Русия промотира войната в Украйна на младите чрез... комикси

Те използват антизападна, антинатовска и антиукраинска реторика
30 май 2024 18:30, Нели Христова
117
Русия промотира войната в Украйна на младите чрез... комикси

Комикси с военна тематика се използват от Кремъл, за да продаде своята визия за войната в Украйна на младежта.
През първите месеци след началото на нахлуването в Украйна, проучване на руския държавен социологичен институт показа, че младите руснаци най-малко подкрепят войната.

Сега изглежда, че Кремъл предприема стъпки, за да гарантира тези промени.

През април руските министерства на отбраната и образованието започнаха да разпространяват десетки хиляди комикси, които възхваляват нахлуването в Украйна в училища в Русия и окупираните от Русия територии на Украйна. Според официалния уебсайт на проекта целта е в крайна сметка тези комикси да бъдат доставени на всяко училище под руски контрол.

Комиксът се състои от 22 кратки истории, посветени на руски военнослужещи, наградени за ролята им във войната.
Те повтарят неоснователното твърдение на Кремъл, че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. е предотвратило „геноцид“, планиран от властите в Киев в Източна Украйна и подкрепен от страните от НАТО.

Сред главните герои е генерал-полковник Азатбек Омурбеков, командир на частта, отговорна за убийството на цивилни в украинския град Буча през 2022 г. Комиксът описва Омурбеков като "истински мъж" и твърди, че неговите войски са показали "хуманност" през първите месеци на войната в Украйна.

"Докато украинските войници се оттегляха, врагът изостави ранените си. Руските войници им оказаха първа помощ – и на война човек трябва да остане човек", пише в комикса.

Всъщност руските войски са обвинени в изтезания и убийства на украински военнопленници от големи правозащитни групи, включително Amnesty International и мисията на ООН за наблюдение на човешките права в Украйна.

Книгите са написани от Олег Рой, виден руски детски писател и ярък поддръжник на войната в Украйна. Комиксите използват антизападна, антинатовска и антиукраинска реторика, отдавна разпространявана от руските власти.

"От омраза към Русия Западът въоръжава кученцата си неонацисти в окупирания Киев", пише в една от книгите.

Рой преди това създаде поредица от комикси, посветени на патриотичните "руски супергерои", които бяха възхвалявани от подкрепяните от Кремъл медии като "отговора на Русия на DC и Marvel". През септември 2023 г. беше издадена друга поредица от 23 комикса на военна тематика от известния военен блогър Михаил Звинчук, който също е част от Руския президентски съвет за войната в Украйна. Тези комикси са преведени на английски, арабски и китайски.

Историите, които разказват, твърдят, че са базирани на реални ситуации от войната в Украйна. Те подчертават смелостта и решителността на руските войници, докато се използва унизителен език, за да се опишат украинските войници, които са представени като пешки на западни генерали.

Някои от историите също отразяват разказите на руските контролирани от държавата медии, твърдящи, че украинските войници нямат мотивация да се бият, тъй като техните командири ги изпращат да умрат. Един от комиксите на Звинчук описва битката за източноукраинското село Клищиевка, за което Русия оттогава твърди, че е превзето. Той разказва историята на украински войник на име Микола, който се предава на руските войски, застрелва членове на собствения си батальон и променя името си на Николай, руския вариант на името си.

В друг брой двама украински оператори на дронове са отчаяни и принудени да се предадат, защото не могат да се справят с мощта на руската бронирана техника, която един от тях нарича "киборги".

Комиксите на Звинчук бяха показани като част от художествена изложба, организирана във влак, пътуващ из Русия.
Влакът включваше девет тематични вагона, изобразяващи "героизма" на руските войници, започвайки от Втората световна война и завършвайки с войната в Украйна.

По официални данни над половин милион души са посетили подкрепената от Министерството на отбраната инициатива, наречена Силата на истината. Влакът измина повече от 34 000 км, спирайки в повече от 75 града между Москва и Далечния изток на Русия.

Друга поредица от комикси, свързани с войната в Украйна, е съсредоточена около подвизите на руската група наемници Вагнер и нейния покоен основател Евгений Пригожин - въпреки че тази поредица изглежда няма официална подкрепа.

Наемниците на Вагнер са участвали във войните в Украйна и Сирия. Пригожин загина при самолетна катастрофа на 23 август, точно два месеца след като ръководи краткотраен бунт, по време на който неговите бойци превзеха ключови военни съоръжения в Южна Русия и започнаха марш към Москва.

Комиксите – които бяха публикувани в края на 2023 г. в платформата за социални медии Telegram – прославят наемниците на Вагнер и твърдят, че са спасили рускоезичните в Източна Украйна от "геноцид".

Главният герой е наемник от Вагнер, наречен Ангел на гнева, който е изобразен в битка със сини кучеподобни същества, носещи украинския герб.

