Даниил Ермоленко - най-младият руски войник, загинал на фронта

В училищата се появяват хиляди мемориални плочи на бивши ученици
30 май 2024 21:30, Нели Христова
537
Даниил Ермоленко - най-младият руски войник, загинал на фронта
Снимка: Telegram

Малко след като навърши 18 години през февруари, Даниил Ермоленко сбъдна отдавнашно желание и подписа договор с въоръжените сили на Русия. Месец по-късно той гласува за първи път, давайки бюлетина на президентските избори за Владимир Путин, който вече беше на власт шест години, когато Ермоленко се роди през 2006 г.

До края на март Ермоленко е завършил основно двуседмично военно обучение и бил изпратен в Бердичи в Източна Украйна, където руските сили участват в опустошително нападение като част от пролетната си офанзива.

Там, на 4 април, по време на щурм на украинска позиция, Ермоленко се оказва отделен от своята част, обкръжен от интензивен вражески огън. Съобщава се, че преди да загуби контакт, Ермоленко се е свързал по радиото с базата си: "Това е, момчета. Обречен съм."

Миналата седмица семейството и приятелите му се събраха в малък град в Централна Русия, за да получат ковчега на Ермоленко, който беше увит в руското знаме. Военен оркестър водеше церемонията по спускането на ковчега в земята.

Ермоленко е единствената регистрирана руска загуба досега, която е родена през 2006 г., което го прави най-младият известен войник, загинал, откакто Путин заповяда на войските си да влязат в Украйна преди повече от две години.

"Той нямаше търпение да се присъедини към бойните действия, така че когато навърши пълнолетие, се възползва от шанса си", казва брат му Максим, 25-годишен, в телефонно интервю от малкия град Краснофимск, близо до планината Урал, където се върна от фронтовата линия, за да присъства на погребението.

Максим се е записал за първи път в армията през 2022 г., малко след началото на пълномащабното нахлуване на Русия. "Той искаше да последва примера ми и да се включи. Предупредих го, че войната не е хубава… но психически той беше готов", споделя той пред The Guardian. "Гордея се с Даниил. Той винаги е казвал, че иска да се бие с нацисти и фашисти там", добави той, повтаряйки някои от фалшивите разкази, популяризирани у дома от Кремъл, за да се опита да оправдае войната си срещу Украйна.

Хиляди млади руснаци, често наричани "поколение P", тъй като са живели само по време на президентството на Путин, са загинали в битки в Украйна. Mediazona, руско издание, което проследява жертвите във войната с помощта на отворени източници, идентифицира близо 5000 войници на възраст под 24 години, които са загинали във войната, включително 1400 на възраст под 20 години. Реалната бройка вероятно ще бъде много по-висока.

Русия представя тези паднали мъже, много от които произхождат от вътрешността на страната, като герои. И Кремъл положи големи усилия, за да гарантира, че много повече млади хора се присъединяват към битките, докато Путин се опитва да преустрои страната в милитаризирано общество.

Малко след началото на войната руските власти промениха законите си, за да позволят на 18-годишни като Ермоленко да постъпват на договорна служба веднага след завършване на училище. Още по-амбициозно, Кремъл започна безпрецедентна кампания за формиране на ново поколение руснаци, които искат да се запишат в армията.

Откакто Путин дойде на власт през 2000 г., руското правителство се опитва да наложи държавна идеология на своите млади хора, като инвестира сериозно в проправителствени младежки организации. Но в продължение на години тези усилия изглежда се проваляха, като младите руснаци често бяха в челните редици на продемократичните протести и оглавяваха анкети, изразяващи антиправителствени настроения.

Войната в Украйна обаче даде нов импулс на Кремъл да индоктринира тийнейджърите с изключително агресивната и антизападна версия на патриотизма на Путин.

"Ние водим най-малко три войни", каза Сергей Новиков, висш кремълски бюрократ, през юли 2023 г. "Войната е на фронтовата линия. Има икономическа война. И третата война е идеологическа война... война за умовете на младите."

Русия драстично увеличи разходите си за патриотично образование и държавни милитаризирани групи за деца и тийнейджъри от £25 милиона през 2021 г. до повече от £382 милиона през 2024 г. От началото на конфликта учебниците в държавните училища бяха пренаписани, за да се приведат в съответствие с външната политика на Кремъл, отразяваща руската интерпретация на историята, която подчертава необходимостта от възстановяване на "исторически територии", изгубени от Украйна.

Москва отдава особено значение на ветераните от войната, включително бивши затворници от групата Вагнер, които се завърнаха у дома от Украйна. В неотдавнашна реч Путин каза, че повече от 1000 руски ветерани вече са наети в училищата. От септември много от тях ще водят задължителни военни уроци, които ще включват обучение за управление на дронове и боравене с Калашников.

Младите руснаци също се сблъскват с по-очевидни, физически напомняния за войната. В училищата в Русия хиляди мемориални плочи са поставени в чест на бивши ученици, умрели в това, което се определя като най-голямата саможертва за родината.

В едно училище в сибирския град Братск членове на руската младежка армия Юнармия се събраха през февруари, за да открият мемориал, посветен на шестима възпитаници. Видеорепортаж от събитието, публикуван от местен информационен бюлетин, показва скърбящи майки, седнали на училищна скамейка, докато младежи от Юнармия четат стихове, които прославят войната. След това видеото преминава към млад член на Yunarmia, представен като Денис, който казва, че "би искал да стане герой като тези мъже".

Дългосрочната ефективност на милитаризираните съобщения на държавата все още е предмет на дебат.

