Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
3
 
5
 
! Отговори
Глупости са това преди 4 дни
До Анонимен 323: Погледи курса на рублата спрямо долара преди да пишеш тези съчинения по опорна точка. Колкото е бил преди година, толкова е и сега. А доларът не е това, което беше. Саудитска Арабия вече продава нефт и за китайски уани. ...................... Не че има връзка с темата.
315
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
.подкрепя Украйна на .. " съюзническо ниво" ... Тоя чували се кво говори, що не иде да се запише доброволец
314
4
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 4 дни
До Анонимен 321: Опорка и лъжа има в това, което си написал. Нищо ново.
313
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 322 Повечето нямат, щото не си спомнят какво беше в България преди 2000 година. И това е сао началото. Руснаците едва удържат рублата.
312
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Основната лихва в Русия е 16%! Имате ли представа, какво е това?
311
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Малко за политика Поне се поинтересувай малко от политика, защото освен една купчина руски лъжи и опорки няма нищо за "политика" в поста
310
4
 
21
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 дни
Нашата позиция, както е дадена по-горе, наистина не е нещо ново. Това е позиция на сателит на САЩ. Според това, което е написано, трябва да да подкрепяме продължаването на войната в Украйна до последният украинец. Това не е в полза на украинският народ, украинците умират на фронта в една война, която Украйна не може да спечели. Колкото до международното право, то значи нещо ако важи за всички. Крим и Донбас се отделиха от Украйна и се присъединиха към Русия, така както Косово се отдели от Сърбия
309
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 318 Я посочи 5 неща, които според теб са национален интере на България.
308
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Колко празни думички са използвани в тази поредна празна статия на днес-а?!Отдавна няма българи, български народ, България и национален интерес на България...Вместо тях има оцеляващи на всяка цена безхаберници, които не желаят изобщо да се борят за интересите си с действия (само на думи по форумите), България е отдавна една територия/щат/провинция в рамките на ЕС, а "националният ни интересе" е заменен с едни такива думички като европейски, либерални и транс ценности и фалшива демокрация.
307
2
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
До НАЙ МЕ ПЛАШИ И що те плаши?
306
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До мак А с колко ще се "изръсят" когато Руския колониализъм започне да ги изнудва след всяко следващо "желание" да си "усвои" нещо или да бъде направено нещо както го иска?
305
1
 
15
 
! Отговори
НАЙ МЕ ПЛАШИ преди 4 дни
ИЗРАЗА > " ДО МОМЕНТА НЕ Е ОБСЪЖДАНО ИЗПРАЩАНЕ НА БГ ВОЙСКИ В УКРАЙНА "
304
2
 
20
 
! Отговори
мак преди 4 дни
Тези слуги на чужди интереси, които живеят заради украйна, а не заради народите си замислят ли се, колко още ще се изръсят за скъпоценната украйна. Ще дадат де що имат, а после ще купуват същото за свои нужди. Гениално и евроатлантическо нали. А украйна никога няма да плати, щот е във война и има оправдание.
303
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А как вървят нещата с руският наступ към Вовчанск?
302
1
 
14
 
! Отговори
ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА БГ преди 4 дни
ОПРАВНИЦИТЕ СА САМО КЪМ МАЙКА БЪЛГАРИЯ > НЯМАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ НИКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА
301
2
 
11
 
! Отговори
До 309 преди 4 дни
Не бе докараха ни просяците им да ги храни българския народ,ама тия дето ги докараха никой не е гласувал за тях
300
4
 
17
 
! Отговори
До 302 преди 4 дни
И що си мислиш посолството от Козяк ще позволи резултатите от изборите да променят нещо то и за тава на изборите отидоха само тия дето са на хранилката а мафията основно .За да има промяна трябва цяла Европа да се промени и да изрита администрацията на Бидона
299
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Koой е този ***, че да решава за всички нас какво трябвало да мислим за Украйна? Тези вече откровено прекрачват всички норми на поведение!! Каква е Украйна за България? Та ние до скоро дори и бонбони не внасяхме от там. Да не говорим, че дори и най-малки отстъпки не ни правят по веригите! ДОЛнИ ДОЛНИ МАРИОНЕТКИ! НЕЗАБАВЕН ИМПИЙМЪНТ И НАРОДЕН СЪД ЗА ВАС!
298
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако искате да знаете защо няма правителство, да ви кажа - хитрите българчета в управлението не искат да взимат отговорност за идващата трагедия и война....това е истината
297
2
 
12
 
! Отговори
До предният преди 4 дни
Битката е с дронове, не е с ножове дори.. България...няма население, то се топи всеки ден, няма младежи, няма никой. Всички бягат. Страшно е без война, с война ...ще стане още по-страшно. То това е и идеята на НАТО. Всичките бивши социалистически страни да се само избият под прецизен контрол.