»ран тества израелската противовъздушна отбрана? Iron Dome прехванал 90% от ракетите

“ехеран може да използва тези познани€ за бъдещи атаки
15 апр 2024 10:05, јниси€ »ванова
167
»ран тества израелската противовъздушна отбрана? Iron Dome прехванал 90% от ракетите
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ѕървите признаци показват, че противовъздушната отбрана на »зраел е преминала най-големи€ си тест досега, отблъсквайки безпрецедентен бараж от »ран.

»зраел и неговите съюзници са прехванали "по-гол€мата част" от над 300 дрона и ракети, изстрел€ни от »ран, повечето преди да навл€зат в израелското въздушно пространство, каза военни€т говорител ƒаниел ’агари на брифинг. “ой каза, че единствените пострадали са били върху 10-годишно момиче, което е било тежко ранено, и леки щети на военна база.

јтакуващите дронове и крилатите ракети „веро€тно са част от координиран многофазен отговор в опит да се преодолее и обърка израелската противовъздушна отбрана“, каза ћайкъл ƒићино, бивш анализатор на ÷–” и насто€щ сътрудник в Defense Priorities. »ранските държавни медии казаха, че страната също е изстрел€ла балистични ракети, които може да са много по-мощни и да лет€т във висока дъга, преди да удар€т целите си.

Ѕавно движещите се дронове имат за цел „да объркат радарните системи в »зраел и след това да се увер€т, че ракетите, които следват дроновете, ще удар€т набел€заните цели“, изб€гвайки „гол€мото унижение“ от свал€нето на всичките ракети, коментира преди атаката јли ¬аез, директор на проекта за »ран в ћеждународната кризисна група.

“актиката изглежда не проработи, но »ран веро€тно ще следи внимателно отговора на »зраел и —јў, за да види как неговата технологи€ се конкурира със западните въздушни системи и тактики, според бивш служител на американското разузнаване, пожелал анонимност поради чувствителността на въпроса. »ран може да използва тези познани€ за бъдещи атаки, както и да ги сподели с проксита, за да подобри ефективността им с ирански оръжи€.

ѕрез последното десетилетие и половина »зраел подобри значително противовъздушната си отбрана, като добави нови системи за прехващане на балистични ракети, изстрел€ни от цели на 2400 километра. “ози диапазон включва »ран, както и …емен, —ири€ и »рак, където са базирани бойни групи, съюзени с »ран.

ќще по темата

¬ъпреки че тези нови системи са преминали години на тестване, за да станат напълно оперативни и са отбел€зали н€колко успешни прехващани€ на бойното поле, те все още не б€ха се справ€ли с широкомащабна атака преди офанзивата на »ран.

 аква противовъздушна отбрана има »зраел?

Ќай-активната и добре позната противовъздушна отбрана на »зраел е Iron Dome ("∆елезен  упол"), ко€то е прехванала хил€ди ракети, изстрел€ни от палестински бойци в √аза от 2011 г. насам. Iron Dome обаче е предназначена за ракети и дронове с малък обсег, от 4 километра до 70 километра, и е само една от различните модерни системи за противоракетна отбрана в »зраел.

ѕрез 2017 г. »зраел инсталира прехващач със среден до гол€м обсег, известен като David’s Sling ("ѕрашката на ƒавид"), който беше съвместно разработен от израелската Rafael Defense Industries и базираната в —јў Raytheon Technologies. David’s Sling е проектиран да открива и унищожава балистични и крилати ракети, както и безпилотни летателни апарати, на отчетен обсег до 200 километра. “ози диапазон обхваща √аза, както и ёжен Ћиван, където се см€та, че подкреп€ната от »ран въоръжена групировка ’избула разполага със 150 000 ракети, н€кои от които с прецизно насочване.

»зраел също притежава усъвършенстваната система за противоракетна отбрана Arrow "—трела", съставена от Arrow 2 и Arrow 3. –азработчиците казаха, че системата Arrow може да прехваща ракети, изстрел€ни от разсто€ние до 2400 километра и може да го прави над земната атмосфера, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

»зраелската арми€ също об€ви този месец, че мобилна, морска верси€ на Iron Dome - известна като C-Dome - работи и успешно е свалила вражески дрон, изстрел€н от йеменските бунтовници хути, които са подкреп€ни от »ран. ¬оенните също така тестват друга система, наречена Iron Beam ("∆елезен лъч"), ко€то използва лазери за прехващане на снар€ди, изстрел€ни от близко разсто€ние, с по-малко разходи от Iron Dome. Ќе се очаква Iron Beam да заработи преди средата на 2025 г.

