Светът е на ръба на катастрофа, задава ли се нова война?

Новият конфликт е между Израел и Ливан
Обновена: 22 юни 2024 19:34 | 22 юни 2024 19:34, Инна Ангелова
132
Светът е на ръба на катастрофа, задава ли се нова война?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш сподели, че светът е на ръба на катастрофа и се задава нова война, посочвайки рисковете от потенциален опустошителен конфликт между Израел и ливанската организация „Хизбула“.

Ръководителят на шиитската милиция Хасан Насрала предупреди, че „Хизбула“ е подготвена за пълномащабен конфликт с Израел и може да нахлуе в северните територии на еврейската държава в случай на по-нататъшна ескалация.

Изявлението на Гутериш дойде след като Хадж Сами Талеб Абдула, един от висшите командири на групировката, беше убит при израелски удар срещу Южен Ливан миналата седмица.

„Един необмислен ход – една погрешна преценка – може да предизвика катастрофа, която далеч надхвърля границата на въображението“, каза генералният секретар на ООН пред репортери на пресконференция, добавяйки, че „светът не може да си позволи Ливан да се превърне в следващата Газа“, се казва още в изявлението на Гутериш.

Той призова и двете страни „спешно да се ангажират“ с мира.

„Светът трябва да каже високо и ясно: незабавната деескалация е не само възможна, тя е от съществено значение. Няма военно решение“, каза той и добави, че много хора вече са загубили живота си или са били прогонени от домовете си както в Ливан, така и в Израел.

Мироопазващите сили на ООН на място вече „работят за деескалация на напрежението и помагат за предотвратяване на погрешни преценки, в изключително предизвикателна среда“, добави генералният секретар на ООН.

След размяна на ракетни удари между Израел и „Хизбула“ над 53 хиляди израелци и още около 100 хиляди ливанци напуснаха домовете си за последните девет месеца.

По-рано тази седмица външният министър на Израел Кац заплаши, че Тел Авив е „много близо“ до решение, което ще „промени правилата на играта“ срещу шиитската милиция.

Също така САЩ са станали „все по-загрижени“ за перспективата войната между Израел и Хамас да се превърне в по-голям конфликт в Близкия Изток, включващ „Хизбула“ и потенциално американски войски. Служители на Белия дом обвиниха израелския премиер Бенямин Нетаняху в коментар за Axios тази седмица, че възпрепятства усилията за деескалация с твърденията си, че Вашингтон задържа оръжия за Израел, но Тел Авив е получил уверение от държавния секретар Антъни Блинкен, че администрацията на президента работи да убеди Конгреса да разреши оръжейните доставки.

Израел започна масирани бомбардировки и нахлу в Газа през октомври миналата година в отговор на атака на „Хамас“. Палестинската групировка плени 251 израелци и заяви, че ще ги размени срещу палестинци, държани в израелски затвори, сред които палестински жени и деца.

Деветмесечната офанзива на израелската армия, която включваше тежки бомбардировки и сухопътна инвазия в Газа, отне живота на 37 500 палестинци, според палестинското министерство на здравеопазването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: войнаООНИзраелХизбула
Още от САЩ
Първо в Луизиана: Ще позволят кастрация на педофили
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
8
 
! Отговори
Никос преди 4 дни
ООН е една безсилна и ялова уж организация.Никой нито се вслушва, нито се съобразява с някакви криви решения.Празно говорене.
109
1
 
8
 
! Отговори
To: Инна Ангелова преди 4 дни
Инна, дали не си пропуснала някой и друг факт от "атаката" на Хамас?Над 1200 жители убити в леглата си, жени, деца и възрастни. Изнасилни жени, отвлечени, обезглавени и изгорени живи! На твое място бих се срамувал и бих сменил професията си
108
8
 
10
 
! Отговори
сравнението преди 4 дни
Изхода за света е един-ИМПЕРИЯТА НА АНТИЧОВЕЧНОСТТА- САЩ ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕНА!
107
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Близкият изток ни очаква нещо страшно.Израел ще удари с пълноценни ядрени бойни заряди Ливан и Иран а Зобитата а АлехуАлляху ще подивеят из целият свят ,особенно в Европа,Сащ и тн.
106
1
 
12
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 дни
Не ми се коментира а и няма смисъл, защото Светът е полудял
105
1
 
24
 
! Отговори
Миротворци преди 4 дни
Миротворците на ООН се опитват да успокоят ситуацията ..."Миротворците" от САЩ, обаче ... Освен че "загрижено" пласират оръжие ...
104
2
 
