Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън

Пилотът Алексей Мос е загинал
30 авг 2024 08:06, Петър Бойчев
500
Кой свали украинския изтребител F-16? Разследват приятелски огън
Снимка БГНЕС

Една от възможните причини за катастрофата на изтребителя F-16, която в момента се разследва, е "приятелският огън" на украинската противовъздушна отбрана. Това съобщaва украинската редакция на Voice of America, позовавайки се на свои източници в украинските военновъздушни сили.

"Разглеждат се различни версии, включително "приятелски огън" от украинската ПВО, техническа неизправност и пилотска грешка. Но точните причини ще станат известни едва след приключване на разследването", е заявил представител на ВВС на Украйна, говорейки при условие за анонимност.

В същото време източникът e разкритикувал съобщенията в медиите, че вероятните причини вече са известни.

По-рано Wall Street Journal съобщи, позовавайки се на източници от украинските въоръжени сили, че вероятната причина е пилотска грешка. По-късно CNN съобщи, позовавайки се на свои източници, че украинските въоръжени сили не смятат, че инцидентът е причинен от пилотска грешка. CNN също така добави, че международни експерти ще бъдат поканени да участват в разследването.

По-рано Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщи, че изтребител F-16 се е разбил при отразяване на ракетен удар от Русия, пилотът Алексей Мес е загинал, пише Фокус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


500
Още от Общество
Отбелязваме пренасяне на мощите на св. Александър Невски
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
421
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАТО по същия начин лъжеха за сваления от сърбите Стелт. *** ИМПЕРИАЛИСТИ НАТОВСКИ ИНТЕРВЕНТИ В СЛАВЯНСКИТЕ ЗЕМИ. НИКАКВА РАБОТА НЯМАТЕ ДА СЕЕТЕ РАЗДОРИ МЕЖДУ БРАТСКИТЕ СЛАВЯНСКИ НАРОДИ, КАКТО СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ НЕ ВИ СЕ МЕСЯТ СЪС СЪСЕДИТЕ ВИ И СА ВИ ОСТАВИЛИ НА АРАБО-АФРИКАНСКИТЕ БЕЖАНСКИ ТАЛАЗИ.
420
3
 
20
 
! Отговори
@418 преди 2 седмици
До Анонимен Защо да е обещала? Тия F16 вече сме ги платили. Какво ѝ пука на САЩ, че руснаците ще ги свалят. Тук не може да се говори и за репутационни щети. Всички знаят на колко години е дизайнът и основните механизми на тези древни кюнци. Изпадналяци, като нас ги поръчват, не, защото са очаровани от тяхната репутация, а защото са им наредили от съответното американско посолство.
419
3
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 седмици
Сами си чупят играчите са милиони, после реват , че Запада не ги бил подкрепял достатъчно.
418
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още ще горят и пропагандата ще свърши, те ако ставаха за война с руснаците отдавна да са ги пратили там и да донесат лелеяната фашистка победа.
417
4
 
19
 
! Отговори
aZ-ът преди 2 седмици
Украинците не са виновни, толкова им е акъла, в общи линии са наивни и глупави хора. Виновни са ония от САЩ дето им платят фитилите. Ще ви дадем самолети, ще се обучите за 6 месеца ?! Чакай бе , това е самолет бе , не не е Дачия? Това да не ти е баница бе ?! Имаш цялостна система на разпознаване и т.н. И резултатът е ясен - или не е пуснал ясна позивна или ония отдолу не са я разчели и са го свалили. Смях. Жалка история. Пропагандата се цепи по шевовете.
416
3
 
15
 
! Отговори
Джо Гьобелс 21 век преди 2 седмици
И Абрамсите, Брадлитата, Хъмвитата, Страйкърите, Леопардите, Мардерите и те са от приятелски огън...
415
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според западните пропагандни лъжци е абсурд да е гръмнат от руската армия, разбираемо е за доказани лъжци каквито са те от югоагресията на Клинтън насам.
414
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как приятелски огън,нали всички ракети имат системи за разпознаване "свой-чужд",освен ако не са го свалили с прашки...
413
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разбира се ,че ще е приятелски огън или най-вероятно е да обвинят пилота щото е загинал и не може да се защити..иначе ако кажат,че са свалили руснаците още на първият полет,нали всяка държава която е закупила такъв самолет ще каже за какво са им такива щайги и бизнеса със супер,дупър хай-тех американска техника отива на кино...
412
1
 
5
 
! Отговори
На Ф-16 преди 2 седмици
Трябва да летят пенсионирани асове от НАТО за ,,хубави пари,, а като прочета ,че пилота се казва Алексей или Иван Ми е само жал за човека !
411
13
 
2
 
! Отговори
Qwerty преди 2 седмици
400 коментара от цвuлeщu руски npacema и в нито един не споменават новината да я има в някой руски телеграм канал или сайт. Нали само там е достоверната информация,cвuнчуги? Накрая да не се окаже верно пилотска грешка. Тамън се наежихте. Малките ви чypku аха да станат хаххаа. А върнахте ли Курск днес? Унищожихте ли долара или изпепелихте ли Америка? Колко войници на НАТО загинаха днес,защото руските пак гонят 1000.. и така 900 дена,умножавайте.
410
0
 
11
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 2 седмици
и 15 милиона рубли отиват при... ? (това е наградата за първата Ф16-ка) :):)
409
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
F16 ги свалят лесно! Жалко за погубените млади животи!
408
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Недоимперията РАСИА: знаме - от Холандия, герб - византийски, химн - интернационал", територия - на Златната орда на Чингис, главнокомандващ - монгол. население - блатен планктон, расийски език - изкилифинчен старобългарски, история - фантазии на душевно-болни сатрапи като Сталин и Путин. Вечен крепостен затвор,управляван от нерасиани.
407
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може руска ракета да е свалила еф16ката , но по погрешка понеже Русия е обещала на САЩ да не пипа ефките. Странна война е тая.
406
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чудесна новина.Дай Боже всеки ден такива.
405
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То украинските фашисти свалиха самолета ,тия гадове са мислят че самолета е руски))
404
0
 
15
 
! Отговори
НАПОМНЯНЕ преди 2 седмици
КОЙТО И = 1,7 МИЛИОНА УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ,СЪЩИЯ,КОИТО УНИЩОЖИ КАЛПАВОТО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ,ДО ТУК ЗА 300 МЛРД.$ , ......КОЙТО УНИЩОЖИ И ВЧЕРА СКЛАДА С ПРИМИТИВНИТЕ ШАДОУ, И ЗРК ПАТРИОТ ДНЕС В ОДЕСКА ОБЛАСТ !!! СЛАВА НА РУСИЯ !!!!
403
1
 
12
 
! Отговори
ДО 412 преди 2 седмици
РУСКИТЕ САМОЛЕТИ СА НОМЕР 1,В СВЕТА НЕГРАМОТНИ ЧОВЕЧЕ , И С УНИКАЛНО ВЪОРЪЖЕНИЕ,,РЕБ ,И БРЛС !!! ПОНЯТНО О-ЛО ? СПРАВКА ИСКАШ ЛИ В ДЕТАЙЛИ ?
402
17
 
2
 
! Отговори
За един самолет преди 2 седмици
врява до небесата. Проверете в нета колко руски таралясници дадоха фира по времето на соца, за да разберете за какво иде реч. Само загиналите пилоти са над 500. Брат ми, който избяга в Канада, притежава списъците с имената на загиналите наши пилоти и ги публикува.