Димитър Радев: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас то липсва

На Хърватия то донесе увеличение на кредитния рейтинг
27 юни 2024 09:13, Стела Стоянова
73
Димитър Радев: Влизането в еврозоната е политическо решение, у нас то липсва
Снимка БГНЕС

Влизането в еврозоната ще направи България по-голям бенефициент, отколкото досега. Тоест, очевидно, когато участваш в един такъв съюз и в неговите различни механизми, имаш някакви ангажименти. Но това, което плащаш като ангажименти е по-малко от това, което получаваш.

И данните тук са категорични: присъединяването на Хърватия им донесе автоматично две степени увеличение на кредитния рейтинг. И това се измерва с много пари, заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред БНТ.

Преди Хърватия да влезе в еврозоната, ние бяхме с по-добър кредитен рейтинг от тях, сега сме с по-нисък. 2019 г. двете страни се движеха заедно, през 2020 г. пътищата се разделиха, и това стана в деня, в който беше обявено решението, и беше точно деня, в който започна политическата криза в България, допълни Радев.

Това, което липсва у нас, е подходящата политическа рамка, за да се задвижи този процес. Не става въпрос за технически процес, а за политическо решение. Важното в този процес е това, за което сравнително малко се говори - ясна идея за посока и принадлежност на страната. Иначе в чисто практически план промените няма да бъдат толкова драматични, колкото някои хора се опитват да ги представят. Хората дори няма да ги почувстват, допълни управителят на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Общество
Как и за какво да внимаваме при гръмотевична буря?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Не е политкоректно, направво да каже, че бокоишиши саботират приемането ни в ЕЗ, докато пред мисирките късат ризи и косми от косматите гърди, че са евроатлантици.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То няма смисъл, лева е обвързан с еврото, здрав валутен борд, но като не могат да измислят нещо ново политиците, почват в друга насока да лъжат простолюдието :))
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И защо като влезнем там ще ни дават повече. Ето сега нали е пак лев и евро, а не ни дават. Явно има някаква уловка която не се казва и се крие. Кредитния рейтинг са заеми а не са помощи така че държавата само задлъжнява но тогава ще фалира а няма да е по-добре. Радев като държи $ значи е предател и работи срещу лева и трябва да е в затвора а не в БНБ.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ЗА ЕВРОТО ЗА НАТО ЗА ЕВРОПА
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
18, прочети 17.Това решение беше взето точно от народа 1997ма с гласуване.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аман от политически решения по важни въпроси, без никой да пита избирателя. После защо избирателите все по-малко гласували и защо гласуват за странни партии. Явно мнението на избирателя е без никакво значение.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До ЕжкоНе работят така международните договори. Имаше 85% народно решение 1997ма, когато изхвърлихме жалките ви господарчета от парламента, и гласувахме за приемане в ЕС,НАТО, Шенген и Еврозоната.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Голям бенефициент" ще ни направи еврото, няма що! Като вкарат Украйна в ЕС 20% от всички финанси на ЕС заминават натам. Това е официално оповестено, като при въпроси "Откъде ще дойде това допълнително финансиране?" отговорните фактори мънкат и нямат решение. Такива пропагандатори, като този все още считат, че ядем доматите с колците.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Герои на Чалгария, да живее Свинския Триумвират! Няма нищо по-европейско от това да ви управляват три прасета! Искаме да вкарате цяло стадо прасета в парламента, за да бъде истинска европейска демокрация и клуб на богаташите!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Прекият саботоьр на влизане в еврозоната се явява ППДБ! Изглежда са руско прокси!
10
6
 
7
 
! Отговори
Ежко преди 5 дни
Влизането в еврозоната трябва да е всенародно решение,не политическо и трябва да се вземе на база референдум!
9
1
 
1
 
! Отговори
ВЛИЗАНЕТО преди 5 дни
Ни в Европа е политическо недоразумение. Тези от гепи тупито шишко тръпото са манипулатори. Само ни облъчват, че ето на днес утре сме и euНо никога не казват истината. EU през крив макарон.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ние сме единствената може би страна в света, която има валутен борд, но политиците вече се чудят какво да излъжат народа :)) Като приемем еврото и отхвърлим българския лев, сигурно ще цъфнем и вържем :)))
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А нещо да се каже за нулевите лихви по влоговете и осигуряване на безплатен ресурс на банките с ограничаване на разплащанията в брой? Или пък за облагане на свръхпечалбите на банките, след като вече се взеха мерки за берачите на гъби и билки?
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
На изрожденците, кратко обяснение. Вързани сме с Еврото от 1999, някои от вас дори не са били родени.Условието за борд и влизане в ЕС беше и интеграция в еврозоната при достигане на задължителните цели.Стига мрънкахте. Не, не искаме лева. Ако се откачим от борда, валутата ни ще има покупателната способност на африканска държава. В момента сме втората най-силна валута на планетата след долара.
5
6
 
7
 
! Отговори
Не искаме преди 5 дни
Нито НАТО, нито ЕС!Искаме РЕФЕРЕНДУМ !
4
8
 
3
 
! Отговори
Бат Ради да ви обади преди 5 дни
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Наода няма ли думата .Пак ли трябват масови протести за да ни чуят
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Полша как се оправя без еврозоната, Чехия и Румъния също, ама от нема накъде сега за еврозоната се хванахте политиците, не искате българска валута, не искате лев... :)))
1
3
 
11
 
! Отговори
българина преди 5 дни
най сетне изплюхте камъчето, точно затова никой не е казал нито една икономическа полза от това икономическо решение, защото е политическо. Освен да загубим суверенитет нищо друго няма да се случи. Властта само грачи хубаво е, ама кое му е хубавото, да закриеш бнб и чакаш на ецб? България ще умре в този ес да си знаете, а ецб ще загаси лампите буквално