В комикса тези същества се виждат превърнати в чудовища заради „новия серум, който американците им инжектират“. Един от проблемите в поредицата завършва със зловещо предупреждение на Пригожин:

"Това, което враговете на Русия не знаят, е къде ще се появи след това Ангелът на гнева. И така, нека всички чакат и се страхуват."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ядрената война нямат никакво значение нито моралния дyx, нито икономическия потенциал, нито демографията, нито природата и природните богатства. Само два фактора - площ и брой ядрени глави. Да вземем за пример Полша - там има около 20 големи града. Даже ако смятаме, че на всеки град са нужни по 2 ядрени глави, това са 40 ядрени глави - това е залп на един дивизион Искандер. Време за полет - 5 минути, подготовка на заданието 3-5 минути. Тоест 10-15 минути, и Полша като държава изчезва от лицето на земята.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По всичко личи, че САЩ се стремят да реализират варианта "ограничена ядрена война". Какво означава това - че САЩ и Русия няма да въвличат териториите на своите страни, тъй като ядрени действия на територията на тези две страни означава всеобща ядрена война - пълен ракетн ядрен обмен между Русия и САЩ. Всички останали - Китай, СК, Франция са pee nuts в травнение с потенциала на САЩ и Русия. А територията на ЕС ще бъде напълно законна територия на водене на военни действия в ядрения конфликт.
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въздушно-космическите сили на Русия могат да устроят истински ад във всеки град и всяка точка на Европа.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Управлението на военния център в Германия за кординация на военните действия в Украйна се предава от САЩ на НАТО. САЩ излизат, и войната ще се води между ЕС и Русия, като напълно ясно е, че САЩ ще диктуват своята воля на НАТО, но официално няма да воюват с Русия.
58
4
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Анонимен 56 === Само да ви припомна дрогаре, да не цитирате като папагали какво е казало джудженцето, че то и Маскве и Ленинград са доста гъсто населени и то това май е цялото население на Мордор :))))
57
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фактът че САЩ категорично отказва да разреши на Украйна да използва американски ракети на територията на Русия, означава, че САЩ ще водят войната с Русия на територията на Европа, превръщайки Европа в театър на военните действия.
56
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сигурен съм, че на нашите путлероджендъри не им плащат от Кремъл, колкото и дебилни да са путлерофашистите, не са чак толкова дебилни, че да дават пари на мозъчни донори. Нашите путлероджендъри просто са неспасяеми зомбита в мозъчна смърт.
55
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киев ще бъде домакин на ЛГБТ * фестивал и "Марш на равенството". Събитието е насрочено за 16 юни тогава в Швейцария ще се проведе "мирната среща на върха" на Зеленски. От съображения за сигурност гей парадът ще се проведе в метрото в Киев, пишат местните медии.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Древните прото урки са дали на света пшеницата вие кво знаете, нищо
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неслучайно Путин напомни, че ЕС е само една малка и гъсто населена територия.
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 51, не ти ли напомнят на някои наши комшии, които големия брат също ги готви за конфликт с нас, нали трябва да се продават оръжия все пак. САЩ са виртуози да продават на краставичар краставици. Имаме реактори, но се оказа, че трябва да купим тяхните, имаме военна промишленост, но трябвало да купуваме тяхната, защото нашата не била по тяхен стандарт, тоест измисления в САЩ натовски.
51
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краят на 2023г западът разбра, че хибридният блиц-крийг с Русия на който разчиташе, е тотално провален. От тук нататък започва ескалация, защото всеки път към деескалация ще означава тотална загуба на лице и авторитет на западната политическа система. В края на лядото може да се очаква пряк военен сблъсък между Русия и НАТО, при това САЩ ще се дистанцират, и ще оставят ЕС да води войната. Две неща ще бъдат определящи в конфликта: 1) брой ядрени глави, 2) територия и гъстота на населението.
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази война ще я реши демографията . Развръзката ще е след 20 - 30 години . Тогава днешните дърти и нагли евроатлантици ще са усвоявали до смърта си кото може да се усвои а след себеси ще оставят демографска пустиня . Този свят не е за два дена . А шахматната дъска не е за евроатлантици . България губи войната с дърт ченгеджизма и доживотно хрантутничество а се смее на Украйна .
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер е комикса. И достоверен. Не като онези които изкараха руснаците, че се бият с лопати едва ли не.
48
9
 
3
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Във военно отношение и време,Русия,е винаги пред останалите.
47
4
 
2
 
! Отговори
Укронерез преди 1 месец
А батальона на удоволствията кога?
46
1
 
3
 
! Отговори
Hell Kitchen преди 1 месец
Да ви имам и свободата на словото, и цензурата. Просто написах Н.е.л.и.т.у., какво ме е нецензурното. По-добре да прочете какви Глу Пости е написала.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Психологическата война вече се води с хоризонт 2040-2045 год.Бясно облъчване на подрастващите - в Сърбия на 7-мо класниците е дадена задължителна тема "Безчинствата на Българите над мирното сръбско население през ПСВ". Започва поетапно връщане на казармите, ускорява се производство на муниции.А тук се плюнчат приятели или врагове са ни руснаците , при официална ориентация от 20 години.
44
2
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Микола украта.... 53% от американците нямат спестени $1000..... Хахаааааа, а колко % от крепостните имат спестени 1000 долара???? Клоун :))))))))))))))))))))))
43
0
 
1
 
! Отговори
обикновен българин преди 1 месец
До 41. Нищо не знаеш за мен като обикновен българин . Никога не съм ходил в Англия . И опита ми за съветските и по-късно руски граждани е от България , Австрия , Сърбия , Унгария Германия ГФР и ГДР , Дания , Чехословакия , Полша за периода 1969- до днес . Особено в Германия ГФР Тези който се приемаха за немци и те не можеха да свикнат с живота. А се водеха немци родени в СССР.