Ще обменяме евро в пощите след приемането му

Услугата ще е безплатна за срок от 6 месеца
18 юли 2024 09:52, Анисия Иванова
58
Ще обменяме евро в пощите след приемането му
Снимка: БГНЕС

След въвеждане на еврото в България в пощенските станции ще може безплатно да се обменят левове в общата европейска валута, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Правителството възложи на „Български пощи” да извършва услуга от общ икономически интерес –  обмяна на каса на банкноти и монети от левове в евро за срок от 6 месеца, считано от датата на приемането ни в еврозоната.

По този начин се осигурява лесен и достъпен начин за обмяна на банкноти и монети от левове в евро в населените места, където няма офиси или клонове на кредитна институция. „Български пощи“ ЕАД разполага с над 2700 пощенски станции, включително в труднодостъпни райони. Те обслужват 5,6 милиона българи. 1921 от станциите се намират в малки населени места с общо население над 1,4 милиона жители.

Предоставянето на тази услуга в малки селища, в които няма друга алтернатива, ще създаде удобство за гражданите, спестявайки им време и средства за пътуване до големите градове, отбелязват от правителствената пресслужба. Те уточняват, че дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 лв. до 10 000 лв. на ден е необходима предварителна заявка, и то само в определени пощенски клонове в страната.

Във връзка с предоставянето на новата услуга ще се осигури оборудване на 2275 работни места в пощенските станции, в които ще се предоставя услугата, отбелязват от правителствената пресслужба.

От пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията информираха, че във връзка с това в момента се разработва план за обучение на около 2500 служители, подготвят се и обществени поръчки за закупуване на броячи, камери за видеонаблюдение и друго оборудване.

"Български пощи" разполагат с най-голямата логистична мрежа в страната и тяхната роля ще бъде ключова за плавното преминаване към общоевропейската валута в малките населени места. Аз съм убеден, че доверието, с което се ползва пощенският оператор, допълнително ще допринесе за гладкото протичане на процеса“, подчерта служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков след приемането на решението на правителството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До не ви ли стиска?... В Хърватия Kaufland.hr- моля отворете сайта на тая верига а също и брошурите- цените са като тук- не си измисляй!
31
2
 
18
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
29, ама то вече стана. Проблемът обаче беше, че досега трябваше да сме в еврозоната. Ние не сме, цените станаха почти двойни и забавиха темпа. Ето, сега докладват 1-2% инфлация. Обаче чуе ли се, че ще влизаме в еврозоната, цените от овонще тръгнат нагоре. То това е и идеята, да се използва всяка политическа и икономическа промяна ,а заграбване на още пари от стадото.
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21 Защо няма референдум? Защото след референдума от 2005 във Франция за ратифициране на конституцията на ЕС и резултат не, с който политиците така или иначе не се съобразяват, вече в ЕС референдумите са забранени. По-лесно е да ни кажат, че народът иска нещо или за народа го правят, отколкото хората да им гласуват идеите и да се чудят как да мажат, защото е видимо, че никой не ги иска. Това е. 40% подкрепят НАТО примерно. Останалите 60% не се говори за тях и т.н.
29
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не стане една стока примерно струва 2 лв след промяната да, струва, 2 евро което е 4 лв
28
4
 
9
 
! Отговори
Име преди 1 месец
До 26, заливащата ни информация за НАТО и ЕС са новини, а за Русия, Хамас и срещу ковид информацията е пропаганда и конспирация. Без лустрация или военно положение няма да се оправи България!
27
4
 
10
 
! Отговори
Никакъв фашизъм още преди 1 месец
Наследникът на окупационните райхсмарки . Еврото.
26
5
 
13
 
! Отговори
Пряко преди 1 месец
До 6, нямаме икономика, но резервът на БНБ е обещан и от Европа си го искат!
25
3
 
19
 
! Отговори
до 20 преди 1 месец
И за НАТО вървят някакви пошли реклами по радиото.... а се присмиват на съветската пропаганда. Отдавна я минаха съветската пропаганда по пошлост и ярост. Не съм си представял, че ще доживея времена, в които мафията управлява държавите и преподава морал от гнездата на корупцията. Няма такъв цирк.
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая дъвка евро никак не върви в най бедната и подследна страна от ЕС по богатите що не щат?????
23
2
 
19
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Явно вече нашите "хубавци" са се договорили да прехвърлят на БНБ резерва към ЕЦБ.
22
4
 
15
 
! Отговори
Скептичен преди 1 месец
Никакво Евро, да си остане Левчето, а тия които искат еврото ще останат на заплата в ЕЦБ и ще ни вземат банковия резерв от ЕС и ***-евроатлантици ще станат много по богати. Сега Хърватия вдигнаха ръце от високи цени.
21
5
 
21
 
! Отговори
Ивза преди 1 месец
Абе хора с малко ум,чакайте да го приемем.Защо няма референдум за толкова важен въпрос за хората. Ще цъфнем,ама сигурно няма да вържем.Срам.
20
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Новините за еврото са защото има дадени 10 милиона за рекламна кампания за еврото . Ако е толкова добро , защо го рекламират ? Когато свършат тези 10 милиона , ще свършат и статиите и предаванията за еврото
19
4
 
12
 
! Отговори
Лъжливото овчарче преди 1 месец
"Евро, евро!" крещяло момчето и никой вече не му обръщал внимание :D Няма кака да не се изсмее човек на тия статии. Тия от които зависи решението излизат със становище, че няма да ни вземат, а тука вече ще махнат левовете още малко. Абсолютна глупост.
18
12
 
10
 
! Отговори
ДА на еврото ! преди 1 месец
Не на рублата !!!
17
11
 
14
 
! Отговори
Х преди 1 месец
еврото ще го приемем колкото и да не ви се иска. Цените ще се вдигнат за няколко месеца заради алчните тарикати собственици на магазини. Сърдете се на тях. Българи са...
16
1
 
5
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
А къде изчезна поста за 2500% инфлация?
15
10
 
11
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Спокойно, еврото няма да бъде прието никога. Просто няма да има ЕС, за да има и Евро. Другаря Путин действа по въпроса. А другаря Байдън го подкрепя всячески.
14
6
 
15
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
А кой каза, че ще приемаме еврото?
13
7
 
21
 
! Отговори
Родопа не Европа преди 1 месец
Евро ще съсипе окончательно и без това не много цътяща икономика в Чалгаристан.