Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия

Това заяви историкът Евелина Келбечева
21 апр 2024 20:45, Нели Христова
506
Шампиони сме Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия
Снимка: БГНЕС

Ако българската публика знаеше действително какво се случва между 1944 и 1948 година, когато оставаме в условията на съветска окупация, нямаше толкова трудно да се раздели с паметника на Съветската армия. Ние сме шампиони в Европа – единствените, които пазят 185 паметника на Червената армия окупаторка. Няма такава друга държава в Европа. Непрекъснато дават фалшиви примери с паметниците във Виена, Будапеща, Берлин, но това са паметници, изградени на места, където е имало битка. Тук няма битка - ние сме окупирани без всякакъв повод. Това са метастазите на една комунистическа пропаганда, която трови обществото ни толкова години.

Това заяви пред bTV историкът Евелина Келбечева.

"Най-страшна е реакцията на хора, които фактически са невежи по отношение на реалната история, но които продължават да служат на една тежка пропаганда. Не се учудвам от този факт, но ме е срам, че според изследванията процентът на тези хора е толкова висок. Ние нямаме гражданско образование в България", обясни още Келбечева.

По думите ѝ българите имаме изключително тежко ментално наследство.

"Пропагандата, на която сме свидетели и днес, не е спряла с падането на режима и срутването на Берлинската стена. Ние сме най-неизчистени от факта, че сме подвластни на 77 години пропаганда, която започва още от 18 век с русофилията, с митологията за освободителите, фолклора, литературата и след това поета от историята", допълни историкът.

Във връзка със спора, завъртял се около личността на кмета на София инж. Иван Иванов и дали негов паметник да бъда построен в столицата, Евелина Келбечева каза, че за самата нея това е един напълно безсмислен спор.

"Инж. Иван Иванов е безспорно кметът на София, който продължава великото модернизационно дело на строителите на Нова България. Фактът, че той е преследван след 9 септември, но е върнат, за да помага в запазването на инфраструктурата на голямата идея за модерна София, означава, че той е бил незаменим по някакъв начин. Много е елементарно обвинението, че по негово време имаме един булевард, наречен на името на Хитлер. Поради фактът, че в световен мащаб комунизмът не беше заклеймен от международното право", обясни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


506
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И в други държави има паметници на съветската армия. Стоят си непокътнати, никой не ги е нарязал. Тези историци май мислят, че българите не пътуват из Европа.
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 33. Кога са ни окупирали бе ?
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая не е историчка а истеричка.
30
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички паметници на терориста альоша, помагачите му и други подобни трябва да бъдат заличени от българските земи. Окупаторите нямат място нито в историята ни, нито в съвремието ни.
29
6
 
18
 
! Отговори
Нане преди 4 месеца
Колкото и да се пеняват краварските слуги, България е съюзник на гитлер у ВСВ.... Като загубила войната е наказана с огромни репарации... И само заради Сталин, днес я има България... чърчил е предлагал да я изоре и подари на съседите ни... ===)))
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая историчка е за лудницата.
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Първи сме, изяжте се!
26
12
 
10
 
! Отговори
Роб Робовладелец преди 4 месеца
Десетилетия след падането на турското робство нагласите масово са били ,,Защо ни трябваше това освобождение,при султана си бяхме по-добре'' Сега десетилетия след падането на Руското робство нагласите масово са ,,Защо ни трябваше това освобождение,при руснацаците си бяхме пи-добре''Та роба си търси робовладелеца,поне в България!
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ново поколение 16. Де стърчат по-конкретно ? Изброй повече от 3 места.
24
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Центъра на София стана много по-приветлив без стърчащия шмайзер на М00ЧА! Скоро ще разчистят и останалите грозотии и дано по бързо реаранжират пространството
23
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Коментар "изкуствения интелект" новите "Велики сили" ли са, каскетооглу
22
4
 
16
 
! Отговори
питам преди 4 месеца
защо най-яростните антикомунисти произхождат от комунистически фамилии. За сведение моя дядо, баща и вуйчо са царски, т.е. български офицери. Не пипайте паметниците. Това е история. От какъв произход е тази историчка?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че кво лошо...Освен това съм сигурен, че никой не се сеща за тях освен ако не се разломоти някой по медиите.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая е като оня Дайнов, промиват мозъците на студентите.
19
3
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 4 месеца
До Анонимендобрите татари празнуват вси светии, неукяне
18
3
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 4 месеца
Както знаете няма случайни неща! Някой запита ли се защо? Някой съобрази ли се с мнението на толкова много хора? Новите "млади"безпаметни и безморални луковици, рязчитат на искуствения интелект и свирката на корема да им диктува правилата на живота. Всичките станаха технократи и финансови гурута. Мислят че са хванали господ за шлифера, но никога не са си задали кои всъщтонст са важните неща в житейския път на човека - земен и неземен. Не знаят защо са се родили и незнаят защо трябва да раждат.
17
20
 
12
 
! Отговори
МОЧОубиец преди 4 месеца
Да ви се ра на комунистическите паметници.Тук не е МОСКФА!
16
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак добре паметник са сложили на снимка, а не онова плашило Келбечева. Готова е за Хелуин без грим. Антибългарка.
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Келбечева,виждам че имаш изключително тежко ментално наследство!
14
9
 
8
 
! Отговори
Ново поколение преди 4 месеца
Искам за баланс да направят ГОЛЯМА + статуята на свободата + писна ми да стърчат само някакви червени *** по десетки метри