Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
0
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 4 дни
За 800 дни, не ви ли омръзна с опорките?
295
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само си чешете езиците!
294
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Общо взето България скача гола на битка с ножове
293
2
 
12
 
! Отговори
християнин преди 4 дни
Виждам,че в най-скоро време, ще настъпи "взрив",и банкянските крадци, и дръндарските гешефтари,ще дадат фира.
292
7
 
7
 
! Отговори
Вал преди 4 дни
Няма какво да ревете,войната е неизбежна и ще умираме!!!Трябваше да ревете на изборите,а не да лижете *** на Мафията!!!
291
3
 
12
 
! Отговори
Долул преди 4 дни
Имаше една врачка, не знам точно коя но от мощните, преди 20 години каза ще се оправим когато руските танкове минат през България... Тогава ми звучеше много нереално, тъй като нямаше, украйнски проблем който да ни се набива в главите денонощно, нямаше мотив да се замисли човек какво говори тази жена. Но сега я разбирам... Какво е искала да каже.
290
6
 
20
 
! Отговори
Две могили преди 4 дни
От Посолството не са поискали да пратим войска - не сме пратили. Решенията се вземат далеч от София, ако още не сте разбрали.
289
4
 
16
 
! Отговори
До 296 преди 4 дни
Е каква е Украйна,че трябва да се обсъжда пращането на български войници
288
5
 
2
 
! Отговори
До295 преди 4 дни
Няма нужда изобщо някой да ни спасява Резников айде марш в Долината на широките гаш'ти
287
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само да попитам всички евроТРОЛерасти, дето пламенно възхваляват ционистктите щати и eвpeuckuя зеленнннски наpkAман, който унищожи украйна, и който Получава пари от ФАЩ, за да запали ТСВ в Европа! Та да ВИ питам, вие знаете ли какво е ВОЙНА?!? Знаете ли,че парите ви ще изчезнат?Знаете ли, че дебитната карта не става за ядене?Знаете ли,че като затворят магазините ще умрете от глад?За мислете се!!!Аз вече търся къщурка на село,купувам 15 кокошки и 5 овчици,ще карам на омлет и мляко!Мислете му!!!
286
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Най ме плаши абзаца ,в който се казва,че досега не е обсъждано и не се предвижда обсъждане на изпращането на бзлгарски войски в Украйна. Напротив непременно трябва да се обсъди този въпрос и НС да приеме с пълно единодушие забрана на изпращането на български военнослужещи в Украйна. Всяко шикалкавене по този въпрос ще даде възможност на военнолюбците от ГЕРБ,ДПС и ПП-ДБ да изпратят военни на сигурна гибел.
285
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Явно Путин, няма да ни спаси! Да се прехвърлим на Ердоган!
284
4
 
3
 
! Отговори
До289 преди 4 дни
Е там ще пратим укофилите дето им се привиждат русофили или такава е опорката дето две години я дъвчат и не разбират,че се изтърка
283
6
 
6
 
! Отговори
До 284 преди 4 дни
Той за това ли избяга от там бе просеща украинска копейко дето си мисли,че тук има копейки,само дето в България никога не е имало рубли и копейки ,защото винаги имали собствена валута български лев,а не като просяците бандеровци дето сами са ходили при тоя или ония от некадърност,че не могат да сами да си създадат държава
282
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Нормално е Радев да подаде оставка, в такъв случай!
281
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 287 Легитимността на Главчев е БЕЗСПОРНА, независимо дали ни харесва или не. Аз не съм възхитен, че ГЕРБ и Радев се гушнаха така, но това не означава, че Главчев не е 100% легитимен.
280
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кога Парламент е избирал Гламчев?? Защо цъкате минуси, плазмодии долни?
279
4
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 4 дни
Искам да ме пратят във Вовчанск! И с едно кросче съм в Русия!
278
3
 
7
 
! Отговори
Бла Бла бла преди 4 дни
Зад общите приказки и постановки могат да се крият много неприятни за страната и хората неща.
277
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен Гламчев дори не е избиран о т Парламент. Гумен Крадев еднолично подписа да бъде минстър-председател, а после го пусна и във Външно. Този човек НЕ Е избиран от Парламент!