Млякото с 400% надценка докато стигне в магазина

Между 50 и 90 ст. е изкупната цена на литър
Обновена: 23 окт 2024 10:05 | 23 окт 2024 09:45, Стела Стоянова
167
Млякото с 400% надценка докато стигне в магазина
Снимка БГНЕС, архив

Между 50 и 90 стотинки за литър е изкупната цена на кравето мляко, обясни пред БНТ Елена Стоичкова, собственик на малка ферма в покрайнините на София. В стопанството се отглеждат 20 млекодайни крави.

В магазините средната цена на литър мляко е между 2,5 и 3,5 лв., което е 400% надценка.

"Разликата в изкупната цена на млякото е заради района, в който е добито то, и качеството на суровината. В по-бедните икономически райони изкупната цена на млякото е по-ниска", обясни Елена Стоичкова.

Според думите ѝ обаче това е крайно ниска цена, която не покрива разходите на производството.

"Математиката излиза, когато имаш право да продаваш директно от фермата сурово мляко на крайния потребител".

Характерния цвят на истинското краве мляко е кремаво бял, подчерта животновъдката.

Тя обясни, че за производството на 1 кг сирене отиват не по-малко от 6 литра мляко. Така той излиза излиза между 13 и 15 лева, като това не включва разходите за труд, за електроенергия, транспорт и т.н.

Според нея сирене под тази цена в търговската мрежа говори за по-ниско съдържание на мляко или други компромиси с качеството, като например влагане на сухо мляко.

Елена Стоичкова подчерта, че имитиращият продукт е трудно да се различи на вид от истинския в търговската мрежа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още по темата: мляконадценка
Още от Общество
Унищожиха много редки видове птици в Аграрния университет в Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
Качествено хубаво сирене краве 400 гр е около 12 лв А крави и изобщо земеделие животновъдство никак не е лесно
149
0
 
3
 
! Отговори
До Смях 144 преди 1 час
Една известна марка бяло саламурено сирене по БДС в тенекия (800 гр.?) се продава в една от търговските вериги за 22.49 лв. ако помня правилно.
148
1
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 час
Аман от тъпизми. 400%! Опаковайте го, охладете го, закарайте го и го продайте евтино! Но е вярно че в България благодарение на ГЕРБ и "непослушното" КЗК имаме гръцки монопол на млякото и високи цени.
147
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
...а пък в скапана комунистическа Куба всеки ден на всяко дете дават БЕЗПЛАТНО по литър мляко......Мдааааимахме крави, *** сега са само телета и прасета
146
1
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 часа
Спокойно дрогаре, няма да се плашите! Вожда и Императора Путлаpax I като мине Дунава и отново станем негова колония или направо республика от Мордор и сиренето ще е 2 рубли, яйца ще има на корем, няма да са дефицитни, месото ще е 4 рубли., тока ще е 30 копейки на месец, бензина максимум 1 рубла :))) СоциализЪма ряпа ще яде пред новия световен ред на таксиметровия шафьор. Заплатите ще са 5К рубли :)))) ЕС вече ще се е разпаднал и ще умират от глад, а САЩ половината население ще спи под мостовете
145
0
 
0
 
! Отговори
ами преди 3 часа
Ами хайде сега държавата да се самосезира и тия дето пълнят гушите в затвора. Значи потренителите ощетени, производителите и те ощетени... Само големите немски вериги на свръх печалба... това само тука го има
144
0
 
8
 
! Отговори
Смях преди 3 часа
Значи на Елена и изкупуват млякото примерно за 90ст, следователно за 1кг сирене ще отидат 6 литра и ще струва 5.40лв, как ги докара до 13-15 лв?
143
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Пъф Деди (135) Селянино, цяла Италия и Франция готвят САМО със зехтин!! Това че си проззт балканец не те прави майстор в кухнята!! Българите разбират от храна колкото шебека от физика! Ядеш гУвна а не го разбираш защото си първосигналка!!!
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
При нас едно турче е взел под наем стая под блока и продава краве мляко с автомат по 2 лв литъра!Нямате си на представа кво сирене става!!!Повече лидълско сирене-не!
141
5
 
1
 
! Отговори
до 145 преди 3 часа
В днес.бг не харесват хората, работещи дистанционно, че са предимно бачкотещи бачкери в склада и за тях на село работа няма. Не е ли нещо на терен да се бъхти, не става. Сред тях няма един с компютърна грамотност и каквото и да е.
140
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Мале Гайо Баньосс и за зехтин започна акъл да дава. В Италия и Испания- държавите с най-висока продължителност на живота в Европа, готвят САМО със зехтин. Ама Гайо Баньосс си знае там пърцуцата и сланината и си пее как зехтинът не ставал за термична обработка... Да, не става да пържиш на висока температура- факт. Но знаеш ли какво правиш, е най-доброто нещо на пазара.
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тая другарка-животновъдка ще кажа че истинското сирене лесно се разпознава но го няма на пазара така че няма какво да разпознаваме. Сирене от мляко в бг няма. В най-доброят случай го правят от полско сухо мляко и химия. В най-лошият.. не ми се говори.С вината е същото. Концентрати от винен прах, спирт(може и промишлен от Китай) оцветители и т.н.И.. 5 Хил евро на м2:):) Само уникален празноглавец какъвто е българина може да свърши такива неща.
138
1
 
10
 
! Отговори
кзп преди 3 часа
Липса на всякакъв контрол. В Гърция глобата за подобна надценка е 1000000 евро.
137
1
 
3
 
! Отговори
до 135 преди 3 часа
До Пъф Деди,ама ти сериозно ли,има салатен зехтин,има и за термична обработка,ама ган40 от къде ще знае,пишеш в стил гроздето е кисело,ако вие произвеждахте зехтин щяхте да го имате за нещо много здравословно,и е доказано че е,но злобата ви е в повече,толкова сте жалки
136
3
 
8
 
! Отговори
До 141 преди 4 часа
Написах по-долу един пост как плащам да ми гледат млекодайни крави и месодайни телета. Всичко започна нашега- купихме къща до града и айде. Дори се замислям дали да не прерастне в бизнес в един момент. И аз съм ИТ специалист по професия. Реално масово се изкупиха къщите в селцата до големите градове, че даже и прекрасни къщи в Родопите. Предимно от дистанционно работещи млади хора. Прекрасно.
135
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Навремето наистина всеки е имал крава , айде не всеки , но много хора по селата гледаха крави ,по едно-две прасета , агнета , кокошки .Забравихте ли че ЕС наложи забрана за домашно гледани животни ?
134
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Крава се гледа трудно и затова спекулират с цената на млякото. Иначе ако беше лесно и всеки си имаше крава в двора, чакайте да им купуваме скъпото мляко.
133
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Минималната надценка дори във веригите където има промоции е 100%
132
2
 
2
 
! Отговори
Червен каскет преди 4 часа
Ами добре е, така по демократично му, и ойропейско!
131
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Блейте си още, продавайте на бабите си нивите на безценица и се чудете. Радвам се, че толкова много кадърни заможни млади хора се изнесоха от града и живеят на село, че паралелно с доходоносните си занимания, и със земеделие се подхванаха. Аз съм един от тях. Плащам заплати на 20 човека се отглеждат био плодове, зеленчуци, месо, яйца, колбаси. Програмист по професия. Ако се зачетете из интернет, огромна част от био фермите са собственост на млади хора като мен. Не спете, а действайте.