Каква трябва да е заплатата ни? Поне 1873 лв. за сам работещ, 3372 лв. в тричленно семейство

Според КНСБ 1080 лв. трябва да стане минималната догодина
Обновена: 23 май 2024 13:53 | 23 май 2024 11:23, Петър Бойчев
157
Каква трябва да е заплатата ни? Поне 1873 лв. за сам работещ, 3372 лв. в тричленно семейство
Снимка БГНЕС

Най-малко 1080 лева да бъде минималната работна заплата от догодина. Размерът се очаква да е такъв, за да се достигне минималното възнаграждение, което трябва да е 50% от средната заплата у нас.

1080 лева не са достатъчни, за да живеят хората нормално, тъй като след удръжките заплатата е 838 лева, а прагът на бедност е 526 лева, каза областният координатор на КНСБ в Монтана Мария Лазарова в ефира на NOVA NEWS. Тя посочи, че човек трябва да получава заплата от 1454 лв. чисто, а за работещ в тричленно семейство нетната сума трябва да е 2616 лв.

Един работещ има нужда от 1454 лв. или 1873 лв. брутно трудово възнаграждение. При един работещ родител в тричленно семейство следва неговият брутен доход да бъде не по-малко от 3372 лв. за тричленно семейство – двама възрастни, работещи, и едно дете до 14 години. Това са изчислили от КНСБ, които представиха данни на наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение към март 2024 г.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров наскоро изчисли, че в периода март 2023-март 2024 г. издръжката на живот е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек. Общо 65,3% от работещите българи не достигат заплатите за издръжка, а с трудови възнаграждения до 1000 лв. са 32,1% или 820 хил., българи, това са т.нар работещи бедни, обясни Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от Общество
Киберсигурност: Защитени ли са децата в интернет?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
8
 
! Отговори
До 53 и 54 преди 4 седмици
Не съм гербав и не казвам, че е било идеално, но беше много по-добре отколкото при служебните на рундьо или при подмяната. Ало бях гербав, нямаше да се оплаквам, защото те и сега си живеят добре. Говоря за обикновения човек. Тогава се палели... А сега по-различно ли е? Всеки ден убийства и самоубийства. Страшен напредък, няма що...
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ехехех--Смешен ли си,жалък ли си, не зная какво да ти кажа!
59
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз не искам да съм милионер, а да имам достатъчно пари, за да мога да си позволя прилична квартира и спокойно да отгледам две или три деца (нали се оплаквате, че раждаемостта била ниска?). Не искам разни болни мозъци да ми обясняват как трябвало да съм работещ беден, понеже не съм бил айти или депутат. Сферата ми е зле заплатена, а много често и никак не е платена, но ми е на сърце и искам да се занимавам с нея. Готов съм да работя нещо друго, докато трупам опит по моето си.
58
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ревете да вдигате заплатите, ама с това и цените се вдигат. Просто няма как да живеем в охолство. И 5 хиляди лева минимална заплата да направят, то като вдигнат цените на тока, водата, храната тройно, все си тая.
57
3
 
3
 
! Отговори
Зелю преди 4 седмици
На мен само бялото ми е 1500 лева. Какви ги дрънка тоя!?
56
0
 
7
 
! Отговори
А какво работят преди 4 седмици
Депутати президент и всякаква държавна *** за да ми взимат по над 10-15-20 бона на месец е това е най важният въпрос за тази ши ба на Държавичка политически въпрос номер 1 от национално значение!
55
6
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 седмици
Колкото и да е заплатата,веднага ще се вдигнат цените на всичко и пак ще си бъде по старо му.Учете повече и работете по добре платена работа
54
3
 
16
 
! Отговори
Добре беше преди 4 седмици
Да при ГЕРБ много добре се живееше, мизерия, ниски пенсии, мафията си беше направила държава в държавата, поръчкови убийства срещу неудобните, хора се палеха, 1 милион избягаха в чужбина, много добре беше, наистина.
53
2
 
8
 
! Отговори
До 47 преди 4 седмици
Ало,гербав,не се съмнявам,че си си живял добре.Освен вас,гербавите,никой друг не живееше добре.Резултатите са налице.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Слаба работа си с тези минусчета и плюсчета. Можеш и по-добре. Поне 20 минуса искам да ми сложиш!
51
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
Абе долу горе е така, ама и 14534 лева да взема сам човек, винаги ще намери де да изхарчи тия пари. И пак няма да му стигат. При такава заплата, тръгне да събира за апартамент, после за Ролс Ройс и накрая ни РР, ни апартамент, че банките му ги взели.
50
3
 
4
 
! Отговори
Заради Комутистите преди 4 седмици
Включително и тия комунисти след 89та баба и дедо много работеха и все едвам свързваха двата края а родителите ми също едвам храна успяваха да купят Ви го Тура У българските *** Пи4ки ДСароМутренски политически трупове от 44та насам!Лош руски матерял!!!!
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този какъв трудов стаж има досега? С какво е бил полезен за българската икономика? Цял живот в синдикални организации, ала-бала, клатене на краката и празни приказки.
48
2
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 4 седмици
До Анонимен,толкова си нагъл,че нямам думи,искаш 4500 евро,къде в Европа има такава заплата,там масово хората с 1200-1500 плащат къща,кола,образование,сметки,данъци,а нашия без да си е мръднал пръста му се прищели повече от 4000,при положение,че нищо от горе изброеното не плащате,всичко ви е безплатно-ток,вода,храна,не си знаете имотите,по наглост и без с ра мие никой не може да ви стигне,самозабравихте се,напълниха ви главите с това,че сте богоизбрани и за такива се смятате
47
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Един и същи психично болен е надраскал 90% от коментарите. Разбрахме, че не харесваш ББ. Ай спри се вече! При ГЕРБ се живееше що годе прилично. Откакто рундьо вдигна юмрука, всичко тръгна на зле.
46
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мен ме е срам, че баба и дядо починаха като клошари заради подобни на този велик капацитет. Не са ни винавни руснаци, американци, македонци, виновни са около хиляда бойковски ***, които ни карат да живеем като блуждаещи елементи. Ако не си ром или гербераст, трябва да умираш
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами, вижте какво нещо са и българските работодатели! Във Робовладелци са се превърнали! Гледат на работниците си като на парче месо- само за труд, експлоатация. Да има как 50 лв заплата да ти дава, ама да ми бачкаш 12 часа! От нищо нямат страх! Как да имат, като създадохме условия да са защитени и покровителствани от политическата върхушка и няма мърдане! Да не говорим какви шмекерии вършат с обществените поръчки.
44
3
 
5
 
! Отговори
AAAA преди 4 седмици
До КрисиИпотеката и лизинг на нова кола не са задължителни, а лукс :) А относно 900 лв за чстна градина, не се прай щото държавата даваше по спомен към 600 лв за не приетите. Като ти е скъпо няма да живееш у София, а на село !
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
1453лв нетна заплата. 742 Евро. С такава заплата не можеш никога да си купиш жилище или нова кола. За да достигнем стандарта в развитите държави средната заплата трябва да стане около 9000лв.
42
1
 
16
 
! Отговори
Angel преди 4 седмици
Този гиздав селянин на снимката няма 1 ден трудов стаж! Цял живот синдикалист = едно врезе ЗКПЧ - в превод Заместник командир по политическата част.