Депутатите отхвърлиха референдума за българския лев

Предложението е на "Възраждане" и "Има такъв народ"
Обновена: 4 сеп 2024 12:53 | 4 сеп 2024 12:46, Александър Попов
229
Депутатите отхвърлиха референдума за българския лев
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли предложението на народни представители от "Възраждане" и "Има такъв народ" за провеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?". Предложението беше подкрепено от 63 депутати ("Възраждане", "Има такъв народ", "БСП за България" и 12 нечленуващи в парламентарна група).

"Против" бяха общо 107 народни представители, двама се въздържаха.

Срещу предложението бяха от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ПГ на ДПС и двама независими депутати.

Мнозинството отхвърли искането на "Възраждане" дебатите да бъдат предавани на живо по БНТ и БНР.

Цончо Ганев от „Възраждане“ обоснова предложението за провеждане на допитването с това, че страната ни не отговаря на икономическите показатели. Трябва да питаме българския народ иска или не да бъде част от еврозоната, добави той. Към днешна дата се оказва, че "клубът на богатите" не е такъв, БРИКС е по-богат и това предизвиква неистов страх от евроатлантическите партии да отидат на референдум, коментира Ганев, цитиран от БТА. Позволявате си да казвате, че българският народ не е компетентен да взема такива решения, чувате ли се какво говорите, българският народ е компетентен да вземе такова решение, обърна се той към евроатлантическите политически сили в залата. И изтъкна, че въпросът не противоречи на Конституцията.

За референдумите съм, но не сега е моментът, посочи независимият народен представител Калоян Методиев и подчерта, че  всяко политическо действие трябва да се поставя в  контекст, а настоящият е предизборен. България е във валутен борд от 1997 г., за тези 27 години левът само по наименование е лев, но по съдържание е евро, защото е с фиксиран курс, припомни Методиев. По думите му ако някой иска национална политика, трябва да е на масата с останалите и да взема решения с тях.

Заради обидно обръщение към Методиев, Цончо Ганев получи наказание „забележка“.

Ние сме за еврозоната, но когато сме готови, обяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, който е един от подписалите се под предложението. Той определи като „нагло“ и „отвратително“ това, че провеждането на референдума за еврото не беше допуснато, и обвини законодателния орган в неспазване на собствените му закони. Затова българите трябва да бъдат питани и най-малкото НС трябва да спази законите, които само приема, подчерта Йорданов. Ако този референдум се случи, ние ще агитираме хората да гласуват „против“ въвеждането на еврото, аз също ще гласувам така, колегите ми – също, обяви председателят на ПГ на ИТН.

От ПП-ДБ защитиха нуждата от приемането на еврото у нас като основна валута.

Хаби се времето на парламента, дневният ред включва безводието, пожарите, Шенген, а не референдума на „Възраждане“, заяви Явор Божанков от ПГ на ПП-ДБ. БНБ им каза, че валутната система и бордът у нас са под въпрос, ако се проведе този референдум, България е в чакалнята на еврозоната и е сключила договор с всяка една от държавите в нея и затова нямаме право да го проведем, продължи Божанков. И отбеляза, че никой не казва какво губим, когато забавяме пътя си към интеграция. Бизнесът, по думите му, губи около 1 млрд. лв. на година заради превалутирането.

Колегата му Мартин Димитров призова „Възраждане“ да се опитат с аргументи да водят този разговор. Остава подозрение, че се опитвате да навредите на валутния борд с този референдум, да извадите страната ни от ЕС, заключи той. Евроизацията ще бъде голям успех за България, убеден е Димитров. Според него трябва да бъдем сравнявани с другите страни с валутен борд от ЕС – Естония и Литва, за които присъединяването към еврозоната е било успех за техните икономики.

България е доведена до ръба на физическото си оцеляване, благодарение на вас, коментира лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов. Ако искаме да имаме бъдеще, нямаме място в тези агонизиращи структури, каквито са ЕС в този формат и НАТО, смята той. Ако ЕС не бъде реформиран, трябва да го напуснем, „защото ние няма да умрем заедно с него“, добави лидерът на „Възраждане“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: референдум
Още от Политика
Главчев: Няма да приема да ни се вменяват функции
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Правете разлика между руски Народ и Путин!Никой не е срещу руския народ!!!!
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АМА ЕЛЦИН Е ПО-ВИНОВЕН ОТ ПУТИН ЗАЩОТО ИЗОСТАВИ МИЛИОНИ РУСНАЦИ НА НЯКАКЪВ СВОЕГО РОДА ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС В СТРАНИТЕ ИМ КЪДЕТО ЖИВЕЯТ В ПОСТСЪВЕТСКОТО ПРОСТРАНСТВО.
95
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Болните мозъци на Путинистите искат България да е бедна и в криза за да може да станем вазална държава на Путин!
94
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Навални не е никакъв руснак а един безродник и предател. Никой руснак не иска разпадане на родината си, а само безродниците и предателите. Как такъв да спечели избори. Ако някой български Навални иска България да се разпадне на Мизия, ТрАКИЯ И мАКЕДОНИЯ, КОЛКО ГЛАСА ЩЕ СПЕЧЕЛИ...
93
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има разлика в това да харесваш България и да мразиш или харесваш Бойко,Пеевски и Костадинов! Има много хора , които харесват Българи и България. Те са навсякъде , даже ги има много в Македония, Сърбия, Гърция и Турция! Там просто същите харесватБългарите и България но не и политиката на държавата! Същото е и с Русия! Няма как да мрязим Руснаците, те нямат вина! Виновни са тяхните управници, които убиват жени и деца и завладяват чужди територии с убйства и разруха!
92
2
 