8
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Криете от Трибунала и от ЕС и ЕК и НАТО защо над някой гробове снега се топи по-бързо!
103
3
 
6
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Последно и спирам: Закона е закон само ако е валиден за всички. Оттам идва и юридическата максима: Dura lex, sed lex! И един такъв случай да е се наказва с един килотон по СТАРТ!
102
5
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
На юг от Стара планина разбирате ли понятието: Hello savages! Защото според международната общност не признавайки международното и националното право сте точно такива....диваци в гората извършили 11 смъртни гряха по военен закон!
101
6
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Сега много хора биха оспорили този един килотон. Аз обяснявам докато аз и другите военнопленници на международната общност се опитвате да ни замете под килима, държите се все едно ни няма, репресиите върху нас продължават, насилието продължава друг отговор от мен към диваци няма да има освен: Хайде *** на юг от Стара планина и прав ви път без столица!
100
2
 
3
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Причини две: Употреба на радиоактивни изотопи срещу цивилно население! 100 факт!"Изгубили" са си Хартите за правата на човека и Женевската конвенция.И заради това 500к българи отказваме гражданство на Република България ъъъъ Салуса Секундос и гласуваме за един килотон наказателна мярка!
99
5
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Кажете на София, че моят отговор от половин килотона се вдига на един килотона!
98
6
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
И оттам прозвището му Лито Справедливия - подсказка Гърни Халил е от тая освободена робовладелска колония.... И Лансрада разбирайки какво ставало на тая колония никак не били доволни, императорът искал да замете случилото се под килима, ама Атрейда не му оставил тая възможност....И тъй се случило , че Атрейдът получил пръстена на Орела за средна династия, Каладан за собствена планета и тая колония ...
97
5
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Та Атрейда , заедно с другите сардукари получили заповед да дозатъркат тая колония ...и Абулурд 2 Харконен бил там.... Ама Абулурд великия страхливец прибрал тежките оръжия да направи касапницата по-голяма и кръвопролитието по-голямо! Какво направил Атрейда - останал сам с кораба си вместо да изпълни заповедта се отцепил и нюкнал робовладелеца на тая колония , а не самата колония. Лансрада останал без една велика династия....
96
4
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Приказката е друга. Лито Справедливия, бащата на Лито и Виктор Атрейдес, внук Пол (сложна история) едни футуристични Ромул и Рем - също макар и братовчед на Императора от Корино е сардукар! И той на Салуса Секундос и как Атрейдите стават средна, а не малка династия! При потушаването на един бунт в една затворническа колониална колония! Където един път не били Харконите, а Ордос или Кси дето изпотрепали половината колония с репресии....
95
1
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Ти остави моя молитвеник, той е скромен в стил Хатори Ханзо, ама молитвеника на 140 + суверенни държави....
94
1
 
1
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Искаш ли да ти кажа още няколко лафа между мене и следователя! Сардукар е толкова нагъл, че все едно постоянно се държи като в оная песен: Your the only thing in my way, your the only thing in my way.... Всъщност не е така, цялото международно право е на пътя ти въоръжено до зъби и ако не заобиколиш ще играе молитвеника!
93
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Такива са правилата на военния съд! Всяка обида от по-горен чин на капитан майор ще бъде разглеждана от съда. Мерете си приказките, делата, законодателните и банкерски капанчета неуважаеми сардукарчета. Старшииии как мразя сардукарииии! Особено тия в Банка ДСК! И мародери на всичкото отгоре....
92
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Аз съм офицер и независимо дали ви харесва или не само старшията и Трибунала имат право да ми отнемат личното оръжие, особено ако е дефинирано като произведение на изкуството, което имам право да притежавам и изработвам според образователния си ценз в приложни изкуства! Всяка обида от под чин капитан майор се санкционира според закона, всяко мародерство от офицер се санкционира според закона!
91
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 4 дни
Та майтапа между мене , следователя и старшията е, че няма ги хфанем всичките ама поне едно 80% , защото и мъртвия сардукар не е мъртъв сардукар. Майтапа идва от там, че понеже Салуса Секундос е затворническа планета и всичко е на кланове и те са в постоянна война помежду си , колкото и пъти да предложиш сардукар ще му намериш оръжие , я гарота в обувките. И даже и да го убиеш не си му махнал капаните дето е сложил на територията си!