Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна

Опозицията спекулирала и всявала страх
Обновена: 29 фев 2024 19:06 | 29 фев 2024 09:34, Камелия Цветанова
228
Денков се зарече: Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков обвини опозиция в всяване на страх и спекулации заради твърденията на БСП, че български войници ще бъдат изпратени в Украйна.

„Казах преди месеци, че докато съм министър- председател никога няма да обсъдим и да има решение за изпращане на български войници в Украйна и това не се е променило и няма де се промени и всякакви опити да се измислят такива теми няма отношение към правителството. Това че някой друг политик поставя темата на някакъв форум е негово право“, скочи Денков след упреците на левицата.

„Няма нито едно решение на МС, което да не съответства на решенията, които са взети в НС, това са 7 решения и в нито едно от тях не става дума за изпращане на български войници в Украйна и този въпрос не се обсъжда“, добави премиерът.

Относно срещата в Париж, на която френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за евентуалното изпращане на войници в Украйна, Денков обясни, че тя е работна и на нея не се взимат решения.

„Военният министър Тодор Тагарев е изпратен с мандат, за да потвърди позицията на България. Ние изпращаме хуманитарна и военна помощ и нищо повече“, отсече той.

Относно заявлението си в УКрайна, че България ще обсъди подписването на двустранно споразумение за сигурност с Киев, Денков посочи, че такова решение няма и ако се стигне до него, то ще бъде внесено за ратификация в НС.

„Да, ще се обсъди такова решение, но не е взето“, каза той.

Нека да обърна внимание, включително и на тези, които ходят на инструктаж в Москва, искам да кажа на хората, които подкрепят „Възраждане“, че Русия е тази, която подтиска в окупираните украински територии българските граждани и хората с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език за разлика от хората в Украйна и Молдова“, коментира Денков.

Военният министър Тодор Тагарев посочи, че е обсъждано с Украйна изпращането на български войници, нито двустранно споразумение с Украйна в сферата на сигурността.

„Има някои страни, които с подписали споразумение в сферата на сигурността, но не и ние“, каза той.

„На срещата в Париж не се подписвани каквито и да било документи, тя беше за обмен на мнение“, уточни Тагарев.

Премиерът Денков призова опозицията да не всява страх.

„Не се опитвайте да пъхате думи на други политици от други държави, в нашите изказвания, не се опитвайте да измислите драма там, където няма такава, защото без решение на НС никой не може да изпрати български войници в друга страна“, настоя Николай Денков.

Той коментира, че в качеството си на премиер защитава държавните позиции.

„В лично качество аз съм против и ще защитавам тази теза, защото я смятам за правилна, както смятам за правилно, че Русия е агресор, която нападна Украйна и ние сме длъжни да пазим една суверенна държава, която е нападната и всеки, които си затваря очите за това работи против българския национален интерес, защото след Украйна се оказа, че може да бъде Молдова и представете си кой може да бъде след Молдова“, каза Денков.

Всичко по темата вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: Bulgaria ON AIRНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
10
 
! Отговори
Има ли някой преди 6 месеца
В България, САЩ, ЕС и даже Украъна който не си изтри обувките от изтри валката Денков?
59
2
 
28
 
! Отговори
киро преди 6 месеца
нашите политици са безгръбначни шушумиги........
58
2
 
18
 
! Отговори
Седенков преди 6 месеца
Лизача и послушкото на републиката!
57
1
 
15
 
! Отговори
Ха преди 6 месеца
В това и аз мога да се зарека. Той е премиер още две седмици. Та е нормално с чиста съвест да го каже. То това ще стане след година някъде. А, ако тогава беше премиер други щеше да ги говори. Абе....каквото каже Галя е явно.
56
2
 
8
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 6 месеца
Успокоихме се - знаем, че алфи казва истината и нищо друго , освен истината. Като кицко ;)
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоест в следващите 7 дена това няма да се случи.
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами аз като служих за родината ни , съм положил клетва за Народна Република България , тогава не бяхме в Нато и ЕС . Мога да хвана оръжие , само ако държавата ни бъде нападната .
53
0
 
14
 
! Отговори
ТАКА Е !!! преди 6 месеца
До Анонимен.... Цитат "Малко по изправени трябва да сме". .......Не малко ами ДОСТА по изправени трябва да сме. Нашето навеждане достигна неподозирани нови хоризонти. Сега дефакто и фактически сме много, АМА МНОГО по наведени от навеждането към СССР по времето на комунизма.
52
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато лансираха ковид измамата си мислех, че българите няма да понесат такова падение. Истината я видяхме всички. Населението беше заключено като уфси. Сега все се надявам, че при една мобилизация народонаселението ще се вдигне... но знам, че пак ще наведат главици... за да не ги посекат. Или както беше във вица: на път за бесилото "Мълчи, че да не стане по-лошо." Знам ли... пък може и да се събуди обществото някой ден, а?
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Докато съм премиер, български войник няма да отиде в Украйна -> Че той до 6-ти март е премиер, още 7 дена. Хахахах.
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До: Най-вероятната причина Макрон да се реши да ядоса Кремъл и най-нестабилните му в ментално отношение говорители с хипотезата за възможно участие на натовски военни в отбраната на Украйна е опознавателна. Няма никакво съмнение, че Макрон е бил наясно колко много ще подразни окопалите се в царския двор на *** военнопрестъпници. Изпуснаха си нервите.
49
5
 
0
 
! Отговори
Ельоменат преди 6 месеца
До Мда с тази руска клавиатура без буквата Ъ си сенклел в руската армия вероятно, а не тук троляк
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тези хора живеят в някаква тяхна паралелна вселена . Трябва някой да им каже , че българин няма да вдигне оръжие срещу руснак и те някакси да го проумеят .
47
2
 
19
 
! Отговори
Мда преди 6 месеца
Докато служих сьм се клел на русия и варшавският договорНе мога да бьда клетвопрестъпник като много - от тия Тагаеевци бацовци денковци христовци и други подобни
46
2
 
12
 
! Отговори
#@ преди 6 месеца
Най добре е да не си премиер.Че може да има и такива българи ,който искат да се бият за Украйна гледайки по плажовете укропитеците със скъпи коли .Но не си ти, който ще ми промива мозъка няма как.Отивайки в Украйна ша става мазало очилатко.
45
1
 
21
 
! Отговори
Ей голям СТРАХ !!! преди 6 месеца
Така наречените "европейски лидери" първо говорят без да мислят, пък после като им размахаха пръст се надпреварват да обясняват какво са имали предвид. Нашето малко кутренце помиярче - и то гледа от големите празноглави батковци и то дажвка без да мисли, пък после с подвита опашка скимти. Ей това евроджендърите голям стах ги тресе от батко Путин.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На Макрон му свиха сърмите . Сега си представте , как изглеждат нашите в очите на осталите .Имат ли авторитет , визия , самочувствие , разум , влияние , чува ли им се думата ? Аз искам друга Българи , за вас не знам .Искам православна , горда държава , със самочувствие , че е създала азбука и ред други неща . Замислете се колко азбуки има в света и как са създадени .Малко по изправени трябва да сме .
43
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украйна ни разследва заради корупция с доставките на оръжие - тази ходи там меч да им подарява. Хахахахахахаххха
42
0
 
16
 
! Отговори
Да попитам преди 6 месеца
Габриел гражданин лие или гражданка я кажете????
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Значи,до една седмица.Не знам защо още се дъвче тая тема,след като всички вече казаха,че няма да пращат войски в Украйна.