Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна

Опозицията спекулирала и всявала страх
Обновена: 29 фев 2024 19:06 | 29 фев 2024 09:34, Камелия Цветанова
228
Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков обвини опозиция в всяване на страх и спекулации заради твърденията на БСП, че български войници ще бъдат изпратени в Украйна.

„Казах преди месеци, че докато съм министър- председател никога няма да обсъдим и да има решение за изпращане на български войници в Украйна и това не се е променило и няма де се промени и всякакви опити да се измислят такива теми няма отношение към правителството. Това че някой друг политик поставя темата на някакъв форум е негово право“, скочи Денков след упреците на левицата.

„Няма нито едно решение на МС, което да не съответства на решенията, които са взети в НС, това са 7 решения и в нито едно от тях не става дума за изпращане на български войници в Украйна и този въпрос не се обсъжда“, добави премиерът.

Относно срещата в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за евентуалното изпращане на войници в Украйна, Денков обясни, че тя е работна и на нея не се взимат решения.

„Военният министър Тодор Тагарев е изпратен с мандат, за да потвърди позицията на България. Ние изпращаме хуманитарна и военна помощ и нищо повече“, отсече той.

Относно заявлението си в УКрайна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, Денков посочи, че такова решение няма и ако се стигне до него, то ще бъде внесено за ратификация в НС.

„Да, ще се обсъди такова решение, но не е взето“, каза той.

Нека да обърна внимание, включително и на тези, които ходят на инструктаж в Москва, искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че Русия е тази, която подтиска в окупираните украински територии българските граждани и хората с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език за разлика от хората в Украйна и Молдова“, коментира Денков.

Военният министър Тодор Тагарев посочи, че е обсъждано с Украйна изпращането на български войници, нито двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността.

„Има някои страни, които с подписали споразумение в сферата на сигурността, но не и ние“, каза той.

„На срещата в Париж не се подписвани каквито и да било документи, тя беше за обмен на мнение“, уточни Тагарев.

Премиерът Денков призова опозицията да не всява страх.

„Не се опитвайте да пъхате думи на други политици от други държави, в нашите изказвания, не се опитвайте да измислите драма там, където няма такава, защото без решение на НС никой не може да изпрати български войници в друга страна“, настоя Николай Денков.

Той коментира, че в качеството си на премиер защитава държавните позиции.

„В лично качество аз съм против и ще защитавам тази теза, защото я смятам за правилна, както смятам за правилно, че Русия е агресор, която нападна Украйна и ние сме длъжни да пазим една суверенна държава, която е нападната и всеки, които си затваря очите за това работи против българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова и представете си кой може да бъде след Молдова“, каза Денков.

Всичко по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Bulgaria ON AIRНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
А като дойде баце с лицето си - габриел и го натисне посолствотоКво правимТой вече е пръв украинец
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дори фактът, че през час два се коментира темата означава, че моментът е много близо! Ще бъдем свидетели на масови граждански войни и размирици в Европа. Интересно ми как днешните политици са толкова повярвали в управленските си умения, че да си помислят дори, че някой ще тръгне да си даде живота за тяхна измислена и преекспонирана кауза.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ЧЕ ТИ НЕ СИ ВЕЧЕ СЛЕД ТЕБ ПОТОП А????
37
1
 
6
 
! Отговори
Айде преди 6 месеца
Да одма френската гражданка Габриел..
36
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денков се строява за последен път, старото се уволнява, шарлатаните реват. И ето идва 6 март, и аз падам на колене, и се моля на всички богове - Денкоооов, уволнениеeeee!
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Г-н Премиер , няма нужда да пращате българите там . При наси има хора коити са доброволци и ако ги съберете ще отидат там веднага . Започвате с Пасито, Тахарев.Поптодорова , Кирчо ...списъка е дълъг .Искам да кажа че си имате гора за фронта и няма нужда да послягае на мирно настроеното население.
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе вие и с Герб и ДПС никога нямаше да се коалирате ама сега стана друго яче. На политици не вярвам, особено на продажници като ПП и ДБ.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бий си шута!
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ГНУСНА МИШКА Е ТОЗИ ДЕНКОВ ПРОФЕСОР ПО САПУНИ И ШАМПОАНИ, ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ ПРОДАЖНИ *** НА КОЗЯК 16 БРАТЯ БЪЛГАРИ ДА ИЗЛИЗАМЕ НА ОРЪЖИЕ ДА ГИ СВАЛИМ
31
2
 
17
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 6 месеца
Лесно се дава обещание " Докато съм премиер..", когато оставката ти стърчи от джоба.
30
1
 
15
 
! Отговори
мдаа преди 6 месеца
Значи още една седмица.
29
2
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Ми-шок, още една седмица си премиер и си АУТ!
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ае денков, макрон го каза че, не опозицията , и той ли спекулира и всяв страх. какво праим в такъв съюз тогава?
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денков, пръждосвай се - не се мазни! За метла не ставаш - камо ли за Премиер!!! Лицемер!
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Too па се е помислил за някъв фактор.
25
5
 
10
 
! Отговори
Тагаренко преди 6 месеца
Но аз ще пратя! Слава Украине!
24
2
 
25
 
! Отговори
Вьзмутен преди 6 месеца
И защо да отидат да мрът за зеленски -бьлгарските момчетаКато тук е пьлно с украински млади мьже на курорт ексклузивТе защо не защитават -хунтата в киев а са избягали
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не се чува какво говори ! Как русия ще подтиска етническите българи ? В русия има ако не се лъжа 190 националности и поне 4 основни религии , никой никого не подтиска .Робството идва от колективния запад .
22
1
 
24
 
! Отговори
хмм преди 6 месеца
Сещам се за едни 240, които бих изпратил веднага.
21
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И защо да не бъдат изпратени?! Toва зло Русия, с което НИКОЙ не иска близост (извинявайте дори нашите жалки русофили слугуват на запад и не са стъпвали в Русия и няма и да стъпят) трябва да бъде заличено. Митове и легенди как голташка Русия не може да бъде победена не ми се слушат. Финландия я разгроми. Япония се подигра с нея, Рейгън със щракване на пръста направи тоален разпад в СССР.