Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ

Мандатът е за 6 месеца
27 апр 2024 22:00, Стела Стоянова
14
Габриела Наплатанова застава начело на СЕМ
Снимка БГНЕС, архив

В неделя Габриела Наплатанова встъпва в длъжност като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Мандатът й ще е за срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева.

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора.

Предложението за ротационно председателство на Съвета бе на Пролет Велкова от регулатора.

Според процедурата за избор на председател на СЕМ решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство. При липса на решение и на четвъртото гласуване се избира изпълняващ длъжността председател на регулатора.

В рамките на обсъжданията номинирани за председател на СЕМ бяха членовете Габриела Наплатанова и Симона Велева. Нито една от двете кандидатури не събра необходимия брой гласове на проведените четири заседания.

Мандатът на досегашния председател на СЕМ Соня Момчилова, която бе начело на регулатора в два последователни мандата, изтича на 28 април./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Общество
Бачийски: Хората, които напускат ПП-ДБ, са хора с каузи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.