Калин Стоянов: Хора, които са виждали огън само на клечка кибрит, ми искат оставката

Реакцията беше адекватна, няма жертви и пострадали, посочи вътрешният министър
18 юли 2024 14:00, Красимир Ангелов
143
Калин Стоянов: Хора, които са виждали огън само на клечка кибрит, ми искат оставката
Снимка: БГНЕС

"Фактът, че няма жертви и пострадали, говори, че е адекватна реакцията на всички хора, които са били на терен", заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов в отговор на журналистически въпрос относно пожара в ямболското село Воден, който избухна вчера и наложи евакуирането на населението там. Стоянов, заедно с примера Димитър Главчев и социалния министър Ивайло Иванов, посетиха село Отец Паисиево, едно от най-засегнатите от пожарите.

Още по темата
Данните на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-МВР показват, че за изминалото денонощие са потушени 184 пожара, а пожарникарите са реагирали на 245 сигнала за произшествия.

"Това беше огнище от предходния ден, първоначално е нямало заплаха за населеното място", каза Стоянов. Поради смяна на посоката на вятъра цялото село рязко бива обгърнато от пламъци от всички страни, подчерта министърът. Хората бяха евакуирани от нас, подчерта той.

Относно ситуацията днес Калин Стоянов каза, че периметърът на пожара във Воден се ограничава. Министърът обаче подчерта, че по-късно днес предстоят високите температури и ако има силен вятър, тогава ситуацията може много рязко да се усложни. За момента се справят пожарникарите, работят двата хеликоптера на чехите. Но само и единствено с хеликоптери пожар не може да бъде потушен, каза Стоянов. Хеликоптерите обаче спомагат за това пожарът да бъде свален долу ниско, където вече е работата на самите пожарникари, обясни процеса вътрешният министър.

Тук работим с двата чешки хеликоптера, на територията на село Воден, Ямболско, работим с хеликоптера на военните, както и с турски хеликоптер. Стоянов отправи благодарности за помощта от Турция, затова, че изключително бързо са се отзовали и са оказали огромна подкрепа.

Реално в рамките на няколко часа те бяха на граничната зона, тъй като от селото, което е най-близко до пожара, са около 10 км. Погасиха голяма част от терена, в момента тяхната техника не се използва, но сега се разбрахме с шефа на пожарната главен комисар Джартов, че отново ще ги включим, те са в готовност и седят на границата, информира Стоянов.

На въпрос дали част от пожарите в страната са умишлено причинени и има ли задържани лица министър Стоянов каза, че в такива ситуации най-важното е да бъдат потушени тези пожари, а след това да се мисли за наказатаелно процесуално преследване.

"Моето мнение е, че става въпрос за небрежно и немарливо отношение на отделни граждани", коментира вътрешният министър.

Относно системата за ранно предупреждение при бедствия Калин Стоянов каза, че това е една от мерките, които трябва да бъде предвидена в заповедите за обявяване на бедствено положение. Характерното за терена на село Воден обаче е, че по време на пожара вчера мобилните оператори вчера не са имали покритие и е нямало електричество.

Калин Стоянов отрече да има недостиг на пожарникари в страната при потушаването на пожарите в момента. Той уточни, че има 202 пожарникари, които с промяна в закона за администрацията, ще бъдат допълнително назначени, за да може екипите на пожарната да се увеличат от двама на трима души. Това предстои да се случи и става въпрос за увеличение на наличния състав, а не за недостиг, подчерта Калин Стоянов.

На въпрос за оставката на Калин Стоянов, поискана от "Възраждане" и от "Продължаваме Промяната-Демократична България", той каза, че е загубил броя колко пъти му е искана оставката.

"Жалка история, не мога да коментирам техните искания точно в този момент. Няма да си подам оставката", заяви Стоянов. Той каза, че става въпрос за "хора, които са виждали огън, само и единствено, когато са виждали клечка кибрит, но обясняват кое как е трябвало да стане". (БТА, Ирина Шопова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред телевизия един възрастен мъж от воден каза, че пожарът бил от оня ден, не от вчера, но бил от другата страна на гробището. И с какъв акъл се счита, че площта на гробище е непреодолима за летен пожар?Че било безопасно.Според мен народът губи чувство за реалност и няма в главата си разбиране и умения за действие. Все някой друг трябва да му казва и да помага. Кметовете, покрай тях хора, трябва да бъдат изрично обучени за практически самостоятени действия, а не единствено да подават информация
52
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубавото вижте за 13 год. кражби на ГЕРБ/ДПС докъде ни докараха. Наводнения, пожари, никакви пътища, затънало БДЖ, съсипано здравеопазване, образование, социална политика... А народът спи.
51
2
 
