Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник

ПП-ДБ искат служебното правителство ще се запази, но в нова форма
541
Атанас Славов: 24 май е най-органичният, най-българският празник
Снимка: БГНЕС

"Дебатът кой да е националният празник върви от доста време. Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник. То не е само наше, от гледна точка на това, че светите братя и техните ученици са дали своя принос в европейската културна и духовна история. Да мислим нашата национална идентичност през призмата на най-светлите страници от нашата история, е много важно и позитивно във времето, в което живеем", коментира пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов, след като от ПП-ДБ представиха предложенията си за промени в Конституцията.

Още по темата

"Част от обществения договор са ценностите, около които е формирана българската нация. Те са много важни и трябва да бъдат зачетени на конституционно ниво. Вкарваме, така да се каже, националната доктрина на страната като част от Конституцията. В Конституцията ще видим преди всичко универсални ценности, но освен тях, имаме и нещо специфично наше", заяви той.

"Признаваме на конституционно ниво нещо, което всички ние като граждани и българи знаем още от първите години на нашето социализиране. Важно е тези ценности да бъдат изведени на конституционно ниво", посочи още Славов.

Запитан има ли конюнктура в предлаганите промени в Конституцията, които засягат президентската институция, правосъдният министър посочи, че служебното правителство във вида му в момента е отстъпление от принципа на парламентарно управление.

"Институтът на служебното правителство да се запази, но в нова форма – правителството в оставка, когато не може да се сформира кабинет, редовният кабинет да продължи да осъществява функциите си като служебно правителство. В момента го виждаме този модел как се реализира в Нидерландия“, обясни той новото предложение.

Според него то е максимално близко до парламентарния модел на управление.

Относно възможността президентът да издава указ за назначаване и освобождаване на т.нар. трима големи в съдебната система, Славов изтъкна, че се цели "максимално да се деполитизира самия процес".

Фигурата на главния прокурор изисква да има някаква противотежест, защото той е в система, която се възприема като йерархична и централизирана, коментира още Атанас Славов в предаването "Преди всички" във връзка с функционирането на бъдещия прокурорски съвет във ВСС, който ще бъде председателстван от министъра на правосъдието без право на глас.

"Това, което предлагаме, е главният прокурор да няма общ надзор за законност. Да се фокусира върху обвинителната функция", каза министърът.

След консултации с ГЕРБ-СДС и ДПС има заявена степен на съгласие относно основните промени в Конституцията, декларира Славов. Той допуска, че сред дискусионните въпроси ще бъдат 24 май и ограничаването на мандатите на кметовете до два.

Запитан за критиките на конституционалисти за това кои от предложените промени биха били от компетентността на Велико Народно събрание и кои - на обикновено Народно събрание, Славов уточни, че с предложенията не се променя балансът между властите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


541
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво, браво -- виждаме, че гърци говорят и пишат много добре на български. Даже имаме един и същи поглед върху исторически теми. На кой ден е националния празник на Гърция? -- има ли нещо общо с освобождението от т. нар. туркократия?
422
1
 
6
 
! Отговори
Една колония преди 9 месеца
Няма нужда от Памет! По лесно се управлява!
421
2
 
5
 
! Отговори
Ега ти преди 9 месеца
повече от 13 века история и да нямаме нито един ден дето българи да са направили нещо та все взимаме на хората дето са направила!!! Къде руснаци, къде византийци...
420
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако нещо славянско има в четириизмерния свят на времето и пространството, то е само СЛАВЯНАКИЯ ЕЗИК НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ! Няма славянска култура. Няма славянска душевност. Няма славянски гени. Няма славвянска религия. Няма славянско самосъзнание. Няма славянска солидарност. Няма славянска нация Няма славянски царе...... Има само славянски език. И литература на този език. И богослужение на този език.
419
1
 
