Популизмът е един от големите рискове пред бизнеса у нас

Родни компании стават част от по-големи в световен мащаб
3 юли 2024 22:15, Анисия Иванова
11
Популизмът е един от големите рискове пред бизнеса у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Популизмът, както в световен мащаб, така и в България, е един от големите рискове. В България все още няма големи промени, но те висят във въздуха. След известно охлаждане през последните няколко години, вече се наблюдава отново забързване - започват нови проекти и инвестиции, но те не са класическите инвестиции, които Българската агенция по инвестиции ще отчете, а са в хиляди млади хора, които се обучават и въвеждани в една индустрия, в която имат бъдеще да останат тук. Това каза Георги Брашнаров, изпълнителен директор на Nemetschek Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Повод за гостуването бе организираното от Nemetschek Bulgaria и БСК организираха събитие, на което бизнес лидери научиха как да бъдат адаптивни и устойчиви в трудни икономически времена.

Опитваме се като сектор да осъзнаем новите си конкурентни предимства на фона на променящия се свят, за да можем да бъдем адекватни в световното състезание. Защото българската IT индустрия се състезава именно там, а не на местните, каза гостът. За икономическите и геополитически предизвикателства Брашнаров каза, че едно от нашите важни предимства са устойчивата среда, в която ние работим. Той обаче уточни, че "за жалост последните няколко години никак не са устойчиви".

"Все още няма големи промени [в България], но те висят във въздуха и са непрекъснато в устата на много политици, които се упражняват в предлагането на промени, от които почти нищо не разбират. Популизмът, както в световен мащаб, така и в България, е един от големите рискове. Това желание да промениш нещо от днес за утре, без да си подготвен, без да знаеш къде отиваш, без да имаше вариативност, без да имаше сценарии, в които да влизаш и да излизаш в зависимост от околните условия, е сериозен риск".

Работната сила, талантите винаги са били проблем в световен мащаб, каза още гостът. "През последната година има леко охлаждане, но то е по-скоро нормализиране на предлагане и търсене и последните няколко месеца се забелязва отново забързване в започването на нови проекти, нови инвестиции".

 "Светът, колкото и да си мислим, че е дигитализиран, всъщност една много малка част от услугите в него са дигитализирани. След известно забавяне, заради огромните скокове около Covid времената, в момента отново се наблюдават инвестиции в IT навсякъде".

На въпроса дали България става все по-привлекателна за такъв тип инвестиции и чуждестранни инвеститори гостът каза: "За съжаление не бих казал".

"България, специално в IT, е привлекателна от много години. Но напоследък не се забелязват много големи сделки. По-скоро ние вече сме в един малко по-зрял стадий, в който хората не идват тук, за да инвестират "на зелено", а по-скоро се търсят качествени партньорства. За това и през последните няколко години сме по-известни със сливания и придобивания, отколкото с инвестиции "на зелено". Мисля, че този процес ще продължи в тази посока".

В това няма нищо лошо, като по този начин много добри и известни български компании стават част от много по-големи семейства в световен мащаб, подчерта Георги Брашнаров. "Инвестициите в проекти и към България продължават да текат. Те не са класическите инвестиции, които Българската агенция по инвестиции ще отчете, но всъщност са много по-важни, защото са в хиляди млади хора, които биват обучавани и въвеждани в една индустрия, в която имат бъдеще да останат тук".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Общество
София е в ИК на Eurocities, това привлича инвеститори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Пълни глупости преди 2 дни
Българите сме богати хора. Само материално. Духом не сме. Това обяснява милярдите в банки, собствените жилища и имоти. Обяснява и тоталния отлив от политиката и обществения живот. ЕС ни направи гето от консуматори, на които от време на време подхвърля по коричка за да има какво да им вземе. Докато през това време усвояваха националните ни ресурси по техни правила.
8
2
 
6
 
! Отговори
Не трябва преди 2 дни
Да напускаме ЕС а ЕС трябва да изхвърли България щото е където абуригенски Ке н еф на мафията
7
0
 
8
 
! Отговори
Превеждат преди 2 дни
Едни смешни пари по карта останалите под масата и купони за храна. Това е подигравка с тоя смачкан народ.
6
0
 
9
 
! Отговори
Източвачи на ДДС преди 2 дни
и укриващи данъци това са чорбаджиите в България и нищо повече.
5
0
 
7
 
! Отговори
ЕL Politico преди 2 дни
Попринцип България е старчески дом за мутри ченгесари и комунисти какъв народ искате да живее в тази кло а ка?!
4
0
 
7
 
! Отговори
Чорбаджи Шумкар преди 2 дни
Мутренския бизнес по забогатяване на гърба на народа с робски Труд и мизерно заплащане включително и с купони за храна вместо пари на които не плащаме данъци и осигуровки ние шумкарските ко п елета от ДС.
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
О да, не високите данъци, инфраструктурата в плачевно състояние, убийствено мудната администрация и тормозът от Нап, а ПОПУЛИЗМЪТ е баш проблема пред бизнеса. Георги Брашнаров директно може да си изхвърли дипломите в кофата - слаб 2.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ха ха... Да беше това рискът! В България има 100 000 000 риска, а дори за да доживееш 50-60 годишна възраст се изисква изключителен късмет!
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
т нар Таланти искат по 1 милиона $ заплати и не могат да им платат. Почти сички са фалирали а западните се изнасат в Индия. Бг също се изнасат за да мият старци.