 олко ефективни са тези системи?

Iron Dome е прехванал 90% от ракетите, насочени към населени райони, според израелската арми€. ¬ъпреки това, тъй като другите системи за противовъздушна отбрана б€ха представени съвсем наскоро, н€маше значителни данни за т€хната ефективност в реално време. ѕрез последните години военните казаха, че малкото случаи на реакци€ в реално време в битка са били успешни. Arrow 3, разработен съвместно от Israel Aerospace Industries и Boeing Co., постигна първи€ си успех на бойното поле през ноември 2023 г., когато свали ракета, изстрел€на от хутите към ёжен »зраел. David's Sling свали ракетите от √аза в сражени€та, които избухнаха минали€ май.

јрми€та е признала, че нейната противовъздушна отбрана, включително Iron Dome, може да бъде победена, ако гол€м брой снар€ди бъдат изстрел€ни едновременно. ћалки дронове, изстрел€ни от ’избула и хутите, също усп€ха да се промъкнат през защитата на »зраел от октомври. “огава избухна войната между »зраел и подкреп€ната от »ран войнствена палестинска групировка ’амас, което накара други групи, подкреп€ни от »ран, да започнат собствени атаки.

»знос на израелски ѕ¬ќ системи

¬ойната в ”крайна и страховете от руска враждебност подтикнаха н€кои европейски държави да укреп€т противовъздушната си отбрана, включително с израелски технологии. √ермани€ се съгласи да закупи системата Arrow 3 за 4 милиарда евро в най-гол€мата военна експортна сделка в истори€та на »зраел. ‘инланди€ купи системата David’s Sling в кра€ на миналата година за 317 милиона евро, според Rafael. ”крайна изрази интерес към закупуването на Iron Dome, но израелските лидери не са склонни да го достав€т поради опасени€, че т€сно контролираната технологи€ може да попадне в ръцете на »ран, който е съюзник на –уси€

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


167
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
155
0
 
0
 
! ќтговори
јко преди 1 месец
—и на 15години може да облечеш така но тр€бва да се сьобраз€ва с годините си
154
0
 
0
 
! ќтговори
–еалист преди 1 месец
90%? ƒемек пускаме н€какви евтини хвърчила да изтощ€т системата и после 1-2 истински ракети да всършат работа.
153
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕовечето беше свалено от британски и американски изтребители само че.
152
0
 
5
 
! ќтговори
–иторика преди 1 месец
— това изпробване на оръжи€,с войните,които се вод€т,с взрив€ването на северните потоци ,на този фон опазването на природата,борбата с климатичните промени,зелените политикићј… √”Ѕя“ —ћ»—ЏЋ.«ащо н€ма протести,защо √рета и т.н.зелени си затвар€т очите?ѕриродата ,климата,а животът на хората не струва пукната пара.
151
2
 
9
 
! ќтговори
—андо преди 1 месец
»ран предаваше по телевизи€та в реално време изстрелването на дроните и на балестичните ракети. »зраел и запада знаеха поне 5 часа предварително какво идва към т€х и б€ха подготвени. ¬ъпреки всичко 10ина ракети не от най новите разработки изтрескаха две въздушни бази в сами€т »зраел. ћисл€ че и на малко дете му стана €сно че —јў и »зраел вече не могат да прав€т каквото си искат защото ще има ќх-боли
150
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬ъв иран приветливо ще ти резнат зелника ако кажеш грух
149
4
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"—ещаш ли се какво ще остане от »ран, ако 300 ракети и дронове го удар€т едновременно - ще остане пустин€та." - ѕоредното доказателство, че в то€ сайт посто€нно пишат хора с нулева обща култура. ¬ »ран има и пустини, но иначе страната е огромна и там има всичко. “ова не е държава от типа на  —ј, …ордани€, —ири€, ≈гипет или »рак. ¬ »ран има страхотна природа, планини, прекрасни ски курорти дори.  азвам ви като човек който е бил там. ’ората са нормални и приветливи, а не като за€дливците в »зраел.
148
5
 
