Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!

Русия оттегля войските си, ако Киев признае неутралитет
Обновена: 16 мар 2022 19:31 | 16 мар 2022 19:21, Петя Славова
252
 Украйна и Русия със значителен прогрес по мирен план!
Снимка: БГНЕС

Украйна и Русия са постигнали значителен прогрес по мирен план с 15 точки, които включва прекратяване на огъня и оттегляне на руските войски, ако Киев признае неутралитет и ограничи въоръжените си сили. Това съобщава "Файненшъл Таймс", като се позовава на участници в преговорите.

Още по темата

Сделката, която в пълнота за първи път е била обсъждана в понеделник, изисква Киев да се откаже от влизането си в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания и Турция. Според изданието това е една от най-тежките точки в преговорите.

Освен това Русия настоява за признаване на анексинарето на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск. Двама от участниците в преговорите заявява пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпорстранен, въпреки че украинският е единственият официален език.

В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари - регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

"Ние предлагаме "украински модел на гаранции за сигурност", който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост", коментира пред изданието президентският съветник Михайло Подоляк.
През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че "когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант. Външният министър Сергей Лавров отбелязва, че "абсолютно конкретни формулировки" са "близо до консенсус" в хода на преговорите.

Все пак в Киев са скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или само печели време за нова офанзива, предава bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
14
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Биха се в Чечения, в Грузия и сега в Украния. Все от великия съветски съюз. Довиждане останки от руския комунизъм. Мумията се обръща всеки ден по 3 пъти в кремъл.
137
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дръжте се Укри,братска България ви изпраща батальон баш бойци,начело с Монча пасито и Лигльоо поплювналиев барабар с още една дузина форумни "смелчаци"
136
1
 
11
 
! Отговори
Няма нищо такова преди 2 години
Уркаинската "помощ за мир" на бай Издън за $1 милярд включва 800 преносни системи ПВО и 9 хиляди противотанкови комплекси, беспилотници, 7 хиляди единици стрелково оръжие, 20 милиона боеприпаси. Къв мир?
135
5
 
13
 
! Отговори
коко преди 2 години
никакво спарузомение така каза Путин до пълна победа над фашизма и унищожение на Америка и неините лъжливи медии.В Литва вече е глад празни рафтове бият се по границата как да влезнат в Беларуския на пазар
134
2
 
14
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Вярно е. САЩ пращат оръжие и гледат как бивши съветски войни се избиват един друг.
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Антикомунистне бе просто вовата е милостив не иска да ги бие повече те казаха че повече няма да правят така защо да ги полага още няма смисъл
132
6
 
12
 
! Отговори
няма да има ! преди 2 години
бандерите са взривили хората в театъра в Мариупол - безчинстват защотот 100% ще ги дерат живи скоро!
131
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
до 191 то и теб са те обявили за недееспособен ама ей го на драскаш тук.
130
9
 
4
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Абе не знам защо на мен ми се струва, че путин кляка...?
129
2
 
2
 
! Отговори
До Стоян преди 2 години
Остави дамаджаната Таньо!
128
6
 
4
 
! Отговори
До187 преди 2 години
Абе шемеетли играта тук е САЩ ще се "борят"до последният тъъъп Украинец докато Русия бъде унижена и евентуално сложена на колене!Аман от пуберии,от къде ви сбират такива едни..........?????
127
6
 
11
 
! Отговори
До179 преди 2 години
И като бъде свален Путин,нима си мислиш че ще бъде курдисана някоя пионка като дрогираният шут Зеленски да управлява Русия?Абе вземете се събудете вече,Русия не е държава която може да бъде унижавана ако пък недай си боже се случи и видим някакъв разпад или вид федерализация явно нямате на идея какво може да се случи с тия оръжия ако те попаднат в незнайно чии ръце!
126
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да не се плаши! Западна Европа е с тях, а западняците са най-смелите на света. Носят се слухове, че след петия бустер на Датчани и Французи ще им поникнат крила на прилеп и ще отлетят на помощ на АЗОВ.
125
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да не отстъпва! Все повече хора във фейсбук си слагат Украинското знаме за аватар - ясен знак, че на Русия няма да им се размине. Който не знае за умствения капацитет на фейсбук хората, не си е имал взимане даване с капитализма!
124
4
 
4
 
! Отговори
вервайте ми преди 2 години
Прогрес?Руснаците ги млатат яко те прогрес.Укрите безпомощни и озлобени пък от своя страна съсипват Донбас с касетачни бомби.И това е всеки ден.
123
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЗОВ да не отстъпва. В България санкциите вече имат ефект, скоро щели да бъдат усетени и в Украйна.
122
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубавото е, че Путин в крайна сметка ще бъде свален и Русия ще има оправдание за поражението си в Украйна... Всички нормални хора мразят диктаторите...
121
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фалшва новина. Няма я в другите медии. Нито в Руските, нито в Натовските. Явно червения сайт иска да печели рейтинг с лъжите си.
120
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна да не отстъпва. В България почти окомплектовахме първия батальон. Само чакаме САЩ да намерят ресурси за предплатените изтребители и им ги пращаме и тях.
119
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците никакво отстъпление! До месец в Украйна ще влязат 30,000 бойци на НАТО, състезават се кой ще го бомбардират най-много Руснаци за 250 евро на месец.