Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
1
 
16
 
! Отговори
До 224 преди 2 години
Хахха, напротив, четете повече. Българските правителства се назначават от Козяк. От там обаче сочат с пръст само Русия, за такива заблудени като вас. Само факта, че златото на България се изнася от Дънди прешъс, Мариците, трябва да ви накара да се замислите.
217
8
 
6
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Баце избяга в ЮАР снощи
216
6
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКИ МУТРИ преди 2 години
25/30% САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА, А АКО ПРОДЪЛЖАТ КАКВО НИ ЧАКА- ВИДЕНОВ ЩЕ БЪДЕ САМО ХУБАВ МИРАШ, А ПРЕСТЪПНОСТТА РАСТЕ,НО ПРОСТО КИРЕ СЕ ЯВЯВА СВИДЕТЕЛ НА БАНДИТА НА ДАМАДЖАН- ЧЕРЕПА- ЗА СЕГА НЯМА ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА КРАЖБИТЕ ЗА КОИТО ГОВОРИХА, А ЧЕРЕПА СЕ КЕФЕШЕ ОТ ДУБАЙ КАК ЮРКА ТЪЛПАТА- СТРАННИ НЕЩА СТАВАТ- МУТРЕНСКИ- ВИКАХА ГЕРБ КРАДАТ А ТИЯ НИ ДОКАРАХА ДО ВИДЕНОВ- ОСТАВКА МУТРИ.
215
4
 
2
 
! Отговори
eпатая преди 2 години
Член на БКП точка.
214
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та ние дребните търговци, сме последен валс. Но, кой го е грижа за нас? Отиваме и ние, на борсата, да увиснем и ние на вратлето на държавата.
213
7
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
До Дзивко Много хора знаят, че е била тъмночервена партийка. А сега е просто бясна, че толкова кратко беше в парламента и не успя да се налапа, както си знае.
212
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слава на украинците красавици и дано още повече пристигат в България.Чакаме ги с отворени обятия.Ще помогнем от сърце на тези хубавици.
211
13
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 2 години
Проблема е че 30 години вече ни управляват русофили и затова живееме като руснаци, а требе да ни дойдат едни яки евроатлантици да ни управляват да заживееме като западняци, а не като руснаци.
210
5
 
8
 
! Отговори
Няма живо включване преди 2 години
Вече 36 часа няма живо включване от Боко. Да не е избягал в ЮАР?
209
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега, други американски протежета ще ни оправят. Та така 33 години всички ни ***. Сега ще внасяне американски газ защото, те много ни обичат и ще ни го дават без пари. Младите сте много заблудени, ама какво да ви се сърди, като и ние бяхме същите.
208
3
 
5
 
! Отговори
Бягай Бойко! преди 2 години
Банкя -> Истанбул -> Дубай
207
7
 
6
 
! Отговори
Бойко го няма преди 2 години
Докато държавата пуска фойерверки, Бойко премина турската граница през шубрака.
206
9
 
13
 
! Отговори
Ние ги хващаме преди 2 години
Защо прокуратурата пусна арестанта Баце? Има опасност да се укрие.
205
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските слуги в България са в паника, че може да се разбере, че можем и без руска газ. Дори само споменаването на възможността кара шефовете им да ги хвърлят истерично да обясняват, как без нея няма как. А истината е, че не само, че има как, ами и точно това ще докажем, и, НАЙ-ВАЖНОТО, след това ще сме ПО-ДОБРЕ.
204
6
 
4
 
! Отговори
Влади Горанов преди 2 години
В понеделник ще гледаме филма Ергена 72-ка, само че няма да го намерят. Баце вече е събрал куфарите и сигурно снощи е пресякъл границата през шубраците.
203
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми пука за инфлацията.Важното е че украинските красавици вече пристигат с бясно темпо по Черноморието най вече във Варна.Отличават се най вече с руси коси,сини очи манекенски данни и отговарят най вече на Оля,Даша и Наташа.Както се казва хубавото си е хубаво.
202
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко наистина строеше много. За 12 години построи най-корумпираната и най-бедна държава в ЕС. Толкоз години и Хитлер строи Третият райх и го докара до катастрофа, но през половина време водеше войни. Бойко без война доведе България до катастрофа! Затова мястото му е в кауша!
201
7
 
14
 
! Отговори
Видимо преди 2 години
Вече се вижда как Просто Киро и Кокорчо на площада е.ат майките на 6 милиона българи ! А синовете на тези майки гледат и не се срамуват ! Мамка ви !
200
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В понеделник държавата, ръководена от Кирил, Асен и Дамаджаната, ще тегли нов държавен заем от още 500 милиона лева. Явно всяка седмица ще е така, тази седмица теглиха едни други 500 милиона лева за същото, подкрепа на диспропорционалните им политики. Нов заем, нов късмет. Ще го плащаме ние, децата ни и внуците ни. Ще го харчат почтените братя за сбъркани решения. Другото е прах в очите, става въпрос просто за много пари.
199
1
 
16
 
! Отговори
морски преди 2 години
Повтарям за пореден път. В ресторанти виждам полицаи, опитни адвокати, общински и държавни проверяващи да ядат и пият на корем.Това е от години. Точно тези ресторантьори няма да фалират. Обикновен човек дори и в ресторантьорския бизнес, ще фалира, то се знае. Ще го фалират и откажат!