Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна

Прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни, посочи премиерът
Обновена: 18 фев 2024 19:00 | 18 фев 2024 17:00, Красимир Ангелов
331
Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна
Снимка: БГНЕС

"В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, посветена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.

"Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо", каза още той.

Още по темата
По отношение на България прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, и това, което не очаквахме, но се оказа, че привлича внимание, е процесът на ротацията – как ще се реализира, всички казаха, че очакват да успеем да я направим успешна, за да продължим да правим това, което правим досега, допълни премиерът акад. Денков.

Ротацията и това управление имат смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския си път, с развитието на институциите, икономиката, социалното развитие на хората и да намалим неравенството, каза още той.

В отговор на въпрос дали е готов за вариант, ако в пленарна зала не бъде приета оставката му, премиерът припомни, че както винаги е казвал, трябва да се спазват постигнатите споразумения и на 6 март ще подаде оставка. Има процедура, правителството продължава да изпълнява задълженията си, докато се вземе следващо решение, а ако не се гласува оставката, правителството продължава да работи в оставка, добави той.

В отговор на въпрос дали настоява за поста министър на външните работи премиерът акад. Денков каза, че трябва да се намери приемливо и за двете страни решение. Стана ясно, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт лесно може да се реализира, ако просто си разменим местата с Габриел. Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, каза още той.

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша.

С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни акад. Денков. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори. (БТА)

Какво още каза премиерът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
да по-добре да съм зависим от евтиния руски газ на Русия, отколкото продаден на ФАЩ
169
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И ако всички европейски държави реват че са в рецесия, тук нашите родни центаджийчета живеят във разкош но докага?
168
1
 
9
 
! Отговори
До 123 преди 6 месеца
На страницата на Международния валутан фонд и на Европейската комисия пише, че България е най-бедната държава в ЕС ..с най малкия БВП..Или и Европейската Комисия са всички копейки ха ха ха! Урсула Копейкина ;)
167
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Химик денков днес си е направил дрогата с лош дизайн и халюцинира зле.
166
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дребно, но изключително вредно, що е то?Отговор : зелено джудже
165
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Екскурзианта , американската екскурзия можеш да я замениш с украинска , направо на фронта да помагаш ,там няма да ти откажат , или страдаш от фобия , че си някаква значима фигура за България ?
164
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до кел еша , ще сърбаш със велица супата , ще виеш като чакал след някоя друга година малчуганче , памперса си смени че вониш на западни изпражнения, коклуш
163
9
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
Като гледам как всеки трети коментар от копейка е за глад и мизерия в България (явно съдейки по себе си и средата си) стигам до извода, че има причинно следствена връзка между русофилството и мизерията.
162
0
 
6
 
! Отговори
Има Левски преди 6 месеца
Има Юда и хлеба_арки! А Денков, някъде след Юда и преди Хлебар_ките!
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дребно но токсично зелено , това е лесно
160
0
 
2
 
! Отговори
до кел еша преди 6 месеца
Къде било пълно ...във ромските махали ли капуш?
159
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дребно, но изключително вредно, що е то?
158
1
 
4
 
! Отговори
До кел еша преди 6 месеца
Във въздуха има ядрено ЕМВ, докато говорим. То е насочено. Европа е готова за дива езда. Толкова съм тъжен за този привидно неизбежен резултат. Не хората настояват за кръвопролития и война, а техните ръководители.
157
2
 
4
 
! Отговори
Препоръка преди 6 месеца
Най бързия начин да се помогне на Украйна е като се изпратят 100 мобилни крематориума по целия фронт за да не се допуска разпространение на чума от разлагащите се тела на бандеровците и наемниците.Праха им после да се разпилее по це Европа така поне за малко да се почувстват част от Европата.
156
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
украйна = казиното на смъртта, залагайте още и още защото можете да спечелите в края на крайщата....това е най голямата лъжа на съвремието.
155
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тук честваме паметта на Левски ,а Денков мисли за Украйна ,младите хора ,видяхте ли за кой сте гласували ,за украинците
154
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всичко знае смърфиета! Ех, ако можеше да я направят външен министър, ще видите тогава. Екскурзия след екскурзия. Ами пътувало му се на човека.
153
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 6 месеца
Чак след две години обсъждат отбраната на Украйна? Ми те утре може да почнат обсъждането как да лжат краката на цар Путин. По-добре от сега да се заемат и с тая задача.
152
1
 
12
 
! Отговори
До анонимен К....Ш преди 6 месеца
Пич, и другите като теб знаеш ли какво е логика и статистика? Както ти каза Кулеба украинците ще се бият с лопати до последната бройка и ще победят. И това ти го казва външен министър официално. Този няма акъл за 5 стотинки. Това,че на теб главата ти е само незначителна част от тялото не значи,че и за нас е така и сме русофили.Рашите са 150 милиона,Украйна са има-няма към 18. Кулеба и Путин да им дадът по една лопата и да видим резултата. Да не говорим,че и лопати трябва да им пратим на Украйна.
151
1
 
9
 
! Отговори
До кел еша преди 6 месеца
Гладната тълпа от българи ще те одере жив , ти майтап ти се струва.