Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
10
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Минаваме на Азербайджанска газ. Азерите са убави ора, много обичат да продават евтино газта, особено догодина когато цената мине 5000$ те ще ни я продават за 200$, щото много ни уважават.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Зелени *** "къде са зелените енергии?" Произвеждат. Що, ти къде мислиш, че са?
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна е житницата на Европа. Произвежда 13% от световния добив на жито. Сега като я нападнаха, няма как да произвежда. Хлябът ще е много скъп.
55
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това правителство ще ни закопае! Даже въртене в самата коалиция се знае! Слави защо трае по въпроса???? Христо Иванов днес каза по БНТ, че не разбира от право! Специалистите трябвало да се изкажат!!!!! Btw Прокуратурата не са специалисти!
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Можеме без руска газ Изпадате ли в паника? :)))))
53
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако НАТО не помогне на Украйна да спре Пу.тл.ер , следващата зима няма да се греете с руски газ, а теро-ристът от кремъл ще ви подгрява с руски ракети.
52
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 48Една украинка беше изненадана от заплатите при нас, нали уж сме в ЕС :))) Требваше некой да й обясни, че тука е бъкано с русофили :))
51
1
 
23
 
! Отговори
Зелени идиоти преди 2 години
Какво става със зелената сделка за която ЕС похарчи вече над 5 трилиона за последните 20 години, къде са зелените енергии?
50
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 17 от славянин - Като половината холдинги се управляват от мутри, а другата половина от деца на партийни секретари, може да сме и в междугалактическата търговска федерация, ще е все тая ...
49
5
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами нали другарката Зайкова беше тази която бабуваше на радевите калинки в две поредни провалени правителства и от Амвона на българският парламент даваше своите бабешки рецепти за чорбата която подгряваха такива като Тошко африкански и тези от Адвокатската колегия на Мутрите и жълтите плочкаджии ... така е когато дърти комунисти със старческа деменция решат да се правят на демократи ... !!!
48
9
 
5
 
! Отговори
Мит. преди 2 години
До Айде реално Вече ти е написано откъде: Азербайджан има капацитета да ни доставя същото количество газ като руснаците, а можем да внасяме и втечнен газ. Договори с Азербайджан имаме, а можем да сключим и нови. За такова нещо има готовност от ПОНЕ 3 години. Път има, а интерконектора ще е готов до края на лятото, тъй че и газовата връзка там ще е налична.
47
2
 
16
 
! Отговори
Можеме без руска газ преди 2 години
Ако върнем каруците и спрем да ползваме електроенергия...
46
9
 
4
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Путин до няколко дни ще падне от власт и руснаците ще си смъкнат raщите и ще ни продават газ за 30$.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олоуууту, нещо не стана 8-10 лева. Нещо даже, на места от 5, взе да драпа на 4.5, даже и 4.2 лева. Май "презапасяващите се" се презапасиха и сега спадна масивното търсене, а тея, дето стискаха, осъзнаха, че няма да я бъде тая работа. Да, ще има малко скок-подкскок, но ще е най-много до новите реколти.
44
8
 
7
 
! Отговори
до 17 от славянин преди 2 години
''Еми 30 години ни управляват русофили, бизнеса е русофилски, заплатите русофилски, стандарта на живот русофилски, нормално :)))''Нали, затова сме в ''руските'' организации нато и ес, понеже от 30 години ни управляват ''русофили''!? Колко пъти трябва да ви обяснявам да измисляте по-интелигентни лъжи, които да демонстрират по-малко, че сте слабумни! Но пък как слаб.умен да измисля по-интелигентни лъжи, след като няма с какво да ги измисля!?
43
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българин приюти 15 украинци в дома си. Очакват се 7 милиона украинци бежанци в ЕС. Всеки българин трябва да приеме поне 2ма украинци в дома си.
42
3
 
22
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Кирчо и кокор са тук да ви занулят тотално не да мислят за васНе го ли рабрахте вече
41
13
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Трябва да е ясно. Санкциите са докато Путин падне от власт. Колкото по-бързо се махне Путин, толкова по-бързо ще имаме отново нормална търговия с Русия. А ако санкциите са твърде слаби, няма да падне скоро. Затова ембарго до дупка за бърза победа над кремълския Хитлер.
40
3
 
20
 
! Отговори
Мадуро преди 2 години
Когато некадърници оправяват резултата в България е инфлация , спрени еврофондове и фалирали банки
39
4
 
8
 
! Отговори
Евроджендъри преди 2 години
Ще се греете у постелята и сами ще си правите газ.