Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник

ПП-ДБ искат служебното правителство ще се запази, но в нова форма
541
Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник
Снимка: БГНЕС

"Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. То не е само наше, от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история, е много важно и позитивно във времето, в което живеем", коментира пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов, след като от ПП-ДБ представиха предложенията си за промени в Конституцията.

Още по темата

"Част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация. Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше", заяви той.

"Признаваме на конституционно ниво нещо, което всички ние като граждани и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези ценности да бъдат изведени на конституционно ниво", посочи още Славов.

Запитан има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление.

"Институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство. В момента го виждаме този модел как се реализира в Нидерландия“, обясни той новото предложение.

Според него то е максимално близко до парламентарния модел на управление.

Относно възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система, Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

Фигурата на главния прокурор изисква да има някаква противотежест, защото той е в система, която се възприема като йерархична и централизирана, коментира още Атанас Славов в предаването "Преди всички" във връзка с функционирането на бъдещия прокурорски съвет във ВСС, който ще бъде председателстван от министъра на правосъдието без право на глас.

"Това, което предлагаме, е главният прокурор да няма общ надзор за законност. Да се фокусира върху обвинителната функция", каза министърът.

След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС има заявена степен на съгласие относно основните промени в Конституцията, декларира Славов. Той допуска, че сред дискусионните въпроси ще бъдат 24 май и ограничаването на мандатите на кметовете до два.

Запитан за критиките на конституционалисти за това кои от предложените промени биха били от компетентността на Велико Народно събрание и кои - на обикновено Народно събрание, Славов уточни, че с предложенията не се променя балансът между властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
443
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Толкова си жалък,че ми се повръща дори да те гледам на снимка.
442
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
То, хубаво, ама кажете истината и да забравим "Солунските двама братя"! Кога най-после продажните български учЕни ще зададат един логичен въпрос, който вади очите и ще започнат да му търсят отговор: Защо се създава втора азбука в Преслав, след като уж Кирил и Методий са създали чудесна азбука за славяните? Защото Кирил и Методий са създали глаголицата, на която българите почти не са писали.
441
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Богослужението е само на гръцки език и българите са абсолютно онеправдани, а политиката на асимилирането над тях, е както от турска страна така и от гръцка страна, като погърчаването на българите е било приоритет за гръцкото духовенство. Не трябва да се забравя , че панславянската идея от самото начало лансира и обслужва чужди на българите идея, цели и политики. Илириската идея става платформа на всички участвали в плана за "освобождението" на всички балкански християни - т.н. "южни славяни"
440
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Славянската идея е възприета от българската интелигенция през началото на XIXвек в периода на българското Възраждане под влияние на умело руско внушение и манипулиране на исторически факти, като начин за разграничаване от гърците и турците. През периода на турското робство както е известно Вселенската патриаршия (доминирана вонаги от гърци) не признава българите за отделен народ, а ги нарича "румелийски" народ, което се възприема и от Османската империя.
439
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Приятел - литовец ми сподели, че за тях е гордост, че Литва е "рекордьор по независимости", тъй като са малка държава, която в различни периоди е била във владение на Полша, Швеция, Германия и Русия, при някои от тях в повече от един период!За нас какво лошо има в празнуването на независимост/свобода?
438
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всичко това е следствие на един *** факт: онова посолство разбра, че точно такива изпълнителни слуги като сегашните никога досега не е имало и сега е моментът да им постави малко по-сериозни задачи. Факт е наистина каква "селекция" са сегашните политици-евроатлантици!
437
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Под лога провокатор
436
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българската история от 866г. когато се налага насилствено официалната верска доктрина на Византия (т.е. през 866г. Борис провежда покръстването) та чак до наши дни е била фалшифицирана от гръцките хронисти, българските и руските църковници, и чужди историци в по-ново време в услуга на панславизма. Странно защо в учебниците по история няма нито една автентична рисунка на "славяни" или "славянски войни", така добре описвани иначе от византийците?
435
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изследователите са на мнение, че след покоряването на РИм траките започват да бъдат наричани и "склави", а част от тракийските племена се изтеглят на север и след векове нахлуват обратно на Балканския полуостров, но вече назовавани като "склави" (светлокоси роби) и "нечестивци" от църковните хронисти.
434
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колкото до термина СКЛАВИ от византийските извори, то той се е използвал от църковниците - хронисти в смисъл на "роби", "светлокоси роби", или "нечестиви", с които са наричали не изповядващите официалната християнска вяра-арианите. Според Марин Дринов, както и д-р *** Ценов(и досега обявяван от официалната историческа школа за "фашизоид", "прекален патриот" и др.) славяните са всъщност траки. Интересен факт е, че антропологическите черти на т.нар. "славяни" и траките е смайващо еднакъв.
433
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко народа покръства Борис? Няма византийски извор, в който при преговори да се сключва договор със "славяно - българска държава", а винаги се говори за българи и България. Също така няма нито един чужд или наш извор в който да се споменава за ПРАбългари и ханове, а навсякъде се говори за БЪЛГАРИ и владетелят на българите. Само един пример. На колоната на Омуртаг пише накрая КАНА СУБИГИ ОМУРТАГ, което не пречи на наши историци с превод на старогръцки да го обяват за ХАН(???) ОМУРТАГ.
432
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАЧАЛОТО НА ДОКТРИНАТА ПАНСЛАВИЗЪМ За пръв път думата славяни - в смисъл на етнос, влиза в политическа употреба през 1593г. като дотогава "alavi" е всъшност "sclawi" (означаващо роби от латински) и тази дума се изполлзва във византийските извори. Всеки изследвал проблематиката на древната българска история е установил, че няма НИТО ЕДИН роден или чужд извор, който да говори за покръстването на два народа - т. нар. "славянски" и български, а се говори само за българи и български народ!
431
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен,к.456 Ако не се лъжа,на тази дата през 60-те години на 19-и век за първи път е чествано българската, ама май че е славянската азбука, четмо и писмо. Да не се заблуждаваме: бащата на двамата братя - Лъв е известен, на висок пост, византиец, а майката не е българка. Прочетете по-подробно и каква е била целта на създаването на тази азбука, както и дали политиката на тогавашните гърци - византийците няма дял в създаването й.
430
2
 
8
 
! Отговори
Тече преди 9 месеца
Пълен ребрандинг на българската нация!Ще сменят религията, историята и културата ни с новите евроатлантически ценности- всички знаем кои!
429
1
 
13
 
! Отговори
Eвроатлантическа преди 9 месеца
История на България: България съществува от 30 години и САЩ са ни освободили от Руско робство!За да се дерусифицираме трябва да си сменим азбуката на Латиница, да станем католици и да се прекръстим от Иван на Джъстин!
428
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако ви бият -- завеждате дело в съда в страсбург срещу псевдодържавата българия и искате 100 000 евро обезщетение като минимум.
427
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За вас, юристите, празник е денят, в който напълните джоба с тестета стотачки от спечелено дело. Затова не държите този празник да е веднаж на година, а колкото се може по-често.
426
0
 
3
 
! Отговори
Alex преди 9 месеца
Какво е ОРГАНИЧЕН? Празник на органите на МВР ли? Каква си картофена говоряща глава :)
425
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Целта на герб, пп и дб е състезание по предателство и кражби -- срещу това ще получат потупване по рамото и подхвърлени трохички от кураторите от цру.
424
1
 
1
 
! Отговори
SmO преди 9 месеца
После като ви бият,да не ревете Ей.