4
 
! Отговори
Копейкин преди 2 седмици
Чакай малко Тоше. Не трябва ли първо да питаме българския народ как предпочита да се казва - Шишо Бакшишо или Бакшишо Шишо? Нали? Защото така излиза, че седем осем и ще си легнал.
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв лев,какви 5 лева!?Ако американци,ингилизи и други,като кацнат на летище София викаха-Сменям 10 долара за лев или 10 паунда за лев,разбирам да си го пазим.Обаче с тоя борд валутен и заеми дето се взимат,няма шанс!Не сме Бруней!България сме!
90
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само слуга на Путин, може да бъде срещу Еврото, Европейския Сюз , НАТО и това България да стане вазална република на Руската Федерация!
89
4
 
7
 
! Отговори
ДВОЕН МУТРОСТАНДАРТ преди 2 седмици
Планът на Киро за излизане от кризата:1. ППДБ се разпуска.2. Киро отива в Канада завинаги а Асен да гепи от съдружника си на запад.3. Законът Магнитски си прибира Пеевски и човека в чакалнята на Магнитски ББ.4. Закриват се всички олигархични медии и се провеждат честни и демократични избори без медийни манипулации.5. Отменя се машинното гласуване и това с интегралната бюлетина и се връщат цветните бюлетини, при които няма индийски нишки, снимки и отчетност.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2024/09/04/kiril-petkov-imame-plan-kak-bylgariia-da-izleze-ot-krizata.619130#comment-newes
88
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не само че ги е страх от референдума, ами ги е било шубе и дебатите да са открити.Нищо друго да не знаеш по темата,това мишкуване показва че еврото се въвежда против интересите на България.Идат избори не забравяйте кой го гласува това.Мафията -герб,дпс,пп.
87
5
 
8
 
! Отговори
козяк преди 2 седмици
никакви референдуми за тия неандерталци.
86
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За съжаление Путинофилите се представят за Русофили! В Русия също има хора , които не харесват Путин и политиката му! Даже се борят срещу него! Възраждане са Путинифили, не са Русофили! Познавам много хора ,които харесват Руската култура, но ненавиждат Путин и политиката му! Та да харесваш Русия ,не означава да харесваш това което правят тяхните политици! Навални беше Руснак! И не само той, там има също достойни хора,но им е трудно да се ореборят с мафията на Путин! Възраждане са слуги на Путин!
85
8
 
10
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
До Грозната истина: референдум се провежда сред интелигентно и образовано население. Да се проведе референдум сред население което е 50% пенсионери с изветрели мозъци и 30% роми без образование е все едно да търсиш ракетен инженер в Столипиново. Няма какво да питаш население което разпита на пенсии и социални помощи каквото и да е!
84
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лева ни трябва ако решим да излезем от ЕС и да влезем в БРИКС.
83
5
 
10
 
! Отговори
Грозната истина преди 2 седмици
Два примера от референдуми в Швейцария. 1. Дали да се сложи таван на заплатите на висши мениджъри - отговор НЕ. 2. Да ли има безусловен базов доход за всеки гражданин на Швейцария - отговор НЕ. Ако знаете какъв би бил резултата в България, при същите въпроси, значи знаете и защо не е подходящо в България да се пита народа на раферендуми.
82
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Германия работи с Евро! Защо да не сме като Германия?
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 80 Написал си нещо с известна логика, но да те коригирам - напоследък ТВЪРДЕ ЧЕСТО има ПРИПОКРИВАНЕ между русофилистията и путинофилията!
80
4
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
Интервю с възрожденец след гласуване на референдума за лева: вие как гласувахте? Аз гласува за канализацията да оправи, жената и той, тука да видят, че болест има, скоро и бракуване. Детето, то от къде да знае за болест, те таковата се младите който както падне, с който падне. Неее, аз не съм взимал пари, бе како, аз сам си гласувам. Ама господине въпроса беше за валутата която България да ползва? Ако искате референция си пуснете репортажи от Факултета и Столипиново по време на избори!
79
3
 
12
 
! Отговори
44 милиарда лева преди 2 седмици
бързи пари е залога за еврото. Не мисля, че в България има някой, който да може да ги спре да го въведат. После народа кучета го яли, те да си уредят бизнесчетата - това е същественото.
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде са двойни лихвите?