"Идеологическата индоктринация на тийнейджърите е една от областите, в които руската държава се доближава най-много до тоталитаризма", казва Екатерина Шулман, руски политолог. Но тя посочи неотдавнашно проучване, което показва, че по-младите руснаци все още предпочитат индивидуалистичния успех пред държавните идеологии. "Все още е твърде рано да се каже колко успешен е бил Кремъл".

Шулман каза, че масивните финансови стимули за подписване на военни договори вероятно ще изиграят най-голямата роля в убеждаването на младите мъже да се присъединят към армията.

В Красноуфимск Максим Ермоленко подчерта, че няма търпение да се завърне в битка. "След смъртта на брат ми се чувствам допълнително мотивиран да завърша работата", заявява той.

Повече от всичко Максим каза, че иска младите руснаци да последват примера на брат му. "Надявам се, че историята на Даниил ще послужи като вдъхновение за други да се присъединят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
460
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами животът на всеки е резултат от индивидуални решения! Като е решил, че в армията с оръжие ще стане мъж, да си носи последствията. Между другото, така се намалява въглеродния отпечатък, а и се обогатява почвата с азот, в случай, че някой реши да сади бобови растения в близост до гробовете.
459
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
В библиотекр има библия и там е записано който вади нож друга.....
458
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо беше необходимо да загине на 18 г. това хубаво момче? Десетки хиляди загинаха, във война на два братски народа. Това не биваше да се случва.
457
0
 
4
 
! Отговори
Ск преди 1 месец
Да е жив и здрав там долу нали бункерния дядка е жив какво са за него няколко хиляди млади момчета. Те трябва да тежат на съвеста му ама нада ли
456
7
 
4
 
! Отговори
Бог да го прости! преди 1 месец
Скърбим за младия герой, загинал в борбата срещу украинския нацизъм и европейския фашизъм в Източна Украйна и пожелаваме на братската руска армия бърза и безболезнена победа!
455
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Към края на мерзавското си управление австрийският ефрейтор също е обирал голобради младежи за отбраната на Берлин. Няма страшно, краят е близо.
454
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Свърши пушечното месо на бункерния, вече събира деца от училищните скамейки.
453
4
 
4
 
! Отговори
Хохли герои няма преди 1 месец
Да сте чули в Укрия, Бг или в Европа някъде да се събират доброволци родолюбци и доброволно от сърце да се организират и да отиват на фронта да защитават родину... Не, няма!!! На всякъде се чува и се пише за бягащи наборници през граница плащайки на каналджии хиляди евра, бягащи от фронта и предпочитайки плен в Русия... а иначе властите ловци за наборници за фронта ги гонят по улици, сокаци и кюшета за да ги правят на пушечно месо!!!
452
5
 
2
 
! Отговори
Свърши пушечното ме преди 1 месец
Пушечното месо на Укрия изчезва... много фира и на фронта се дава, много загинаха!!! Бягат патриотите по Европата, че даже и в Русия бягат...заеВаха и Родина и патриотизъм... абе x0xлювци!!! Приблизителен брой бeжанци от yкрайна, регистрирани в Европа и Азия от февруари 2022 г. към март 2024 г., по избрана държава ....Държава / Бр. на бежанците: Русия - 1,212,585 Германия - 1,139,690 Полша - 956,635 Чехия - 381,400 Великобритания - 253,160 Испания - 192,405 Италия - 168,840 Холандия - 149,015 Молдова - 116,195 Словакия - 115,875 Ирландия - 104,315 Австрия - 84,13
451
5
 
2
 
! Отговори
мдаааа преди 1 месец
Ако беше x0xел сега да си вее байряка на слънчака кат укрите "родолюбци", а той младежа се жертва за родината си. Бог да го прости героя!!!
450
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МОМЧЕТО Е ГЕРОЙ И ЖИВОТА МУ Е ПО-СМИСЛЕН ОТ ВАШИЯ НА ПРОДАЖНИЦИ НА РОДИНАТА ЗА ЗЕЛЕНИ ХАРТИЙКИ И КАРИЕРА В ДЪРЖАВА КОЯТО СЪЩЕСТВУВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТАЗИ КОЯТО ОПЛЮВАТЕ. ЖИВОТА МУ Е ПО-СМИСЛЕН И ОТ ТОЗИ НА УКРАИНСКИ ИЛИ МАКЕДОНСКИ ВОЙНИК ЗАГИНАЛ ЗА ИЗФАБРИКУВАНАТА СИ ОТ КОМУНИСТИ И ПРОПАГАНДИРАНА ОТ СОРОСОИДИИ ДЪРЖАВИЦА.
449
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В случай, че някой все още се съмнява в еволюцията и естествения отбор - ето го доказателството. Добре, че тоя имб.цил не е оставил потомство, да тровят още земята.
448
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само пожелало да отиде на фронта, да се бие в чужда държава. Непременно номинация за награда "Дарвин".
447
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ермоленко е украинска фамилия. И не е искал да се предаде въпреки, че е имал възможност. Явно е бил мотивиран. Май не всичко е според приказките на медиите.
446
2
 
3
 
! Отговори
По същество преди 1 месец
Ние какво да направим по въпроса? Да вземем да пратим и нашите деца да гинат освен? Айде, марш от тука, м*сирки.
445
2
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 месец
До Анонимен 447 Доброволец е, от тези най глупавите. И брат му се гордее с него.
444
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
446, той НЕ е наборник, а доброволец. Четете ги тези статии.
443
4
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Какво му остава на един 18-годишен гей в Путинска Просия? Да си признае - че го вкарат в затвора. По-добре у войската - поне докато го утепат, колегите му ше го чешат...
442
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болни и промити мозъци колкото искаш!!! На 18 да ти е мечта да ходиш на фронта и да стреляш?!- нещо дълбоко сбъркано има тук.
441
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано сега е рая това прекрасно момче !