно го каза ...ще последва термоядрен ответен удар....НАТО няма как да спечели срещу Русия тъй като Русия ще активира целия си ядрен арсенал..а прооозтаците от НАТО това не разбраха че Русия не е вмирисана западнала държава за разлика от запада там хората са обединени..
440
4
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 3 седмици
Украйна в НАТО лиЙ ? Ако Украйна беше в НАТО,до сега Путин да беше се изпарил. Русия е безмислено да плаши НАТО и USA. Едва ли Русия са луди да се самоубиват,и само плашат гаргите.
439
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Укрия положението е ясно , остават , Берлин , Лондон и Париж !
438
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Украйна в НАТО лиЙ ?
437
12
 
8
 
! Отговори
От Берлин преди 3 седмици
Не съм ви писал отдавна тук...! За една седмица срещам унгарец и поляк( с добре платени професии...), които спешно напускат Берлин с деца и мебели....! Мирише СТРАШНО на война.... Немските политици са почти 99% американски марионетки, и работят срещу интересите на Германия... Бог с ВАС и пазете децата
436
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Иванов ..Ами какво чакат , или шубето е голям страх ?
435
11
 
14
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
На руските *** нека кажа че в миналото *** може да са марширували в Берлин благодарение на лошия запад и сащ но реалностите са други и ако продължават да предизвикват НАТО ядрения Армагедон може и да се стовари в мацква,НАТО превъзхожда в пъти и въоръжение съветите,не го забравяйте
434
2
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 3 седмици
По цялата граница трябва стена каквато сащ са направили с Мексико толкова висока сам че да е железобетонна с камери
433
10
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Тоя па ***!? Кой е искал територия на НАТО?
432
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не казва обаче, че няма да отстъпи украинска територия - първи признак за поумняване!
431
11
 
11
 
! Отговори
Шаши преди 3 седмици
Руски войски са марширували в Париж. Френски са марширували в Москва. Само че руския марш е победен.
430
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички които си мислят че ей така се подпуква една държава с ядрени оръжия да се запасяват с консерви, питейна вода и дебели одеала. Ако случайно оцелеят от ядрените взривове да могат да изкарат 2-3 години ядрена зима. И да прочетат какви са последствията от една ядрена война, щото явно са от по-младото поколение и дори са нямали начално военно обучение в училище. То ако беше толкова лесно постоянно щяха да се замерват с ядрено оръжие.
429
15
 
18
 
! Отговори
Татул преди 3 седмици
Ба'хти тъ'пите евроатлантици. Едните дават оръжия, другите пращат хора да воюват в Украйна. Французите ядоха бой, не се научиха. Германците ядоха бой не се научиха. Сега е време пак да ядат заедно с англичаните и мало'умните им сателити САЩ и прочие.
428
16
 
19
 
! Отговори
Джотето преди 3 седмици
Малко май бой ядохте от СССР и пак ще ядете.
427
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шолц,пиле проскубано,питай дядо си,какво беше през 1945-г.Вие немците,бяхте бити,***.и още други много благинки. Седи си на подпухналия ***,не говори глупости,за да не съжаляваш ти и твоя народ.
426
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шолц да мисли за територията на Германия. Явно не е на ясно какво се е случило с великата му държава преди 80 години. А сега не вижда, че все още са колония на краваристан.
425
11
 
18
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 седмици
До СМЕХ....: Смей се на г'лупостите си. Русия има повече ядрени заряди от САЩ, Великобритания и Франция взети заедно. Но руската военна доктрина включва използване на ядрено оръжие само ако има заплаха за Русия. А САЩ - за превантивен ядрен удар - т.е. те да започнат първи. Засега единствената държава, която е използвала ядрено оръжие е САЩ.
424
17
 
13
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 3 седмици
КАТО Я ПОДПУКАТ РУСИЯ ОТ 3- СТРАНИ С ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ, НЕМА ДА ИМА И МОКРО ПЕТНО ОТ НЕЯ...ХАХАХА....НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ НА МИЛОСТ!!!
423
10
 
10
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 3 седмици
ПУТИН И КОМПАНИЯ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ТОВА Е 40- те ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, КОГАТО СССР, ПРАЩАШЕ НА ФРОНТА, ХОРА ОТ ЦЕЛИЯ СЪЮЗ----- ДНЕС Е САМО РУСИЯ И СИБИРСКИТЕ ПЛЕМЕНА--- ОСТАНАЛИТЕ НЕ ИМ ДРЕМЕ ВЕЧЕ ЗА РУСИЯ И ГЛЕДАТ НА ВОЙНАТА, КАТО СЕИР, В КОЙТО НЕ УЧАСТВАТ!ЯДРЕНИТЕ РЕКЕТИ --- НЕ МИНАВАТ, ЗАЩОТО ЦЯЛА ЕВРОПА И САЩ СА ЯДРЕНИ СИЛИ, ЗАЕДНО С УКРАЙНА.ЩЕ БИЯТ РУСИЯ --- КАТО МАЧКА У ДИРЕК, И НЕМА ДА ИМА МИЛОСТ!!!