Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ... - Защо са телгили кредити тея. Газта не е оферта от поне 8-9 години, че да се тегли кредит.
77
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 60Добруджа ни е достатъчна на нас, даже покрива 2-пъти нуждите ни :) Като с олиото е работата, русофилите правят истерия, един вид без тях не можем :)))
76
1
 
9
 
! Отговори
Цвят всякакъв преди 2 години
Зелените енергии, вероятно, отидоха за зелен хайвер, а ние скоро ще сме на червено.
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До SS - Ти не се ликриеше в планината с 2 тона брашно и ловна пушка, докато отмине ковида? Още има месец, доакто махант мерките, стой си там.
74
2
 
24
 
! Отговори
... преди 2 години
Като се сетя, че познавам семейства теглили кредит за да се газифицират и стоят на студено последните няколко дни. Добре, че зимата е към края си, но идва следваща!
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Hungary, one of Europes most grain-rich countries, is halting all grain exports effective immediately.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 64 "Жалби и оплаквания-към Путин." Към фалирали предприятия оплаквния и жалби нямат смисъл. :))))
71
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Анонимен - Пишеш пълни лъжи, явно не си работил на запад, явно даже не си говорил с някой който е работил там. На запад за 8-9 дни са ти достатъ4ни за храна и квартира, а останалите работни дни до 21-22, са пе4алба. Ако беше вярно това което пишеш - вси4ки щяха да се върнат от 4ужбина, а то не се слу4ва, явно се 4удиш защо?
70
1
 
3
 
! Отговори
Николай Василев преди 2 години
Не знам какво прогнозира Зайкова, но според НСИ инфлацията е 10 %. Според мен тя беше около 25 - 30 още през декември 2021 - януари 2022 г. Честито на банкерите, които са давали кредити с лихна от 2 или 3 %. Както и на гуверньора на БНБ, който и да е той. Между впрочем. преди малко чегох информация в Инвестор, че на БФБ се търгували звена. На всеки капиталов пазар се търгуват акции, облигации, фючърси или опции. Това за звената е принос на БФБ.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Споко - "Щото" има договори.
68
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай Боже повече Бизнесганю да се затрие и да се не види! Искам да виждам празни килийки по пазарите и да ви се запушат разсеяните мръсни уста!
67
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операцията в Украйна беше гениален ход на Путин. Цял свят видя, че Русия прави това, което САЩ до сега и забраняваше да прави. А САЩ и техния пудел ЕС са напълно безпомощни. Това е удар по всички структури на американското световно господство и най-вече по долара.
66
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 17 от славянин Искал си да кажеш нещо, но си се оплел. Кажи кое не разбра, че в България е бъкано с проруски партии, които точат държавата в посока Русия?
65
7
 
7
 
! Отговори
Герб преди 2 години
Борисов спасявай ни от червените кхмери ще ни убият от глад
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз че си карам колело и че се греем на биогориво и на водород.
63
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Слушайте бай ви SS ! 1 ПАРИТЕ БУРКАНБАНК ! 2 ОБЪРНЕТЕ ГИ ВЪВ ВАЛУТА ЕВРО,ШВЕЙЦАРСКИ ФРАНК ,БРИТАНСКА ЛИРА,ЗЛАТО ! 3 НЕ ХАРЧЕТЕ ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ ! 4 ЗАПАСЕТЕ СЕ С КОНСЕРВИ !5 ВЪОРЪЖЕТЕ СЕ С НЕЩО ! СКОРО (да се изразя по меко) ЩЕ СТАНЕ ЛОШО ! КАКТО И СЪМ ГО ПРОГНОЗИРАЛ ДЕ ! КОЙТО ЧЕЛ,ЧЕЛ !
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асен Василев Кокорко е фалирал собствената си Everbread с почти 9 милиона паунда. Осъден е за кражба на интелектуална собственост-код за компътър, който продава тайно от съдружниците си. Отървал се е от затвор със съдебно споразумение.Точно този мошеник в момента е финансов министър.Той собствената си фирма фалира, а те чакат от него да оправи държавата. Ще фалира България и ще си бие камшика. Кирчо и Кокорко нямат пари в бг. банки.Те нямат и имоти в Б-я.Нямат и партия.ПъПъПъПъ не е регистрирана
61
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мили съграждани, заслужавате напълно цените, които ще ви връхлетят! Заслужавате да мръзнете и да фалирате! Заслужавате да си броите стотинките за храна и да не можете да си позволите почивка! Защото много знаете и разбирате! Защото докарахте Киро и компания и им се радвате, но те ще ви закопаят! ЗАЩОТО ГО ЗАСЛУЖАВАТЕ!
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалби и оплаквания-към Путин.
59
1
 
5
 
! Отговори
Зелен идиот преди 2 години
Ас че си праим ток от зелени енергии.