Млякото с 400% надценка докато стигне в магазина

Между 50 и 90 ст. е изкупната цена на литър
Обновена: 23 окт 2024 10:05 | 23 окт 2024 09:45, Стела Стоянова
164
Млякото с 400% надценка докато стигне в магазина
Снимка БГНЕС, архив

Между 50 и 90 стотинки за литър е изкупната цена на кравето мляко, обясни пред БНТ Елена Стоичкова, собственик на малка ферма в покрайнините на София. В стопанството се отглеждат 20 млекодайни крави.

В магазините средната цена на литър мляко е между 2,5 и 3,5 лв., което е 400% надценка.

"Разликата в изкупната цена на млякото е заради района, в който е добито то, и качеството на суровината. В по-бедните икономически райони изкупната цена на млякото е по-ниска", обясни Елена Стоичкова.

Според думите ѝ обаче това е крайно ниска цена, която не покрива разходите на производството.

"Математиката излиза, когато имаш право да продаваш директно от фермата сурово мляко на крайния потребител".

Характерния цвят на истинското краве мляко е кремаво бял, подчерта животновъдката.

Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко от 6 литра мляко. Така той излиза излиза между 13 и 15 лева, като това не включва разходите за труд, за електроенергия, транспорт и т.н.

Според нея сирене под тази цена в търговската мрежа говори за по-ниско съдържание на мляко или други компромиси с качеството, като например влагане на сухо мляко.

Елена Стоичкова подчерта, че имитиращият продукт е трудно да се различи на вид от истинския в търговската мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още по темата: мляконадценка
Още от Общество
Унищожиха много редки видове птици в Аграрния университет в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
13
 
! Отговори
а дали преди 4 часа
А дали това вътре е мляко. Някой следи ли, контролира ли и наказва ли, ако съдържанието не отговаря на посоченото на етикета ?! (ама реално, не само на думи)
86
5
 
13
 
! Отговори
емо преди 4 часа
това се нарича спекула, ама в капиталистическото общество няма закон за спекулата - иван костов го отмени, така че и 4000 да стигне надценката, на спекулантите засега нищо не може да им се направи - пазарна икономика/с тази вълшебна думичка се оправдават всички безобразия в ценообразуването/.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
"Разликата в изкупната цена на млякото е заради района, в който е добито то, и качеството на суровината. В по-бедните икономически райони изкупната цена на млякото е по-ниска" И ХОПАЛЯ КАПИТАЛА ИЗПОЛЗВА ТОВА ЗА ДА ИЗВЛИЧА МАКСИМУМ ПЕЧАЛБА ИНАЧЕ КАЧЕСТВОТО НА МЛЯКОТО ПРИ ФЕРМЕРИТЕ Е ЕДНО И СЪЩО!!!...
84
2
 
16
 
! Отговори
Лъжа преди 4 часа
От години купуваме прясно мляко от разни фермери тук в пловдивска област . Литър прясно краве мляко струва 2.50 лв . Ходя по Родопите и там цената е същата -2.50 лв за литър , овчето мляко прясно от фермерите струва 3-3.50 лв за литър и всичко това без касови бележки . Мандрите изкупуват 20% от суровото мляко а останалите 80% са от чували със сухо мляко от Чехия
83
13
 
7
 
! Отговори
Е колко е да? преди 4 часа
След издояването имаш транспорт, съхранение, обработка, отново транспорт, логистика, маркетинг и реклама, опаковка, данъци, налози, лицензи, разрешителни, осигуровки, заплати, режийни, кредити /щото то не става с джобни/, наеми и т.н. и т.н. Дори съм учуден, че е само 400%. То кило картофи като изровиш от земята ти идват на 50 стотинки ама нещо не виждам гражданите да ровят картофи.
82
5
 
5
 
! Отговори
до 87 преди 4 часа
Те русофилите така или иначе не ползват тоалетна хартия
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А добро утро. Западните вериги за хранителни стоки дето превзеха България ЕМ на малките производители и сега са само големите мандри, а те няма цистерни за мляко ...
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани а при демокрацията в ЕС и НАТО праиме тапи и заведенията са пълни.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
84, кой ти доставя кефир? Много ми трябва, за да си направя грузински хачапури.
78
2
 
14
 
! Отговори
ТЦТЦТЦ преди 4 часа
Надценката от 400% е вече в магазина,а не докато стигне магазина.Изкупната цена е 0.90 лв.Вече и журналистите не са това ,което бяха....
77
1
 
14
 
! Отговори
Някой направи ли преди 4 часа
си труда да преброи колко на брой са мутренските фирми на клона на цената на продуктите? Те само препродават.
76
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
За това и ЕлБи направиха стъпка в страни преди известно време, и пуснаха продуктите си на реалната им цена, не след дълго сготвиха шефа им с някакви измислени обвинения, уволниха го, а на негово място сложиха марионетка, която да продължава порочната практика нещта да са с 400%-ва надценка. Бяха хубави времена, когато всички продаваха кашкавал за 25-30лв/кг, а ЕлБи го пуснаха на 10лв/кг.
75
0
 
17
 
! Отговори
Е,й преди 4 часа
Това го знаем,къде е държавата да спре този грабеж?!
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
А как е във Норвегия, как е в Норвегия, някой ходил ли е в Норвегия да разкаже как в Норвегия?
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Аз затова си купувам САМО ДИРЕКТНО ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛ!! Правя си една хубава разходка веднъж на две седмици, зареждам си, хапвам гурме, и ПАК МИ ИЗЛИЗА ПО-ЕВТИНО ВСИЧКО! И да ви кажа: на Бор Чвор НИКОГА не купувайте, както и на Маноле!!!
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Това не е кисело мляко, нищо че са 20 марки. Кисело мляко имаше само при социализма.
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Руската армия повишава броя на танковете си с 1000 до 1500 допълнителни единици всяка година. Петте най-големи европейски страни членки на НАТО общо имат на въоръжение само половината от тази бройка
70
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 5 часа
Началото на 80-те е пикът на млечната промишленост у нас. Най-големия ни производител столичният млекокомбинат Сердика достига производство от 350 тона кисело мляко на ден.
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Комунистите взеха на баба ми 11 козички, 3 яренца, 5 офчички, 2 агънцета, три кравички и едно теленце, две биволички, 3 прасенца и 15 кокошчици, взривиха и мандричката и я пратиха в ТКЗСто да работи за 32 стотинки на ден!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
След налагането на санкции срещу Русия икономиката на ЕС започна да се срива. A след като Русия наложи санкции на ЕС преди години и забрани селскостопанските стоки от ЕС, Русия се превърна в аграрна свръхдържава, докато европейските фермери фалират и блокират европейските столици с тракторите ютюб : Russia Breaks All Records Again Farm Food Festival in Moscow 300 Farms 140000 Visitors