Над 300 вида птици са преносители на Западнонилска треска

Западнонилската треска не е новосъздаден вирус
30 авг 2024 13:06, Гергана Попова
15
Над 300 вида птици са преносители на Западнонилска треска
Снимка: БГНЕС

Западнонилската треска не е новосъздаден вирус, разпръснат умишлено. Това каза инфекционистът доц. Трифон Вълчев в студиото на "Твоят ден" по Nova News.

Още по темата

"Трябва да отбележим две неща, за да не се всява паника. Това не е поредният вирус, пуснат от някъде. Няма нужда от конспиративни теории – този вирус съществува от 1937 година. Причинителя на вируса разширява ареала на разпространение. Не само България, но цяла Южна Европа попада в списъка на държави, в които заразата може да се разпространява. Над 300 вида различни птици са преносители. Комарът, за да предаде инфекцията, трябва да смуче кръв както от птици, така и от хора. Инфекцията не се предава от човек на човек, освен при кръвопреливане, кърмене, трансплантиране на органи и пр. Но по въздушно капков път – не", каза доц. Вълков.

Инкубационният период е от три дни до две седмици. Няма специфично лечение на заболяването, включително и чрез прилагане на антибиотици. На заразените се прилага поддържаща терапия. Няма разработена ваксина за борба с вируса при хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Общество
Психолог за рекламата на Диона: Целта е поколението, което иска да живее в бунт, в риск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама значи старите вируси излиза че не могтат да се разпръсват умишлено ли?!?!? Що за евроатлантическа логика, нещо като борбата с дерибеите на Данаил Папазов, дължащ цялото си богатство на неборбата с дерибеите.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ааа птиците, ами да се избият.:)) Е как преди нищо не пренасяха, сега птици, бозайници, прилепи, комари и...., ами цялата флора и фауна са заразни, всички със скафандри, маски, противогази и кой какво има.:))
12
1
 
10
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
Лъжат бря. Не вервайте. Нарочно пущат вируси да оди мор по народа. Ама сопа ке игра.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ееех промениха се времената - все по изобретателни стават ОНИЯ - едно време пръскаха с самолети и знаеш кат видиш кемтрейлса, ся пускат заразени комари - де ше ги видиш -бррр-фъц-уапе та и си в статистиката им
10
0
 
5
 
! Отговори
Този преди 2 седмици
вирус съществува от векове. През 37-*** е дефиниран като тъкъв.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Терзиев сега да не поиска да пръска и за птици? Хахахахахаха
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имах 9000 лева глоби за "ходене в градинка", нищо, че градинката беше моя собственост. Имам и още 5000 за ходене в чуди градинки. И 10000 лева глоба за наруена карантина... И всичките си ги навряха онея, детоми ги даваха, познайте къде!!! АЙ СИКТИР!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредна доза глупости.
6
1
 
15
 
! Отговори
Гните в ада преди 2 седмици
Tия убийци още не са решили с какво да ни затварят пак - треска ли, шарка ли и т.н. Гнийте в ада, мръсни сатанисти!
5
2
 
15
 
! Отговори
хахахаха преди 2 седмици
Западнонилската треска не е новосъздаден вирус, разпръснат умишлено. Това каза инфекционистът доц. Трифон Вълчев в студиото на "Твоят ден" по Nova News.<br><br> ДЕМЕК ИМА НОВОСЪЗДАДЕНИ ВИРУСИ,РАЗПРЪСНАТИ УМИШЛЕНО ЛИ???????????????АМИ ЕТО ЯВНО ПРИЗНАНИЕ...
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак ще трепат кокошките.
3
0
 
4
 
! Отговори
Стига паника преди 2 седмици
Аз знам за още една.
2
0
 
17
 
! Отговори
Не на нас тия преди 2 седмици
Той може да не е пуснат от някъде, ама може да бъде леко пипанат някъде и пак "случайно" да се пусне от някъде!!! После ше кажем че го е донесъл заблуден бронтозавър преплувал Ламанша!
1
3
 
23
 
! Отговори
Политкоретен преди 2 седмици
Това не беше ли точно проектът, който се разработваше в украинските лаборатории на САЩ? Как да се пренесат африкански болести чрез птици в Източна Европа?