Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник

ПП-ДБ искат служебното правителство ще се запази, но в нова форма
541
Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник
Снимка: БГНЕС

"Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. То не е само наше, от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история, е много важно и позитивно във времето, в което живеем", коментира пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов, след като от ПП-ДБ представиха предложенията си за промени в Конституцията.

Още по темата

"Част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация. Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше", заяви той.

"Признаваме на конституционно ниво нещо, което всички ние като граждани и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези ценности да бъдат изведени на конституционно ниво", посочи още Славов.

Запитан има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление.

"Институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство. В момента го виждаме този модел как се реализира в Нидерландия“, обясни той новото предложение.

Според него то е максимално близко до парламентарния модел на управление.

Относно възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система, Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

Фигурата на главния прокурор изисква да има някаква противотежест, защото той е в система, която се възприема като йерархична и централизирана, коментира още Атанас Славов в предаването "Преди всички" във връзка с функционирането на бъдещия прокурорски съвет във ВСС, който ще бъде председателстван от министъра на правосъдието без право на глас.

"Това, което предлагаме, е главният прокурор да няма общ надзор за законност. Да се фокусира върху обвинителната функция", каза министърът.

След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС има заявена степен на съгласие относно основните промени в Конституцията, декларира Славов. Той допуска, че сред дискусионните въпроси ще бъдат 24 май и ограничаването на мандатите на кметовете до два.

Запитан за критиките на конституционалисти за това кои от предложените промени биха били от компетентността на Велико Народно събрание и кои - на обикновено Народно събрание, Славов уточни, че с предложенията не се променя балансът между властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Десебарите правят майсторски плонж към дъното на септичната яма.
402
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили *** и мyxлясали, много стеТъпи...
401
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили *** и неадекватни, много стеТъпи...
400
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили *** и нeвмeняеми, много стеТъпи...
399
3
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 9 месеца
На европланктона винаги трябва да си пропомня, преди всичко с чук в главата, че без 3-ти март, национален празник на България щеше да бъде рожденият ден на Кемал Ататюрк !
398
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили *** и неадекватни, много стеТъпи...
397
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 431 А вие краварите сте много умни
396
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили ***, много стеТъпи...
395
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили, много стеТъпи...
394
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Русофили, много стеТъпи...
393
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига говорихте глупости продажници ,празника на България си е 3 март , вземете свършете нещо за хората , а не изпълнявайте поръчки от посолството
392
0
 
10
 
! Отговори
Колкото повече преди 9 месеца
Обедняваме и скача инфлацията, толкова повече паметници и празници ще сменяме! Прах в очите! Да не виждаме истинските проблеми..като физическото ни оцеляване!
391
0
 
2
 
! Отговори
аноним преди 9 месеца
Бързат ли бързат да изпълнят всички точки по списъка,спуснат им отнякъде,и който беше осветлен от депутат!И то-изпълнявайки ги,когато народът липсва,в отпуск е,и няма как да се реагира ответно!!!!Много добре го знаят,както и ,че после,когато се завърнат хората-ще е късно-при свършен факт!!!!!
390
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жълтoпаветниците са най-безпринципните и безpодни yроди, идвали някога на власт.
389
3
 
3
 
! Отговори
И без това преди 9 месеца
половината българи се изнесоха в Гърция, защо пък да не си направим византийски национален празник вместо руски.
388
0
 
8
 
! Отговори
И защо да го сменяме преди 9 месеца
На Посолството нещо не им ли харесва?
387
0
 
8
 
! Отговори
Ако САЩ толкова преди 9 месеца
Иска да ни серусифицира като Украйна, да забранят и църквата православна и са наложат Латиницата! Защото Православието и Кирилицата се свързват с Русия :))
386
1
 
14
 
! Отговори
Леле като в Украйна преди 9 месеца
Държавата им потъва, те се занимават с празници и паметници! И ние ли така??
385
1
 
3
 
! Отговори
Даже и учениците преди 9 месеца
не са живеели в днешна България, а в Охрид. Смятай за какъв международен скандал става дума - солунските братя живели в Солун - днешна Гърция, учениците в Охрид - днешна македония, а ние празник правим! Като че сме останали без празници, история и исторически личности.
384
0
 
4
 
! Отговори
Психoдясно преди 9 месеца
Ако ще отменят 3ти март, да отменят и всички договори, като започнат от Санстефанския. Ако не беше този договор, нямаше да има и българска държава, която да подпише договорите за членство в ЕС и НАТО.