Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник

ПП-ДБ искат служебното правителство ще се запази, но в нова форма
541
Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник
Снимка: БГНЕС

"Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. То не е само наше, от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история, е много важно и позитивно във времето, в което живеем", коментира пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов, след като от ПП-ДБ представиха предложенията си за промени в Конституцията.

Още по темата

"Част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация. Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше", заяви той.

"Признаваме на конституционно ниво нещо, което всички ние като граждани и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези ценности да бъдат изведени на конституционно ниво", посочи още Славов.

Запитан има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление.

"Институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство. В момента го виждаме този модел как се реализира в Нидерландия“, обясни той новото предложение.

Според него то е максимално близко до парламентарния модел на управление.

Относно възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система, Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

Фигурата на главния прокурор изисква да има някаква противотежест, защото той е в система, която се възприема като йерархична и централизирана, коментира още Атанас Славов в предаването "Преди всички" във връзка с функционирането на бъдещия прокурорски съвет във ВСС, който ще бъде председателстван от министъра на правосъдието без право на глас.

"Това, което предлагаме, е главният прокурор да няма общ надзор за законност. Да се фокусира върху обвинителната функция", каза министърът.

След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС има заявена степен на съгласие относно основните промени в Конституцията, декларира Славов. Той допуска, че сред дискусионните въпроси ще бъдат 24 май и ограничаването на мандатите на кметовете до два.

Запитан за критиките на конституционалисти за това кои от предложените промени биха били от компетентността на Велико Народно събрание и кои - на обикновено Народно събрание, Славов уточни, че с предложенията не се променя балансът между властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
383
2
 
3
 
! Отговори
до 398 преди 9 месеца
Византийскят император е поръчал да се изработи азбука. подходяща за многобройното славянско население. За тази цел е изпращало Кирил на НЯКОЛКО мисии (обиколки) из територии извън Византия и България, за да се запознае с различни говори и да осъзнае по-добре славянския език. Българската държава НИЩО не е поръчвала. Заслуга на Борис Първи е, че е приел изгонените от Бохеми (Чехия) ученици и им е дал ВСИЧКО, за да разпорстванят християнството чрез новата азбука ГЛАГОЛИЦА
382
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен,k.398 Не повдигай въпроса кой е поръчал изработванети на българската азбука защото ще се окаже, че тя не е поръчана от българския княз, а в първоначалния си вид е била предназначена за употреба от славянските племена, включително тези във Византия,Източна и Средна Европа и приобщаването им към Византия. Но дошли прабългарите, нахлули в североизточните земи на ромеите и нещата се объркали. Трябвало първо тях да обуздаят,да ги ограмотят и култивират,та да станат поне полуромеи
381
1
 
5
 
! Отговори
Продължавам - преди 9 месеца
Не много отдавна бе огласено, че македонският говор бил самостоятелен език - това спретнаха отбрани дyneдaвцu-кандидати за лесна кариера и за да им кажат "Браво!" някои нови наши уж-приятели, на които не им дреме за България. И тези дyneдaвцu продължават да папат заплати от парите на данъкоплатците. Това е нивото и научната съвест на някои от днешните ни учЕни.
380
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 412 - явно ти искаш да умреш като Расате, а другото си лъжи колкото си искаш. АДА те чака с отворени врати
379
0
 
3
 
! Отговори
ДебелООкият к0к0 преди 9 месеца
да им Подхвърлим Кокал, Дъвка, доката аз Изяждам Пържолата! 9 Милиарда за 9 дена!!
378
0
 
8
 
! Отговори
D: преди 9 месеца
Боже,Боже запази майка България от тази *** полазила страната ни !
377
1
 
0
 
! Отговори
До 406 преди 9 месеца
верно, не е бил убит само ослепен и затворен в една кула дето наскоро след това умрял от раните си. Само не казвайте, че е доживял до дълбоки старини и наследил баща си, защото ще се смея.
376
1
 
2
 
! Отговори
Така наречената преди 9 месеца
нещо като държава Северна Македония ще ревне, че този празник си е техен и путинистките учени ще я подкрепят. Няма да се учудя, ако се намерят и нашенски подмазвачи, които да подкрепят последните. ЗАЩО ПИША ТОВА? Защото все още живите ни учени от по-старото поколение помнят, как 12 достойни техни колеги в периода на късния соц демонстративно напуснаха тогавашния И-т за бълг.език към БАН, защото бе отказано да се даде гласност на тезата им, че македонският говор е диалект на българския език!
375
0
 
3
 
! Отговори
борислав преди 9 месеца
На кого е потребно смяната на празника.Болни хора.
374
0
 
4
 
! Отговори
ДебелООкият к0к0 преди 9 месеца
Димка, Фишек, Плътна Димна Завеса, Кълват като Паламуд, а Милиард след Милиард Изчезват...
373
0
 
6
 
! Отговори
333 преди 9 месеца
Проблемът на датата 3-ти март, е че ни свърза с Русия. Това жълтопаветния планктон не може да понесе!
372
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До На 3 март- "Борис и избил сума ти българи и даже собствения си син Расате" - какво? каква е тази нова История която бращолевиш. Расате не е убит от Борис 1 , а свален от баща си , защото искал да останеме езичници и тръгнал на Запад посока днешна Сърбия да завладява. Борис 1 избожда очите на Расате и слага Симеон 1 за цар
371
0
 
4
 
! Отговори
На 3 март преди 9 месеца
поне българите сме избивали турци / верно заедно с руснаците, ама как иначе да се пребориш с империя/ . Като се е основало третото българско царство са ни натиснали от великите сили и българите избивали турци, сърби, гърци и румънци. Като сме направили първо и второ царство - сме избивали византийци. А за да ни наложат кирилицата Борис и избил сума ти българи и даже собствения си син Расате. Защо да празнуваме когато българи са избивали българи!!!
370
0
 
11
 
! Отговори
Яааа преди 9 месеца
Помиярът адвокат станал лингвист!
369
2
 
5
 
! Отговори
Да се знае преди 9 месеца
Когато се търсят доводи, винаги ще се намерят - 3 март 1918 год. Централните сили вкл. България са страна по Брест-литовския мирен договор, които победена Русия подписва и губи територии
368
0
 
7
 
! Отговори
Чувствам се преди 9 месеца
така като че ли Аспарух не е съществувал!!!
367
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и да, рашистите обявиха на северомакетата, че нашата азбука била тяхна рийш ли.... общо взето изкат да изтрият самоличността на България за сметка на държави, появили се преди 30 години
366
7
 
1
 
! Отговори
Тая славянска преди 9 месеца
азбука и празника и са ни я наложили със избиване на българи, както и комунизма и 9 септември. Защо трябва да празнуваме избиването на българи от българи? Е това не разбирам.
365
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
с предложението за национален празник искат да ни разделят и да отклонят вниманието от другите вредни изменения, които ще правят в конституцията. а журналистите си имат за задача да подклаждат спора за 3 март или 24 май
364
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Тука___а КОЙ е поръчал изработването на Българската азбука?.... не кой я е изработил е въпроса, точно за това е БЪЛГАРСКА!