5
 
! Отговори
Ставрос Неархос преди 9 месеца
24 МАЙ Е всъщност ::: 11 МАЙ ..ГРЪЦКАТА ЦЪРКВА ПРАЗНУВА ПО СТАР СТИЛ (ЮЛИЙСКИЯ КАЛЕНДУС на Гай Юлиус Каисар)..ВСЪЩНОСТ 11 МАЙ Е ОГРОМЕН И ВАЖЕН ЦЪРКОВЕН И СВЕТСКИ ОБЩЕСТВЕНО-ПОЛИТИЧЕСКИ ПРАЗНИК В ГЪРЦИЯ---ТОГАВА СЕ ПРАЗНУВАТ в цяла Гърция и особенно в Тессалоники -- КИРИЛОС и МЕТОДИАС = ДВАМАТА ГРЪЦКИ УЧИТЕЛИ НА СКЛАВЯНИТЕ, И ХРИСТИЯНИЗАТОРИТЕ НА СЛАВЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА.....А 24 МАЙ Е НИКАКВА ДАТА В ГЪРЦИЯ ........Българите сте си сменили календара на 10 юли 1916 година .
418
0
 
14
 
! Отговори
Аууу нямаме ли си преди 9 месеца
История, че Посолството ще ни мисли нова? Да не сме Македония или Украйна? 13 столетия съществуваме бе глобалисти де *** ли!!
417
0
 
14
 
! Отговори
Утре преди 9 месеца
A може ли този, "органичния", да обясни какво точно е станало на 24 май? Една свободно измислена дата? Да не би тогава да е измислена азбуката, или писменноста или княз Борис е приел учениците....? Дръжки! Хората имат дати за национални празници, на които е станало нещо съществено за държавата. А ние....
416
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Отвъд този дебат, за всички нас 24 май е най-органичният, най-българският празник." -- тези "всички вас" очевидно са националните изменници, крадци и фалшификатори на историята за да се харесат на някой отвън. Тази статийка, ако не беше толкова фалшива нямаше да бъде публикувана тук. И постоянно ни трият, много са подплашени от истината.
415
1
 
1
 
! Отговори
Детайли преди 9 месеца
не виждам нищо геройско в това да се над упиш на византийците и да наложиш с кръв и меч на народа си религия и азбука, която те поставя в зависимост от една империя - Византийса, Русийска или Американска и им дава свобода да промиват мозъците на народа ти.
414
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В този смисъл манипулациите на политиците от Скопие са продиктувани от пълна липса на своя история и държавност. Атрибутите за определението на един народ са държавност и писменост. Повече от явно е, че са оревали орталъка с претенциите си за тази писменостц, която в основата си е тракийака.
413
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
един папагал е по-умен от това ***. Кое е органичното -- че ни лъжат и подменят историята ?
412
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абуката е създадена от Климент, който е БЪЛГАРИН роден в Добруджа! Когато през 58г от н.е. Свети Павел е ръкоположил за епидкоп Свети Ерм на първата християнска община в Европа в Филипополис, този град според написаното в посланието на Свети Павел е бил столицата на провинция Македония. Съответно на Токсичния му е трудно да вдене, че неговото Скопие е бил в Тракия, или нашият Пловдив е бил столица на Македония. За историците това е отражение на историята, а за политиците - предмет на манипулация
411
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По пет на нож!
410
0
 
7
 
! Отговори
4 july преди 9 месеца
денят на независимостта - обявяване на независимост от Британия на американските колонии. Турска губерния обявява независимост. Доста държави имат нац празнк на подобна дата, та кй е най-български или най удобен на някое посолсвтво в момента ?
409
0
 
10
 
! Отговори
На кого преди 9 месеца
Пречат българските празници??
408
0
 
17
 
! Отговори
24 ти май преди 9 месеца
Но после и него ще сменят..щото Русия също ползва кирилица..и така..ще ни изтрият цялата история на славянски православен народ! Както правят в Украйна..
407
0
 
15
 
! Отговори
Защо на Посолството преди 9 месеца
Не му харесва 3 ти март?
406
0
 
8
 
! Отговори
Колкото повече преди 9 месеца
Обедняваме и скача инфлацията, толкова повече самотни ботове на САЩ ще ни наричат русофили ***!
405
0
 
11
 
! Отговори
Колкото повече преди 9 месеца
Обедняваме и скача инфлацията, толкова повече паметници и празници ще сменяме! Прах в очите! Да не виждаме истинските проблеми..като физическото ни оцеляване!
404
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Към кого са адресирани безсмислените ви коментари русофили нeвмeняеми ? Ха-ха-ха! Никой освен нас, евроатлантиците не ви обръща внимание...., а ние пък го правим единствено за да се гаврим с вас за абсурдите и лъжите които съчинявате... Ха-ха-ха!