Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който и да стане премиер в БГ, ще се сблъска с посткомунистическите "бизнесмени" в БГ, които са свързани с Раша, говоря за големите риби :)) Тез заплати дето ги дават в БГ са си срам, ама така е с русофилите, все още са 20% от населението :)))
37
2
 
17
 
! Отговори
М преди 2 години
Мико, Мико ти хубаво питаш но не си ли разбрала че каквото каже едно посолство това става в България. Дори секретар ти изпратиха и ти показаха че ще сме зад Демокрацията и военният и съюз до последния жив или не избягал Българин.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен - не дава рекурсите на Азия за без пари. А капитализъм без ресурси е безкрайно смешна форма на съществуване. Чакаме джетовете, ама ресурси в НАТО - йок. ОПЕК играе по свирката на Русия, а русофобите крещят Слава Украине и се оплакват, че горивата скачат.
35
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лавров: Ако ЕС спре да купува нефт и газ, Русия няма да го увещава
34
1
 
8
 
! Отговори
Айде реално преди 2 години
До Мит: Дай отговорите и развенчай мита: "Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това?"
33
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какви кризи им се привиждат на всички, само знам, че индексите в България са скочили със средно по 35-40%. Дори и при 30% инфлация, пак ще сме ПО-НАПРЕД.
32
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брюксел: "Гражданите на ЕС са готови да понесат тежестите от санкции срещу Русия, заставаме изцяло в подкрепа на Украйна" заяви Урсула фон дер Лайен.
31
1
 
20
 
! Отговори
за Кире тъпото преди 2 години
"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това?
30
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо обяви, че от Нова година България прекратява договора с Русия за доставки на газ. Смятайте по няколко хиляди лева сметки за отопление. Само най-богатите ще могат да се топлят.
29
17
 
15
 
! Отговори
Мит преди 2 години
Един от най-големите страхове на руснаците в България е, че можем да разберем, че можем и без тях. Затова сега, когато има индикации, че можем да се оттървем от газовата си зависимост от тях, от първата секунда започнаха слугите им да ни уверяват колко зле сме щели да станем без руската газ.
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искали Тошо, защото им е било лошо. Сега пък им е било скъпо, няма угодия, бре и това е. Така е при капитализма-и мама на тати баница без пари не прави..
27
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С две думи - пак ще ни връщат в първи клас. И ще изкарат руснаците виновни за купищата глупости, които се натвориха в ЕС през последните години. Въглеродни квоти, бежанци-инженери, зелени енергии, птичи, свински и говежди чуми... Всичко ще е за сметка на стадата.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС идва недостиг и на храни заради войната в Украйна. Ръстът на цените на пшеницата на международните борси пряко ще се отрази върху цените в България.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В прибалтика инфлацията е 14 % . В Рига уволнили всички пристанищни работници щото заради войната няма товари . Евроатлантиците прибалтийци викали пак -ПУТИН Е ВИНОВЕН . И за инфлацията Путин им е виновен и за безработицата :) Като наща тиква дет се някой му е с.ра.л у гащите та за тва 12 години беше все последен по всичко и във всички класации .
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Кокорчо не си правят сметката толкова напред. Те ще си свършат задачите до лятото и ще бягат от България. Не са им осигурили имение като на зеленски но ще има някоя огризка.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам безвъзмездно убежище и паркомясто за Лексус,на украински бежанки,на възраст до тридесет и две години и седемдесет килограма. Може и с дете ,до шест годинки. Допускат се и домашни любимци от маломерни породи или котки.
22
2
 
12
 
! Отговори
Хо преди 2 години
Споко , американците ще ни продадат шистов газ. Е, вярно , малко по скъпо, 2-3 пъти. Също и оръжия ще но продадат, да се защитаваме от враговете. Америка мисли за демокрацията, Америка е за мира, да живей Америка. Ю ЕС Ей , Ю ЕС Ей, ...
21
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце връщай се тия ни умориха
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Валентина Матвиенко обяви че Русия е подготвила пакет контра-санкции в отговор на обявените вчера санкции срещу Русия. Матвиенко заяви, че руските санкции не са огледални и няма да навредят на Русия. Ние също знаем слабите места на запада и сме приготвили пакет от санкции които ще приложим към страните които обявиха санкции срещу Русия.
19
5
 
28
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Може да е възрастна жената, но не е глупава. Нека спрем тези усмихнати гладни момчета. Те са учени да крадат със усмивка и да ни хвърлят прах във очите. Не желая да плащам за техните експерименти тук. Не желая да плащам за рейтинга им във чужбина. Това вече го правихме при царя. Непоносимо скъп е живота ни тук. Да изгоним тези Харвард нещастни момченца. Вън нещастници от България.