Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия

Това заяви историкът Евелина Келбечева
21 апр 2024 20:45, Нели Христова
506
Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия
Снимка: БГНЕС

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви пред bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 44, само да те попитам.А паметниците на родата ти,къде да ги преместят?? В Музея ли? Ако е така,кой ги познава освен теб??-:(
52
2
 
1
 
! Отговори
Гоморашнико преди 4 месеца
58 Гледай второто освобождение и после ви говори кой променял история и тн
51
3
 
15
 
! Отговори
Комплексиран преди 4 месеца
Колко пъти трябва да се обясни на българина, че историята/миналото не може да се промени, каквото и да направи човек. Но за това пък, може да я помни и да си извади поуките за в бъдеще. Ако българина знаеше смисъла на думата паметник, нямаше да ги руши с идеята, че чудодейно ще се премени и ще стане друг.
50
7
 
11
 
! Отговори
ДЪРТА УРУСПИЯ преди 4 месеца
СТРАШНА ГРОЗОТИЯ, ПРОДАЛА СЕ НА ТУРЦИТЕ ЗА ПАРИ
49
11
 
3
 
! Отговори
Историка преди 4 месеца
55 Ама чакай бе го мо раш ник комунистите заличиха и поругаха българската история на 1300 години!
48
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Неблагодарниците не си знаят родословното дърво, вие очаквате да знаят история на България. Народ, който се срамува от историята си и я заличава или изопачава - ще се самоунищожи.
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хаахх - Естествено с оръжие ще бъдат и с войнишки дрехи. Дошли да ни освобождават, не на гости.
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами Това е Историята НИ! И е Кощунство,че " Някой" иска да я промени!!!-:( Ами такава е! Че днес клекнахме на " Запада", какво ни е " виновна" историята?-:( Това че ще я променят въпреки Протеста на българина какво? Ще спим по спокойно ли?-:( Оказва се,че българина и Почитта му към Историята му,е по важна от " днешните политически нагаждания"!! Аз съм Против Събарянето на паметници!!! Щото паметници Мнооого в гробищата !-:(
45
14
 
5
 
! Отговори
Копейкин преди 4 месеца
Ех как искам пак да дойдат братята руси с танковете. Да ни раздадът ватенки и *** и да си казваме два пъти в годината " Честито баня" Иван ванючии да здеаствует!!!
44
12
 
10
 
! Отговори
Хаахх преди 4 месеца
И всичикте 185 паметника са все с оръжие в ръка и воинишки дрехи,да напомнят на раята какво ги чака ако недигнат глава.И точно това се е случвало.
43
4
 
17
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
Ей тЪка започна войната в укрия.... краварите плащаха добри, да не кажа много добри заплати на над 300 000 укри в непеота да им промиват мозъците срещу Русия от 1991 година насам... ===))) и ся ко тана, цели поколения млади укрета са могилизирани или избягали...
42
16
 
6
 
! Отговори
Demolition Ralf преди 4 месеца
Всички паметници на комунизма не трябва да се слагат по музей а трябва да бъдат показно унищожени и поругани като символ на Освобождението на България от Комунистическо и руско робство!!!!Ако все пак искате да има някакво достойнство този народ.
41
8
 
4
 
! Отговори
Шампиони сте преди 4 месеца
Opku в Източна Европа в Гетото, да не мислите че такива грузптии има. в Испания, Франция и тн!
40
4
 
13
 
! Отговори
ТУРСКАТА АГЕНТУРА преди 4 месеца
ПАК НАПАДНА РУСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ > КРАЙНАТА ЦЕЛ НА ТУРЦИЯ Е ДА СРУТИ ПАМЕТНИКА НА ВРЪХ ШИПКА
39
1
 
13
 
! Отговори
Коментар преди 4 месеца
Всички, които "праскат" подмятания на ишлеме ще разберат същината на нещата, когато се сблъскат с реалността в живота. Нито наркотици нито пропаганда ще могат да ви заблудят. Истината ще дойде по суровия начин за да я разберете. Без да искам да да ви депресирам, но ще ви цитирам един скъп за мен човек. Той в края на живота си ми каза.."То за нас вече се е видяло, ама вас какво тегло ви чака... дупе да ви е яко......!"
38
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички паметници на Съветската армия трябва да бъдат преместени в музей на соц изкуството, ако това изобщо е изкуство. Въпрос на време.
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом нема битка значи никой в бг не иска да се бие със СССР или доброволно сме се ги приели а не е окупация. Що не са се били като е окупация. Тия учени са менте. Малко са паметниците за СССР и трябва да са поне 10 пъти повече и мавзолеи на Лелин и Сталин и Путин.
36
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те онези "герои" в Украйна така събаряха паметници, ръчкаха Руската мечка не спряха да провокират и издевателстват с Рускоговорящите. Но когато Руснаците им отидоха на гости и им напукаха празните кратуни ореваха света колко бой са изяли. Същото ще се случи и в България. Руснаците не ни закачат а нашите .алоумници не спряха с конфронтациите, гонене на посланници, събаряне на паметници, налагане на санкции и антируско говорене. Само не знам като дойдат колко от вас ще отидат да се бият ?
35
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фанатичка. Утре ще каже, че и Опълченците на Шипка са измислица. След това ще бутнат и Епопея на забравените... То бива, бива чуждопоклонничество, но това е фанатично. Даже зелена карта не се дава за българи. Те не искат да чуят за нас, ние се натискаме да ни харесат американците. Междувременно от мразещи всичко руско заради Киро и Асен намразихме САЩ.
34
16
 
10
 
! Отговори
ЛейтенантФонВицланд преди 4 месеца
Премахването на М о ч а та е първата победа на българския народ по точно на хората в София и тези които ги подкрепяха в борбата против класовият враг на напода болшевизма и военно престъпният режим на комунистите избили елита на нацията и разграбили България 44та!!!Втората победа ще бъде разрушаването на Альоша окупатора!

Спонсорирани публикации