Какво е йоден дефицит и намалял ли е в България?

История на йодната профилактика и защо е важна
23 окт 2024 15:56, Инна Ангелова
10
Какво е йоден дефицит и намалял ли е в България?
Снимка: Pixabay

Йодният дефицит е проблем, който макар и намалял в България, продължава да бъде актуален в световен мащаб. На 21 септември, по време на Световния ден за борба с йододефицитните заболявания, лекари отново напомниха за значимостта на този елемент за здравето.

В интервю за "Lege Artis" доц. д-р Александър Шинков, председател на Българското дружество по ендокринология, говори за това какви рискове носи недостигът на йод и как можем да го предотвратим.

По думите на специалиста йодният дефицит е геохимичен феномен, който се дължи на ниското съдържание на йод в повърхностните слоеве на почвата. Тъй като йодът се съдържа в храната и водата, които консумираме, неговият дефицит в природата води до намален прием на този елемент в организма.

Йодът е от съществено значение за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза. Тези хормони съдържат йодни атоми и ако този елемент липсва в достатъчни количества, синтезът на хормоните се нарушава. В резултат на това, организмът се опитва да компенсира недостига, като стимулира растежа на щитовидната жлеза. Това обаче не винаги е достатъчно за преодоляване на тежкия дефицит и води до възникване на т.нар. йододефицитни заболявания.

Йодната гуша е едно от най-разпространените заболявания, свързани с йодния дефицит. В миналото това заболяване е било често срещано в България, особено в планинските и подпланинските райони, където почвите са бедни на йод. Причината за това е, че водите от снегове и дъждове отмиват микроелементи, включително йода, от почвата, съобщава БНР.

Благодарение на въвеждането на масова йодна профилактика в България през 50-те години на 20-ти век, разпространението на йоддефицитните заболявания значително е намаляло. Основният метод за справяне с проблема е повсеместното йодиране на солта. Това е причината днес случаите на йоден дефицит в страната да са изключително редки.

Според доц. д-р Шинков, за да се стигне до съвременен йоден дефицит, човек би трябвало да се изолира напълно от индустриално произведените храни, тъй като в тях солта е задължително йодирана.

Въпреки че в България йодният дефицит вече не е така разпространен, профилактиката с йодирана сол остава ключов фактор за здравето на населението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от София
Терзиев: Общинската система за качество на въздуха дава 12 пъти отклонение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
от кога ж.урналист стана забранена дума..ама като им гледам писанията май само за е.бън стават
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Свинска пържолка без лук, черен пипер и без сол.....!!!!! Абе *** що не заминавате на запад към многоцверните.....!!
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Естествено , че така ще казва ЕС .За 35 години не ти ли стана ясно че не ни мислят доброто .Те ни смятат за втора ръка хора . Запада отковено иска да ни изтрепе бавно и методично , а територията ни е чудесна .Истинска държава е имало до 1989година .
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Еее така е, ЕС казва ограничете /не яжте/ сол, не яжте захар, вредни са, сега що ревете,:)) А йод сутрин рано на плажа разходки.:))
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Йодираната сол е много полезна , заради нея няма проблем със щитовидната жлеза и от там се пестяват много здравословни проблеми и се избягват много дефицити . Навремето когато имаше НРБ политиката беше насочена към здравето и развитието на нацията , сега запада само граби и унищожава .Солете си и да не ви дреме .Когато пази Боже влезете в болница каква банка ви вливат -Натриев хлорид нали ?
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Йода ти помага но солта колко ти вреди никой не казва... до какви проблеми води, както и захарта
3
0
 
8
 
! Отговори
Почна ли да ви се преди 3 часа
избистря в кухарките, защо едно време са измислили "йодирана сол"? :D
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
за йоден дефицит се знае от 100 години...............нищо ново в тая статия!!!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Започвам да си обяснявам защо всички производители и заведения полудяха да готвят безсолно уж с мисъл за "здравето" на хората. Другата крайност пък е да се използва "хималайска" сол вместо готварска.