България и Турция продължават дебата по споразумението за "Боташ"

Около това се обединиха двама министри
Обновена: 27 апр 2024 22:42 | 27 апр 2024 21:25, Стела Стоянова
20
България и Турция продължават дебата по споразумението за "Боташ"
Снимка БГНЕС, архив

България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Около това се обединиха министърът на енергетиката Владимир Малинов и д-р Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и природните ресурси на Република Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Двамата проведоха среща в Истанбул по инициатива на министър Малинов във връзка с Решение на Народното събрание на Република България от 19-ти април 2024 г. Припомняме, че с него се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на Споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“. В тази връзка българската страна изрази желание за преразглеждане на договора, а от турска бе изразено разбиране и готовност за продължаване на сътрудничеството. Енергийните министри възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“.

Обсъдена бе и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави. Отчетен бе и напредъкът, след като българският газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари тази година. По думите на министър Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: министриБоташ
Още от Общество
Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
ТУРЧИН ЗА ПРИЯТЕЛ... преди 1 седмица
...Е ЗЛАТО ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ........НО , ЗА ВРАГ Е ОТВРАТ...ха,ха,хаа....ЗАТОВА СИ ГИ ОБИЧАМЕ!
11
0
 
1
 
! Отговори
Дякона преди 1 седмица
Проблемът си е в нашите ***!!! Та, кой казахте е взел парите за парафа ?
10
0
 
1
 
! Отговори
НЯМА ДЕБАТИ преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА ВНАСЯ РУСКА ГАЗ ОТ ГЪРЦИЯ....ХАХАХАААА
9
0
 
1
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 седмица
ИСТИНАТА Е --- ЧЕ , БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОПОЛЗОТВОРИ ДОСТАВЕНАТА И ГАЗ ОТ ТУРЦИЯ, ПОРАДИ БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ И ТОТАЛНА НЕКАДРНОСТ, А ВНАСЯТ РУСКА ГАЗ ОТ ГЪРЦИЯ .....ХАХАХАААА
8
1
 
1
 
! Отговори
info. преди 1 седмица
Руски газ,купен от турция и продаден на България.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И каква газ ще ни пробутват Боташ, ако не руска? Или мислете, че тяхната е марсианска?
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
500 и кусур години са ни оправяли и в днешно време турците продължават да ни оправят бакиите!И славянските ни ,,братя",начело с ,, най братската" страна,русия все са гледали да ни оправят но...отзад!Мерси,комшу!
5
5
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 седмица
До А сега: Сега договорът е неизгоден, а по време на сключването си е бил изгоден. Тогава цените бяха други. И в бъдеще може пак да се окаже изгоден.
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В последните 50-100 години турците винаги са били коректни към нас и приятелски настроени. Склонни към сътрудничество и взаимноизгодни сделки. Няма от какво да се оплачем от тях. Добри комшии са.
3
1
 
6
 
! Отговори
Нямаме право преди 1 седмица
Да препродаваме
2
7
 
9
 
! Отговори
А сега преди 1 седмица
...трябва да се молим на турците да оправят кашите ,които надроби Радев с неговите служебни ? Има ли някой , който да не разбра, че това е неизгоден договор за България? Да плащаме за невнесени количества? И това е договор за 13 години напред? Отврат! И този още има наглостта да се явява, и да ни чете морал и до ни поучава?
1
2
 
6
 
! Отговори
На Боташ преди 1 седмица
В Газа е положението за БеГето