Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия

Тя е в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака
Обновена: 15 апр 2018 07:25 | 14 апр 2018 07:22,
627
Военна операция: САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Започнала е съвместна операция заедно с Великобритания и Франция, благодарим и на двете страни", каза Тръмп в изявление от Белия дом. Той обеща, че операцията ще продължи "колкото е необходимо" и докато Сирия не престане да използва химически оръжия.

Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп заяви, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

Тръмп заяви, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Тръмп увери, че САЩ не се стремят към "безкрайно присъствие" в Сирия и ще обмислят изтегляне на войските си, щом групировката "Ислямска държава" бъде разгромена, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

САЩ разчитат на подобряване на отношенията си с Русия и Иран, но приемат, че това може да не стане, заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

"Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви.

Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Френският президент Еманюел Макрон пък заяви, че Франция участва в операцията в Сирия заедно със САЩ и Великобритания, защото Париж и съюзниците му не могат "да толерират да се банализира употребата на химически оръжия", предаде Франс прес.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала "американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания", предаде Франс прес.

Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахок" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс.

Според свидетели е ударен столичният квартал Барзах, където има научноизследователски обект.
Сирийският център за наблюдение правата на човека заяви, че освен този обект са ударени редица сирийски военни бази в Дамаск. Сред ударените са елитните сирийски военни части Четвърта дивизия и Сирийската републиканска гвардия.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


627
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
4
 
33
 
! Отговори
чичо преди 6 години
убииците са в вашингтон лондон и париж
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може някои безнаказано да си развяват байряка и да тормозят населението на земята.Ако господ допуска това-нека ги вразуми и озапти.Ако го няма-човечеството по-добре да се затрие в този му вид.А може би това е целта свише?!
45
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад се е наакал в гащите. Джуджето трепери от страх и злоба.
44
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирийското ПВО пази стратегическите обекти в Сирия. Фойерверките бяха насочени към изоставени военни складове. Тази операция няма пряка военна цел. По скоро служи за медийно заглушаване на разкритията в Гута.
43
3
 
18
 
! Отговори
Неосолидарен охлюв преди 6 години
Хуманно избиване на цивилни.
42
1
 
3
 
! Отговори
до другарят Ето преди 6 години
Както казваше Царят - верваай си.
41
3
 
13
 
! Отговори
321 преди 6 години
От Дамаск заявиха че агресията е провалена и много ракети са унищожени преди да стигнат целта.
40
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука две три джендърчета дето подкрепят хамериканския агресор пита къде е Путин? А защо ви е Путин? Путин се намесва само при сухопътна агресия. Няколко ракети хвърлили ония и вие вече се нассрахте от радост. а какъв ще е еефекта? никакъв, Доктора ще продължава да си управлява с дружното съдействие на Владимир, докато не изчисти всички платени терористи на САЩ от Сирия.
39
4
 
25
 
! Отговори
Свиня преди 6 години
Като чета коментарите виждам че нивото на пишещите е на пишлигари онанисти в ранна младежка възраст от левски и цска...А темата е сериозна - баси просия народ чак ме е срам да се нарека българин. И естествено вероятно ще бъда цензуруран докато тийновете ще бъдат оставени да вихрят и да си ги навират взаимно четвъртити.
38
14
 
7
 
! Отговори
От от преди 6 години
Рашките са били на дискотека. Петък вечер беше все пак.
37
8
 
21
 
! Отговори
ето преди 6 години
На снимката се вежда как се прихваща ракета и се унищожава. САЩ лъжат много техни ракети са унищожени.
36
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поиграха си в гората Джуджи, Химика и Султана , правеха бели. Нооо изведнъж дойде Горския, Бай Дончо Томахавката и *** бяха напляскани. червенеят им дупетата.
35
6
 
27
 
! Отговори
Ударът на САЩ преди 6 години
Гледах на живо пресконференцията на Матис и генералът им от пентагона, изглеждаха доста конфузни или защото знаеха че правят нещо нередно или нещо ги е накарало да спрат офанзивата защото набързо казаха че това е само един удар срещу на Асад химическите заводи. Изрично съобщиха че са избягвали да ударят Руски бази и други чуждестранни войски. В интервюта с очевидци от Дамаск бе съобщено че хората днес са спали по времето на атаките други са чули 6 експлозии извън града а днес отиват на работа.
34
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците се н.axa безаналогово.
33
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно великите руски Ц-200 и Ц-400 май изобщо не са реагирали тоест нищо не са видели или са реагирали но по .....гаргите.
32
1
 
9
 
! Отговори
ей пиндоси преди 6 години
До Анонимен 80Защо пишете лъжи още преди да се знае истината....
31
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита Дончу.========Двуличен ф.а.ш.и.с.т
30
6
 
19
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Задейства се плана на Путин по неразкриване на най-важния му агент в САЩ. Ударите нямат никаква военна стойност.Единствено за измиване лицето на запада след хилядите глупости които наговориха от 7 април насам. Утре Сирия ще отговори с мощна офанзива в Идлиб или на юг.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква трета световна?Кой от тия според вас иска да си загуби милиардите и да прекара животът си в подземен бункер?Как мислите дали Путин е навит да жертва 50-100 милиона руснаци заради некъф арабин?Не,нали.Така че приказките за третата световна ги оставете за малки деца.
28
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е стратег, а не хашлак. Той спечели войната в Сирия. Изоставени военни складове не заслужават ескалиране на военната криза. Да му мислят британските и американските агенти заловени в Гута.