8
 
! ќтговори
»стина преди 2 месеца
колко да е добра защитата, пускам 1000 фалшифи ракети с малък зар€д, после пускам още толкова истински и ще видим дали имат достатъчно за да спрат всички, след ден пак още толкова и ще плачат и те като волдемор зелени€ на сащ дайте ни ръкети че и съдраха...
147
0
 
1
 
! ќтговори
 райно време е... преди 2 месеца
ƒо полковник  олев.....Ќа глупаците да не се дава гласност! «а което учтиво се обръщам към администраторите на този сайт!
146
3
 
2
 
! ќтговори
ј сега предстои преди 2 месеца
»зраел да тества »ранската противовъздушна отбрана!
145
7
 
8
 
! ќтговори
н€кой преди 2 месеца
90% свалени - според казаното от »зраел. –азсто€нието от »ран до »зраел е гол€мо и ракетите са многостепенни. √ол€ма част от "свалените" ракети всъщност са отпаднали междинни степени. —ъшо така от многото изстрел€ни има известна част хиперзвукови, които са преминали безпреп€тствено разните му там куполи на ѕ¬ќ-то. ј итносно ѕ¬ќ-то на »ран, то никак не е за пренебрегване, има стара истори€ и макар около него да не се шуми много, е добре развито.
144
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
ƒа 142. »ран също има ѕ¬ќ системи и дори да не са толкова ефективни като железни€ купол проблема е че целите в »ран са разпръснати на различни места а в »зраел всичко е почти на едно м€сто. ≈дно е да изпратиш 5000 евтини ракети към една цел и друго е 5000 скъпи снар€да към 10 цели например.
143
10
 
10
 
! ќтговори
 ольо преди 2 месеца
јбе с евреите е опасно да се ***. —ветът помни, как през 67-*** за 6 дни направитова, което ’итлер направи с ‘ранци€ и това, което рашките не усп€ват вече 2.5 години.
142
15
 
7
 
! ќтговори
!! преди 2 месеца
ƒо јнонимен 138.јко »ран се опита да направи подобна атака, »зраел ще отвърне със същата такава атака.—амо че »ран н€ма такава противовъздушна отбрана и попадени€та ще са близо 100%—ещаш ли се какво ще остане от »ран, ако 300 ракети и дронове го удар€т едновременно - ще остане пустин€та.
141
11
 
9
 
! ќтговори
полковник  олев преди 2 месеца
 райно време е »ран да има атомни ракети и бомби....
140
6
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
«јўќ ¬„≈–ј Ѕя’ј 99 ѕ–ќ÷≈Ќ“ј ј ƒЌ≈— ѕјƒЌј’ј Ќј 90 ѕ–ќ÷≈Ќ“ј, ѕќ ƒќЅ–≈ ѕ»Ў≈“≈ »—“»Ќј“ј
139
10
 
11
 
! ќтговори
Ќикой преди 2 месеца
—валили 90 процента. Ќа каква цена.......»ранците не са случайни....ј втори фронт за война с »ран –уси€ . ћоже китайците да отвор€т трети фронт.. » кво ще прав€т тогава. Ћеко да добавим и луди€ от северната час на  оре€. Ћуди алчни хора управл€ват света.
138
6
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
"∆елезен купо" работи добре, но тук въпроса е колко време може да издържи? ¬се пак ракетите за него не са неограничен брой и ако »ран например продължи да прави подобни атаки всеки ден, на кой ще му свършат първи ракетите? Ќа »зраел или на »ран?
137
8
 
9
 
! ќтговори
ƒедо ѕопе! преди 2 месеца
ƒо popa ot razgrad.....ўо не си гледаш кандилцето, ами си се захванал с работи, които не разбираш? ≈дно е да нападаш, съвсем друго да се защитаваш. » на »ран му предстои да се запознае с тази максима.ќсвен това, вече и »зраел ще си има едно на ум и н€ма да позволи повторна атака.даже мисл€, че ще има превантивен удар.«а съжаление насилието ражда насилие!
136
7
 
10
 
! ќтговори
Ћогични€т въпрос е: преди 2 месеца
ўе може ли »ран да прихване и унищожи над 90% от 300-те крилати ракети и дронове, които »зраел би му изпратил в отговор?