јтаката на »ран - планирано зрелище с минимум жертви

»де€та е да се постигне максимум въздействие
14 апр 2024 19:39, јлександър ѕопов
127
јтаката на »ран - планирано зрелище с минимум жертви
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

≈дна десетилетна война в с€нка избухна на открито за една нощ, когато ирански дронове и ракети осветиха нощното небе в »зраел и окупирани€ «ападен бр€г.

ќпераци€та на “ехеран беше силно хореографирана, очевидно предназначена да сведе до минимум жертвите, като същевременно увеличи зрелищността. “ова беше сложна миси€.

Ќад 200 безпилотни летателни апарата и ракети са се движили над съседите на »ран, включително …ордани€ и »рак - и двете с американски военни бази - преди да проникнат във въздушното пространство на смъртни€ си враг »зраел. —ъюзниците на »зраел помогнаха за свал€нето на по-гол€мата част от тези оръжи€, но не можаха да предотврат€т това, което дълго време се см€таше като сценарий за кра€ на света в Ѕлизки€ изток - първата атака на »сл€мската република срещу »зраел.

Ћегендарната система за противовъздушна отбрана на »зраел „∆елезен купол“ не разочарова израелците, много от които отидоха в бункери. —амо малка шепа места б€ха атакувани, включително военна база и район в пустин€та Ќегев, ран€вайки бедуинско дете, докато „куполът“ отблъсна една от най-големите атаки с дрон в истори€та.

» все пак това беше операци€, ко€то изглеждаше предназначена да се провали.  огато »ран изстрел€ своите безпилотни самолети-убийци от собствената си територи€ на около 1000 мили, той уведоми »зраел часове предварително. —имволиката на нападението свърши тежката работа. ¬место огън от една от съседните страни, където присъстват »ран и неговите недържавни съюзници, това беше пр€ка атака от иранска територи€ срещу израелска територи€. “ова компрометира способността на »ран да навреди на »зраел, защото лиши операци€та от елемента на изненада. » все пак за около четири часа светът затаи дъх, докато оръжи€та профучаваха в нощното небе. “е б€ха огнени кълба, витаещи над главите им, докато зрители в три различни държави заснемаха изображени€, които с€каш предвещаваха началото на война катаклизъм./“амара  иблауи, CNN/Ѕ√Ќ≈—
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


127
ќще по темата: »ран»зраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
105
1
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
јбе ако н€кои см€та че кръвнина от пор€дъка на 1 милиард евро е нищо,очаквам да об€ви на колко оцен€ собствената си персона.5000 левчета,10000 левчета ,50000 левчета.»ранците им таковаха майката на ти€,бръкнаха им джоба ,взеха си своето и чао ***.Ќе били улучили никой гурлив јврам-че тои не струва нищо
104
2
 
5
 
! ќтговори
тиготурим вустата преди 1 месец
ƒо “ова е целта-.»наче от 7-те ракети пет улучиха.ћисли,не бъди блондинка.
103
2
 
2
 
! ќтговори
бай толстой преди 1 месец
ƒо ѕ¬ќ»ма и едни унищожени радарни установки в пустин€та,които са уникални.Ѕ€ха.Ќо основното е посланието-¬ие вече сте у€звими.
102
2
 
3
 
! ќтговори
бай толстой преди 1 месец
ƒо 1-3јми унищожиха радарните установки в базата в Ќегев и от 7 ракети 5 достигнаха целта.ƒругото беше за вестниците.—ега »зраел и —јў зна€т,че не могат да защит€т военните си бази около »ран по никакъв начин от иранските ракети. »похарчиха над милиард,а иранците не повече от сто милиона долара.
101
1
 
4
 
! ќтговори
1-3 преди 2 месеца
» какви цели достигнаха-евреите и съюзниците отбиха почти всички ракети!ј след ти€ удари,в »зраел всичко беше спокойно,ресторанти и кафенета-отворени!Ќикакъв страх,никакво безпокойство-а »ран тръби нал€во и над€сно-всички цели-достигнати!!!!
100
3
 
