Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
4
 
3
 
! Отговори
Буци избяга в ЮАР преди 2 години
237
2
 
2
 
! Отговори
Иванова преди 2 години
Бивш министърът на правосъдието Зинаида Златанова и тя прави икономически прогнози.
236
0
 
15
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
само 30%, такъв Обир над Българският Народ до сега не е Извършван, дори 1997, хората нямаха Спестявания и Пари, че от Инфлация да Загубят не просто Години от Р0бският си Труд, а 1-на трета! Честито!!
235
8
 
6
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Гърч за Герберунгела,окован с белезници и на дървена пейка ,гърч за крадеца Боко.
234
2
 
22
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
И тази хиперинфлация е благодарение на "спасителите" от Продължаваме поскъпването. Видяхте промяната. Чак няма да има пари за пенсии и заплати, а фирмите ще фалират, хората на улицата. И един хляб няма да може да си купи човек при тези цени, които се очаквт. Излъгаха ви за пореден път с тази промяна.
233
1
 
7
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ЗАЙКОВА, ТИ НЕ БЕШЕЛИ ОТ ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ ***? ЗАЩО РЕВЕШ СЕГА?
232
0
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 години
Ич нимоаа въ мисля гражданята уа ! Гза ви пайджина жа фане ! На селу сме си супер ! И брашну иаме и ракия ! Сал тряаа дъ намеря некоя украинка за булка от , от наще уроспий нищо не стаа !
231
6
 
11
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
До Анонимен 212 да, затова по боково време покупателната способност беше мн по голяма.Затова по боково време имаше предвидимост в държавата.Затова по боково време ни приеха в чакалнята на евро и икономиката бележеше ръст всяка година, а хората бяха спокойни за цената на олиото, бензина и дрнстоки.бтв бойко бил крал...ами къде са 9 млрд лв похарчени от кирчо и асенчо за 1 м - декември ? Някакъв отчет ще видим ли?със зърното се готвят яко да напълнят джобовете..с електроенергията също, иначе бойко
230
10
 
0
 
! Отговори
преди 2 години
Боко си би камшика към ЮАР
229
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
незнма колко трябва да си та да каниш Зайкова за мнение. Зайкова е продукт на провалена епоха а ние тука и слушама глупо0стите
228
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българското правителство в момента ни предава! Те са предатели! Най-нааканите и най-гласовитите. Да чувате за Испания, Гърция, Турция, Португалия и т.н.? За острието на Господ се изживяват продажните серсеми! Какво наказание за България са глупавите, алчни и суетни политици?! По-страшно от чума и холера, взети заедно!
227
6
 
12
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 2 години
Чака ни инфлация ама ни чакат и красиви украинки.Трябва да стягаме коланите и да посрещнем предизвикателствата смело.Освен това ще ви кажа за да пестите минавайте на украинки,кълват по лесно от българките и няма такива големи разходи при тях.Освен това са красиви,руси и високи.
226
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дано! Нали искамеда се евроинтегрираме? 30% даже са малка цена за евроатлантическата ни интеграция!
225
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дзивко - А, значи щото била инж. и била с пенсия, това автоматично я прави квалифициран икономист с опити, знания и разбиране, за да ни дава оценки? ОКЕЙ!
224
8
 
6
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Баце събра чекмеджетата и избяга в Турция.
223
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе приберете я тая Зайкова ли е Прасчова ли е в психиатрията че е като изпуснато праасе от ***............
222
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОСТАВКИ МУТРИ 229 - Научи се да пишеш!
221
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 230 Баце да не е като вашият престъпник ЧЕРЕПА, за да бяга. Само престъпниците бягат и се крият от правосъдието, а Бойко не е избягал никъде, а си е в Банкя.
220
2
 
10
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Затягайте коланите, ще има хиперинфлация.
219
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабата на Слави увисна от парламентта и започна да говори нелепици.