Очаква се МС да одобри компенсации за ток на бизнеса

Ще се обсъждат и промени в Закона за бюджета
18 сеп 2024 09:07, Стела Стоянова
12
Очаква се МС да одобри компенсации за ток на бизнеса
Снимка БГНЕС, архив

Очаква се служебният кабинет да одобри промени в програмата за компенсиране на разходите на бизнеса за ток до края на годината.

В дневния ред на правителственото заседание е и обсъждане на промени в Закона за държавния бюджет за тази година.

Програмата за компенсации на ток за бизнеса до края на годината беше одобрена от правителството в края на юли след решение на Парламента.

Тя предвижда над 633 хиляди небитови потребители да могат да получат компенсации за цена на електроенергията над 180 лева за мегаватчас. Бюджетът на програмата е 245 милиона лева. Предвижда се средствата да бъдат изплатени до края на март 2025 година. За целта обаче Европейската комисия трябва да реши, че това не е държавна помощ. През август министерствата на финансите и на енергетиката изпратиха писмо до Брюксел, за да одобри мярката.

Освен промени в програмата за компенсиране на разходите за ток на бизнеса служебният кабинет ще одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет и на пет министерства. Сред тях са министерството на външните работи, МВР, министерството на отбраната, министерството на образованието и науката, както и министерството на културата, съобщава БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: токМСкомпенсации
Още от Страната
Сирийски бежанец се удави край Приморско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
Бул преди 1 ден
Високи цени на тока, повече ДДС,от Фонда за свръх печалба малко помощ за зимата за малките пчелички които внасят всеки месец, вместо наистина тока от АЕЦ да бъде само за вътрешна консумация! Но,АЕЦ като че ли,е частна компания на последък?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Йьйьднд Ниска цена = няма далавера политици и близки до тях да правят перки и солари или да държат централи, няма и кинти от акциз и ДДС(то е процент от цената) за лапкане. Висока цена = далаверата върви и пълним джобове, бюджетът има повече от ДДС за още лапкане, може и да се оправдае вдигане на други данъци и съвсем да изпълним плана. Толкова ли е трудно за разбиране? Това с природата е залъгалка за масите да не се усетят как ги въртят. Кой политик не кара кола и пази Земята от СО2?
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Йьйьднд Щото куп хора направиха ВЕИ и сега трябва да им се изкупува тока на високи цени, за да си изплатят земята и соларите и да остане печалба. Договорите са такива- 10г ще ти плащат, даже да няма потребление на тока ти. Така събират всички тези пари, дето ще се плащат, делят на средно месечно потребление и идва новата цена. Всеки заем на НЕК също така отива в кюпа. А акцизът им е жизненоважен. В бюджета повечето пари са акциз и ДДС. Затова и въртят зелени глупости да оправдаят да се вдига
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Дядо Ванчо Ако ще ти дават компенсации, трябва да вдигнат още цената за съберат повече акциз и ДДС или да вдигнат данъка на сина или дъщеря ти примерно двойно. Откъде точно да платят? България не печата нови пари сама заради борда и трябва да има приход от някой данък или да се тегли кредит. По-добре да спрат зелените простотии и усвояването по програми и подобни и да спрат да вдигат цените. В момента в ЕС големите живеят от данъци по 50-60% от БВП и теглене на нови заеми да плащат старите
8
0
 
5
 
! Отговори
Йьйьднд преди 1 ден
Значи вдигат цените понеже скъп ток ползват предприятия и производители, а щяли да ги компенсират от държавата? Е тогаз що не намалят цените след като ще им дават помощ ?!!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Ванчо преди 1 ден
За пенсионерите няма ли компенсации На кой ни остави Бойкооооооо
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
а ние нека си даваме тока от АЕца Укрия . Честито на стадото
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И както винаги трябва от ЕК да пръднат за да усетим вкуса на свободата. България държава *** на ЕС.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не е ли много по-полезно за икономиката и лесно да спрат с изграждането на ВЕИ, които трябва да се изплащат и така се вдига цената на тока, и да намалят или махнат акциза? Произвеждахме евтин ток, сега е скъп и ще плащат на фирмите компенсации, за да не фалират, от нашите данъци. Ей заради тия политики, дето са все от джоба на данъкоплатеца в джоба на спонсори и политици сме на тоя хал. Утре ще направят тока по 1000лв месечна сметка и ще вдигнат и данъците да има за "помощи".
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А така затваряйте енергийни мощности и после давайте компенсация, вместо да произвеждата бол евтин ток. Брюкселските зелки са за бесене или за гилотината
2
0
 
7
 
! Отговори
Зевс преди 1 ден
Каква е логиката с моите пари да се доплаща тока на бизнеса? Нали те са на свободната борса, на която скоро ще бъдем всички, нали цената се определя на пазарен принцип по всички ЕС правила, какъв е проблема?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
е каква е та не е държавна помощ , да не би да е партийна. С щуротията за свободния пазар това следва хиляди фирми се изнасят от Бг , а ние нека си даваме тока от АЕца Укрия . Честито на стадото

Спонсорирани публикации