8
 
! ќтговори
Ѕай Ўиле преди 2 месеца
’а ха ха, »зраел очистиха дузина ирански генерали като се започне със —юлеймани и се завърши засега с кибиците в дамаското посолство а иранците си игра€т на зар€ с фойерверки.
99
7
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
≈вреите без съюзниците си са загубени.
98
6
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
≈€рвите без съюзниците си са загубени.
97
1
 
3
 
! ќтговори
Ѕай ƒрън преди 2 месеца
—греших за »ран. явно вече имат €дрено оръжие. ≈, все пак се говореше,ч е са на 96%.
96
2
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
»зраел е богата държава и е натрупала завист и злоба на съседите- заплати от 2500 до към 5/6000лв- на 15 м€сто по Ѕ¬ѕ на глава от населението/номинално/ и на 19 м€сто по индекс на човешко развитие.
95
6
 
4
 
! ќтговори
ƒ€до —оци преди 2 месеца
ƒо —къпи ракети 89 —ъветската доктрина се указа €лова.
94
12
 
8
 
! ќтговори
“и да видиш.. преди 2 месеца
≈ да де. ∆елезни€ купол не позволи никакви разрушени€ и жертви , но видиш ли »ран планували да н€ма жертви.ќт истори€та знаем че почти винаги който започва война губи.ќтнас€ се и за могуча€та.
93
9
 
8
 
! ќтговори
ј€толаха преди 2 месеца
Ќие вече имаме €дрено оръжие и ћосад и ÷–” го зна€т! «атова не посм€ха да отвърнат на могъщи€ »ран!
92
1
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
јко имаше максимум жертви като в ћосква, щ€хте да оревете планетата.  ак ви е €д, че н€ма жертви, та да виете 100 години!
91
14
 
17
 
! ќтговори
јлекс преди 2 месеца
»рански цирк с дронове и ракети.»зраел ги остави да си поигра€т. акво намираме под чертата? »зраел ликвидира ирански генерали и офицери в ƒамаск.»ран атакува с дронове и ракети,99% от които са свалени.ўетите са минимални.ј€толасите да внимават.¬ съседен »рак имаше един много ербап.Ќаричаше се —адам ’юсеин и леко поувисна на въжето.ƒа не последват съдбата му.
90
10
 
15
 
! ќтговори
»нди преди 2 месеца
«аедно със старите дронове и ракети за медийни цели, иранците са изстрел€ли и 7 свръхзвукови ракети които ѕ¬ќ не е могло да свали. Ќо не са били насочени към значими цели. —амо за демонстраци€ как едно истинско масирано нападение може да изглежда. Ќе случайно израелците се отказаха да отговар€т на атаката по искане на американците.
89
9
 
9
 
! ќтговори
ѕ¬ќ преди 2 месеца
» впечатлението им се получи. “олкова, че ƒжо Ѕидон€ вдигна б€лото знаме, че н€ма да помага на »зраел, ако реши да си връща. «ащото всичките американски "активи" в района могат, и ще бъдат, изпарени.
88
11
 
14
 
! ќтговори
Rute преди 2 месеца
ќт ц€лата дандани€ извода е само един - никой вече на слуша американците и д€дката Ѕайдън, нито съюзници нито противници. Ќатен€хо прави каквото си иска на пук на искани€та на Ѕайдън. «а иранците да не говорим. ƒаже едни хуси по джапанки направиха за см€х американците в червено море. » ние очакваме американците да ни защит€т според член 5 на Ќј“ќ ако руснаците ни нападнат. Ќадежди говежди.
87
12
 
17
 
! ќтговори
ѕ¬ќ преди 2 месеца
јко »ран искаха да размажат »зраел, н€маше да предупред€т 72 часа преди атаката, та да могат хамериканците и ингилизите, а и евреите, да спретнат такава ѕ¬ќ операци€. ћоже да го кръстите "велика" победа, ако щете, само дето не е велика и не е победа. »ранците пробваха тактиката на руснаците и се удедиха, че е просто безотказна. ј евреите и съюзниците им направиха зар€ за 1-1.3 милиарда долара, по оценки на самите евреи. »ран е изразходил по-малко от 10% от тази сума, за да направи впечатление.
86
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 месеца
¬се уникални и умни, но един чай н€ма с кого да изпиеш.