Русия промотира войната в Украйна на младите чрез... комикси

Те използват антизападна, антинатовска и антиукраинска реторика
30 май 2024 18:30, Нели Христова
117
Русия промотира войната в Украйна на младите чрез... комикси

Комикси с военна тематика се използват от Кремъл, за да продаде своята визия за войната в Украйна на младежта.
През първите месеци след началото на нахлуването в Украйна, проучване на руския държавен социологичен институт показа, че младите руснаци най-малко подкрепят войната.

Сега изглежда, че Кремъл предприема стъпки, за да гарантира тези промени.

През април руските министерства на отбраната и образованието започнаха да разпространяват десетки хиляди комикси, които възхваляват нахлуването в Украйна в училища в Русия и окупираните от Русия територии на Украйна. Според официалния уебсайт на проекта целта е в крайна сметка тези комикси да бъдат доставени на всяко училище под руски контрол.

Комиксът се състои от 22 кратки истории, посветени на руски военнослужещи, наградени за ролята им във войната.
Те повтарят неоснователното твърдение на Кремъл, че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. е предотвратило „геноцид“, планиран от властите в Киев в Източна Украйна и подкрепен от страните от НАТО.

Сред главните герои е генерал-полковник Азатбек Омурбеков, командир на частта, отговорна за убийството на цивилни в украинския град Буча през 2022 г. Комиксът описва Омурбеков като "истински мъж" и твърди, че неговите войски са показали "хуманност" през първите месеци на войната в Украйна.

"Докато украинските войници се оттегляха, врагът изостави ранените си. Руските войници им оказаха първа помощ – и на война човек трябва да остане човек", пише в комикса.

Всъщност руските войски са обвинени в изтезания и убийства на украински военнопленници от големи правозащитни групи, включително Amnesty International и мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна.

Книгите са написани от Олег Рой, виден руски детски писател и ярък поддръжник на войната в Украйна. Комиксите използват антизападна, антинатовска и антиукраинска реторика, отдавна разпространявана от руските власти.

"От омраза към Русия Западът въоръжава кученцата си неонацисти в окупирания Киев", пише в една от книгите.

Рой преди това създаде поредица от комикси, посветени на патриотичните "руски супергерои", които бяха възхвалявани от подкрепяните от Кремъл медии като "отговора на Русия на DC и Marvel". През септември 2023 г. беше издадена друга поредица от 23 комикса на военна тематика от известния военен блогър Михаил Звинчук, който също е част от Руския президентски съвет за войната в Украйна. Тези комикси са преведени на английски, арабски и китайски.

Историите, които разказват, твърдят, че са базирани на реални ситуации от войната в Украйна. Те подчертават смелостта и решителността на руските войници, докато се използва унизителен език, за да се опишат украинските войници, които са представени като пешки на западни генерали.

Някои от историите също отразяват разказите на руските контролирани от държавата медии, твърдящи, че украинските войници нямат мотивация да се бият, тъй като техните командири ги изпращат да умрат. Един от комиксите на Звинчук описва битката за източноукраинското село Клищиевка, за което Русия оттогава твърди, че е превзето. Той разказва историята на украински войник на име Микола, който се предава на руските войски, застрелва членове на собствения си батальон и променя името си на Николай, руския вариант на името си.

В друг брой двама украински оператори на дронове са отчаяни и принудени да се предадат, защото не могат да се справят с мощта на руската бронирана техника, която един от тях нарича "киборги".

Комиксите на Звинчук бяха показани като част от художествена изложба, организирана във влак, пътуващ из Русия.
Влакът включваше девет тематични вагона, изобразяващи "героизма" на руските войници, започвайки от Втората световна война и завършвайки с войната в Украйна.

По официални данни над половин милион души са посетили подкрепената от Министерството на отбраната инициатива, наречена Силата на истината. Влакът измина повече от 34 000 км, спирайки в повече от 75 града между Москва и Далечния изток на Русия.

Друга поредица от комикси, свързани с войната в Украйна, е съсредоточена около подвизите на руската група наемници Вагнер и нейния покоен основател Евгений Пригожин - въпреки че тази поредица изглежда няма официална подкрепа.

Наемниците на Вагнер са участвали във войните в Украйна и Сирия. Пригожин загина при самолетна катастрофа на 23 август, точно два месеца след като ръководи краткотраен бунт, по време на който неговите бойци превзеха ключови военни съоръжения в Южна Русия и започнаха марш към Москва.

Комиксите – които бяха публикувани в края на 2023 г. в платформата за социални медии Telegram – прославят наемниците на Вагнер и твърдят, че са спасили рускоезичните в Източна Украйна от "геноцид".

