Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник

ПП-ДБ искат служебното правителство ще се запази, но в нова форма
541
Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник
Снимка: БГНЕС

"Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. То не е само наше, от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история, е много важно и позитивно във времето, в което живеем", коментира пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов, след като от ПП-ДБ представиха предложенията си за промени в Конституцията.

Още по темата

"Част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация. Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше", заяви той.

"Признаваме на конституционно ниво нещо, което всички ние като граждани и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези ценности да бъдат изведени на конституционно ниво", посочи още Славов.

Запитан има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление.

"Институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство. В момента го виждаме този модел как се реализира в Нидерландия“, обясни той новото предложение.

Според него то е максимално близко до парламентарния модел на управление.

Относно възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система, Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

Фигурата на главния прокурор изисква да има някаква противотежест, защото той е в система, която се възприема като йерархична и централизирана, коментира още Атанас Славов в предаването "Преди всички" във връзка с функционирането на бъдещия прокурорски съвет във ВСС, който ще бъде председателстван от министъра на правосъдието без право на глас.

"Това, което предлагаме, е главният прокурор да няма общ надзор за законност. Да се фокусира върху обвинителната функция", каза министърът.

След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС има заявена степен на съгласие относно основните промени в Конституцията, декларира Славов. Той допуска, че сред дискусионните въпроси ще бъдат 24 май и ограничаването на мандатите на кметовете до два.

Запитан за критиките на конституционалисти за това кои от предложените промени биха били от компетентността на Велико Народно събрание и кои - на обикновено Народно събрание, Славов уточни, че с предложенията не се променя балансът между властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
463
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Смяната на една вражеска армия с друга вражеска трудно може да се нарече освобождение.
462
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук един писал за Иво Инджев и книгата му "Измамата Сан Стефано". Хайде да кажем и за Иво нещичко. Както много други, лаещи в екстаз срещу "Масква", човечецът е учил в същата тая Масква. Т.е. - произход от привилегировано комунистическо котило. Като Агов, Плювнев, Тагарефф и много други. Та пак към Иво - с какво се е занимавал в Масква, ще питате. Ами просто - с алкоxoлизъм. А защо я мрази толкова - пак просто. Носят се слухове, че след пиянска оргия бил изнаcилeн от съветски хулигани. Кой знае?
461
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Ако нямаше 3 март, нямаше да има 24 май и други български празници.
460
2
 
1
 
! Отговори
До Калибър преди 9 месеца
Не се опитвай да мислиш, не ти е разрешено от посолствоТО
459
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не съм съгласна българофобите от ДБ и ПП на НПО заплати да определят националния ни празник!
458
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
предател
457
0
 
3
 
! Отговори
анони преди 9 месеца
Преди време един,от тия политици,които сега с лека ръка искат да заличат събития,и история,в съседна нам страна,с ръка на сърцето,и със сълзи в очите,се кълнеше,че не България е негова родина,а тази,в която е в момента.Същото мислене,и със същата нагласа са и тези *** там,на които им щукна тази еротична мисъл да пренаписват историята ни!!!!
456
11
 
4
 
! Отговори
афи преди 9 месеца
Това е нашата-българската история,и така,както ние не определяме кой и как да си празнува своята,така и ние не желаем друг да ни я пренаписва!Героите,дали животът си,за да можем сега ние да се радваме на него-Ще се преобръщат в гробовете си,от това кощунство с паметта им,която не се зачита!!!!
455
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българио, за тебе те умряха...
454
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Долу ръцете от 3 март. Гражданска война ли търсите? До кога ще разединявате народа и ще прекроявате историята? Бо...клуци! Пре..датели!
453
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Виж какво плешив см.ешнико. Без Освобождението днес нито празник на българската писменост щеше да празнуваш. нито щеше да пишеш на кирилица.
452
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КАНА СУБИГИ ОМУРТАГ ? -- КАНАСУБИГИОМУРТАГ(оригинален надпис без интервали) --> КАНАС У БИГИ ОМУРТАГ = КНЯЗ В БОГА ОМУРТАГ
451
14
 
9
 
! Отговори
Антибългари преди 9 месеца
ППДБГЕРБ+ е най-антибългарското правителство за цялата ни история.
450
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
КАК бе ху*йо изпразнен, ще променяш празника без ВНС от 400 депутати и мнозинство от 2/3 на 3 четения ????? КАК....??? Вие всички до един там сте една правна 0! Начело с Ристю Бойкикев, адвокат и министър без един работен ден и спрени адвокатски права!
449
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 март обединява българите. 24 май също обединява, но това е и празник на всички използващи славянската писменост, т.е. не е чисто български празник.
448
27
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
3 март,най българския празник,не ме интерсува целите на руско - турската война, но без нея още щеше да носим фесове,да ни режат *** и да носим мюсолмански имена
447
5
 
17
 
! Отговори
Плач преди 9 месеца
Жалкият *** от снимката знае ли, че ако не беше 3.03.1978 г. нямаше да се говори за 24.05?
446
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич със издаденото от него през ч532г. във Венеция "Слово за произхода на увенчаните със слава славяни". (забележете думите слава и славяни!!) която търси идеологическа формула за да оглави "славянското" множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
445
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Папа Климент VIII подготвя военен съюз между Испания, Австрия и Полща за война срещу Османската империя, предвидена за 1593г. На 14 април 1595г. австрийския император провъзгласява, че приема под своя защита християните в Босна и съседните и земи. За създател на илирийската идея се сочи Винко Прибоевич със издаденото от него през ч532г. във Венеция "Слово за произхода на увенчаните със слава славяни". (забележете думите слава и славяни!!) която търси идеологическа формула за да оглави "славянско
444
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
И кога ще реабилитираме българската азбука, наречена пренебрежително "руни" и която дава голяма част от буквите на кирилицата?