Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна

Прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни, посочи премиерът
Обновена: 18 фев 2024 19:00 | 18 фев 2024 17:00, Красимир Ангелов
331
Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна
Снимка: БГНЕС

"В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, посветена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.

"Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо", каза още той.

Още по темата
По отношение на България прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, и това, което не очаквахме, но се оказа, че привлича внимание, е процесът на ротацията – как ще се реализира, всички казаха, че очакват да успеем да я направим успешна, за да продължим да правим това, което правим досега, допълни премиерът акад. Денков.

Ротацията и това управление имат смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския си път, с развитието на институциите, икономиката, социалното развитие на хората и да намалим неравенството, каза още той.

В отговор на въпрос дали е готов за вариант, ако в пленарна зала не бъде приета оставката му, премиерът припомни, че както винаги е казвал, трябва да се спазват постигнатите споразумения и на 6 март ще подаде оставка. Има процедура, правителството продължава да изпълнява задълженията си, докато се вземе следващо решение, а ако не се гласува оставката, правителството продължава да работи в оставка, добави той.

В отговор на въпрос дали настоява за поста министър на външните работи премиерът акад. Денков каза, че трябва да се намери приемливо и за двете страни решение. Стана ясно, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт лесно може да се реализира, ако просто си разменим местата с Габриел. Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, каза още той.

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша.

С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни акад. Денков. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори. (БТА)

Какво още каза премиерът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
5
 
4
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 6 месеца
Най бързо може да се помогне на майка Украйна като изнесем войната в България и Румъния ! НАТО-вски войски в България , а цялата българска армия в Украйна на фронта ! Ееее няма какво да го мислите повече !
149
1
 
6
 
! Отговори
До кел еш преди 6 месеца
Гладната тълпата от българи ще те одере жив , ти майтап ти се струва.
148
0
 
7
 
! Отговори
Зеленски е казал преди 6 месеца
Че България докега е дала 8 милиарда лева ( 4 милиарда евро) помощ на Украйна!!!
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако Левски беше жив днес Николай Денков моментално щеше да го предаде в американското посолство, за да помогне на Украйна!
146
1
 
15
 
! Отговори
Марица Изток преди 6 месеца
Денков, а на България трябва ли да се помага. Например на тези 17 000 души от ТЕЦ Марица Изток, които ти ще уволниш още тази година?
145
1
 
14
 
! Отговори
Денков преди 6 месеца
Да даде едно бяло знаме на Зеренски и да му обясни как да го използва! И как най добре да ке нагъ_зи!
144
0
 
8
 
! Отговори
до кел еша преди 6 месеца
Ние ще изкочим когато му дойде времето, засега можеш да спиш спокойно във прегръдките на Денков бой клуб
143
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
152, нали имаше среща в Турция. Памперсовата администрация не иска мир и това е. Те искат украинците да *** като мухи. И друг път се е случвало с други.
142
1
 
2
 
! Отговори
До 102 -дарителя преди 6 месеца
До Анонимен Не знаех, че Щвейцария е преместена в Нигерия, ама сметката на Зеления, вс еот някъде трябва да се контролира, нали? Има хора, на които е длъжен д аплаща за услугите. Помагай му, помагай му. А покрайнината, Путин и без твоята запъртатка ще си я възстанови.
141
0
 
4
 
! Отговори
someone преди 6 месеца
До яяяпо-скоро ти трябва да ходиш за лечение
140
1
 
14
 
! Отговори
Една химикалка преди 6 месеца
Да бъде пратена на Зеленски и да подписва мирния договор съответно капитулацията!Друго нищо не може да направи ЕС за него!
139
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Украйна е каца без дъно. Там дори и 1000 милиарда да изсипите нищо няма да постигнете. Русия ще постигне своето. Денков, най-много да ни докарате нов Девети Септември и Народен съд и народът да ви осъди, както преди 80 години. Друго няма да постигнете.
138
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Денкич, Украйна трябва първо да се денацификира и тогава всичко останало. Но затова ще се погрижи другарят Путин. ЕС и НАТО и да давате и да не давате помощи на украинските нацисти от вас нищо не зависи. Каквото реши Путин, това ще стане. Вие сте безгласни букви.
137
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Точно както западн(ал)ите си господари, чуди се как да помогне на Украйна, а българите кучета ги яли. Третополовите изчадия изсипаха (изпраха) над $200 милиарда в тая бездънна яма, без да мислят и секунда какво става с хората от които ги откраднаха. Този дяволски тренд върви при всички измммекяри които уж са избрани от хората които тероризират.
136
1
 
8
 
! Отговори
до кел еша преди 6 месеца
Заработваш добре центовете това ли искаш да ни кажеш?
135
0
 
8
 
! Отговори
до кел еша преди 6 месеца
Не са нужни два часа на публиката, за да разбере, че никой не иска враждебна хипер милитаризирана държава по границите си. Дори Янките го разбират това.
134
1
 
14
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 6 месеца
Нито ЕС, нито САЩ могат да помогнат на укрите. Конретно нашите продажници най-много да ни докарат римейк на 9 септември. А това никой, даже и Възраждане, не иска. Пак добре, че благодарение на почти пълната липса на въоръжени сили вследствие на "реформите" провеждани от всички правителства от 2004 насам, когато ни продадоха на НАТО за потупване по рамото, руснаците няма да ни бият много.
133
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Трябва да имате предвид, че западните нацисти са инвазивен хищнически и паразитен вид чудовища, които използват мимикрия, за да подражават на човешка форма. Те не са хора.
132
0
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 6 месеца
Имам чувството, че този с цайсите мисли повече за Украйна, отколкото за България. Аве цайси, не виждаш ли, че България е мафиотска държава и сме затрупани с един куп проблеми. Кога ще почнеш да ги решаваш? Само за Украйна ли ще говориш?
131
1
 
9
 
! Отговори
паф преди 6 месеца
и какво ще обсъждат толкова - дайте им повече черни чували и това е!