Главният герой е наемник от Вагнер, наречен Ангел на гнева, който е изобразен в битка със сини кучеподобни същества, носещи украинския герб.

В комикса тези същества се виждат превърнати в чудовища заради „новия серум, който американците им инжектират“. Един от проблемите в поредицата завършва със зловещо предупреждение на Пригожин:

"Това, което враговете на Русия не знаят, е къде ще се появи след това Ангелът на гнева. И така, нека всички чакат и се страхуват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Д'арт Вейдър преди 1 месец
фашиска му работа ха ха ха нека умират за Путин. ха ха ха ха
82
1
 
0
 
! Отговори
Тон преди 1 месец
Ха,от усранците се учат, които я промотират в училищата!
81
1
 
3
 
! Отговори
Ахем! Ахахах! преди 1 месец
Защо е на английски език комикса? :D
80
3
 
2
 
! Отговори
:)))))))))))))) преди 1 месец
малиии а НАТО дори още не се е включило във войната! :)))))))))))))))))))))))))))))) ама продажната путинофилия тука ми разправя как щели да стигнат до стоунхендж! :)))))))))))))))))) и ко стана бря!? :))))
79
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атлантици, р.у.с.н.я.т.а изпращт хора в Космосът, а хохлите не могат да си вържат връзките на обувките, яд ли ви е?
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нелкке овцоо в покрайна ги ловят по улиците и не останаха мъже ти за Русия ми пишеш козешка овцоо ! Вече никой Нормален не ви вярва !
77
7
 
6
 
! Отговори
СС,С преди 1 месец
Слава,, РУСИ, Руската, Федерация, печели, войната, РОССИЯ, е. Непобедима, запада,символ, на, злото,и,дявола, си,умират,от,злоба,и,яд, от,Одеса, до, Харков, е, Руско, с, намибог
76
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уважавам всяка книга, която е антинатовска, антизападна и антиукраинска. В България никога повече не трябва да се показват неща като Евровизия, пиянството на Юнкер и изстъпленията на Зеленски пред нашия държавен глава
75
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нацисткия режим на Украйна доведе страната до катастрофа. А глобалисткия режим на Европа убива европейските народи. За европейските народи ще бъде ужас, там няма да се води специална военна операция както в Украйна.
74
10
 
13
 
! Отговори
Varg преди 1 месец
Слава на Русия
73
12
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Копейкиииииииииии треперят ли ви гaщypите, а? Государят ви в Мордор ще ви бомбардира ли? :))))))))))))))))))))))))))) А едно време трепереха ли ви гaщypите от американските ракети в Турция и Гърция? Клоуни. Само Пършинг за вас - отзад :)))))))))))))))
72
6
 
9
 
! Отговори
нещо ме съмнява! преди 1 месец
А щом Русия промотира комиксите за войната, ТОГАВА ЗАЩО СА НА АНГЛИЙСКИ? ОТКОГА АНГЛИЙСКИЯТ СТАНА ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК НА РУСНАЦИТЕ?
71
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По руската телевизия казаха, че Украйна е "наша земя" и не трябва да гори от ядрени удари, дори и там сега да вилнеят нацисти. Ядреният конфликт може да ескалира само в рамките на една-две седмици. Нека горят Полша и другите Европа.
70
0
 
7
 
! Отговори
Сънчо преди 1 месец
Мирише на пропаганда.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се притеснявай за радиацията, в Хирошима и Нагасаки само след няколко години животът си течеше нормално. Смъртоносна е само пряката радиация в първите няколко мига на ядрения взрив.
68
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още в първите минути на войната по Франция и Британия ще бъдат нанесени стратегически ядрени удари, това са страни със значителен ядрен потенциал и Русия не може да си позволи да рискува.
67
3
 
2
 
! Отговори
смях преди 1 месец
До Анонимендори хомо радиацианес, ( тези, които оцелеят ) ще ходят и гонят из някогашната руска радиоктивна степ първопричината за унищожението на Полша, САЩ и цивилизованяи свят руския оркосапиенс.
66
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин костюмарчето с широка усмивка гордо развява руското знаме, стъпил на крилото на F 16 в покрайнините на Киев! Но пейзажа и самолетчето са бутафорни, че путин от бункера не излява!
65
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа също ще отговори, само Франция има около 190 ядрени глави, и дори само половината да стигнат, това означава че на територията на Русия ще има около 80-90 ядрени взрива.
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната между НАТО и Русия ще бъде ядрена, без никакъв преход. И първите цели ще бъдат Европейски обекти. Защото удар по Европа оставя "зазор" - свободно пространство до решение за взаимно унищожение между САЩ и Русия.