10
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 месец
От един наркоман друго не може да се измисли и да каже, че някой си е виждал " огън само на кибритена клечка " . Явно наркоманите и пироманите имат общ произход - селски . В държавата , в която ни управляват фуражките , селяните и техните доносници е логично съвкупността им и болшинството от българите от български произход да имат обща черта , манталитет - селски и патриархален . Затова корупцията ще може да се разпространява във всички сфери от живота , от раждането до смъртта на всеки българин
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 57 Никакви реформи не правят. За 13 год. ГЕРБ съсипаха всички институции, отрязаха парите за всичко и си ги прибраха по банковите сметки. От 3 год. ГЕРБ не позволяват да се състави нормален кабинет, не позволяват реформи и така саботират цялата държава.
49
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бе Калинке не ти искаме оставката,искаме те на въжето и не само теб
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 52 За кого да гласуваме? За твоето Възраждане ли? Дали музейният ви работник щеше да се справи с пожарите? То не е като да ревете за референдуми и да прибирате партийната субсидия.
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не, не, не!!!! От това държава вече не става братче! Реформи на реформите и по-зле става. Като ремонта,на ремонта,на ремонта на граф Игнатиев - едни хора нещо ремонтират,реформират, "усвояват" едни пари и резултатът е КАТАСТРОФАЛЕН!!Вече искам да станем китайска провинция,че да има РЕД.Там няма кмет няма министър - хванат ли те в схема, едно бързо дело за 3дни и разстррел, а тука Магнитския u Бацце клаттят цялата държава,вместо да са в Беленe...
46
2
 
6
 
! Отговори
С БКП напред преди 1 месец
Гласувай за БКП,за Тодор Живков.Това е спасението,иначе ще изчезнеме като нация .
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След пожарите да се разчистят терените и да засаждат нови дръвчета. Да работят хората от социала, да им плащат като редовно наети на работа.
44
0
 
15
 
! Отговори
ТТ преди 1 месец
Кой ден горим вече, другарю Адекватен? Включи се на финала от хорски срам, когато половин България се превърна във въглен.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още гласувайте за ППДБ, ГЕРБ, ДПС и тем подобни, пък после не ревете, като изгорите
42
0
 
12
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
В развития свят голяма част от пожарните са доброволчески, а тук пожарната чака на добороволците да угасят пожара. Какъв е смисълът да има пожарна, полиция и кат - единствено да пазят пожарникаря от банкя, шиши и другите дерибеи от хората. А когато трябва да се пазят хората всички мишоци се завили през глава. Тоя смешния милиционер вече е пътник, защото осирането тепърва предстои.
41
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде бяхте бе, главандури, с всичките ви гербави кметове, с които се хвалите. И карта със спечелилите ви кандидати ни навирахте в очите. Сега на картата какво показвате. Гори цялата държава, вие се изтипосахте пред камерите и пак сипете мозък. Не се ли знае, че през все горещите лета, ще има ненормални да предизвикат пожари( или умишлени такива). Защо не се организира да се направят просеки, да си почистят треви и драки... ***, видно от снимките, само чакат наготово някой да им го свърши.
40
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мобилизирайте украинските дезертьори, които се излежават на Слънчев бряг да гасят пожарите.
39
16
 
4
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Ало анонимници защо лаете по Стоянов? Да не би той да ви е виновен за пожарите! Къде беше редовното правителство на подменкаджиите и предните служебни кабинети?Лесно е на думи , като отидете да гасите ще видим пак така ли ще коментирате?
38
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоооу Пожарникаря от Банкя - и внуците ти,ще плащат греховете,които трупаш!!! Като видях днес как плачат хората гледайки разрушените си къщи и аз се разплаках!!! ТРАГЕДИЯ!!! То не останала тухла върху тухла, а "държавата" щяла да отпусне 1000лв помощ на къща!!!1000лв я стигнат за латекс я не!Пълна подиггравка с хората.За ЕДНА уkpa плащаме хотел и 1200лв джобни(40лв/дневно),а за българския данъкоплатец с порутената къща ЕДНОКРАТНА помощ от 1000леА!!! Да rниeTe в Aдa дано пpoдажници пocoлствени
37
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пожарите са умишлени. Ще се усвояват средства за фотоволтаици. Държавата огън я гори, важното е, че за някой има келепир.
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е главният пожарникар?
35
2
 
21
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
КАДЕ Е ОНЯ САМОХВАЛКО БОЙКО ЛИ КОЙ ТАМ СЕ НАРИЯАШЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ДА ГО ВИДИМ ,НАЛИ Е МНОГОЗНАЙКО ,,ЛАЙКО''
34
1
 
17
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
По слабо политическо ,воено и полицейско ръководство в тая страна не е имало !!Проспаха се първите пламнали огнища,не с вслушха в тревогата на хората нито някой кметове се намесиха навреме с компетентна помощ от пожарна и доброволци!!! Всички яакаха да завали дъжд и кога медиите се намесиха ,почнаха да действат,,,СРАМОТА !!!